Скільки поляки та нерезиденти у польських ВНЗ можуть заробити за кордоном?

896
Facebook Twitter
Скільки поляки та нерезиденти у польських ВНЗ можуть заробити за кордоном?

У питанні трудової міграції, також важливі витрати на проживання, умови праці та соціальне забезпечення. Багато хто досі думають, що їм буде краще за кордоном. Обговоримо, чи так це насправді.

Хоча низьке безробіття у Польщі та мінімальна заробітна плата, котра зростає, свідчать про гарну ситуації на ринку праці та спонукають багатьох іноземців приїжджати до країни, а емігрантів — повертатися, проте, поїздки за кордон все ж можуть окупитися. Крім того, студенти університетів Польщі, серед яких багато іноземців, за межами РП можуть заробляти за літній період у півтора-два рази більше, попутно отримавши новий досвід та розширивши мережу контактів. У питанні трудової (тимчасової та довгостроковій) міграції, також важливі витрати на проживання, умови праці та соціальне забезпечення. Багато хто досі думають, що їм буде краще за кордоном. Обговоримо, чи так це насправді.

Як підготуватися до економічної еміграції?

Краще шукати роботу (підробіток, місце проходження стажування) та підписати попередній договір з потенційним роботодавцем, перш ніж закінчиться освітній рік або Ви звільнитеся. Також можна спробувати інші методи. Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що успішним студентам, котрі добре володіють іноземною мовою, буде легше знайти літню роботу у пабі або ресторані. Плинність кадрів у сфері туризму та громадського харчування настільки висока, що не повинно бути серйозних труднощів при пошуку роботи.

Робота за кордоном для поляків та жителів РП — де та як шукати?

Якщо Ви подаєте заявку на конкретну посаду, у Вас є конкретні цілі для поїздки, варто підготувати резюме та супровідний лист. Також необхідно розв’язати питання з поточним та майбутнім місцем проживання, як мінімум за кілька днів до виїзду та приїзду. Як поляки, так і студенти польських ВНЗ, які приїхали до цієї європейської країни з-за кордону, можуть шукати вакансії на спеціалізованих сайтах, дошках оголошень та в агентствах з працевлаштування. Також в учнів ВНЗ Польщі є можливість знайти потрібну роботу, звернувшись до бюро кар'єри при університеті.

На якій заробіток можна розраховувати за кордоном?

Згідно з даними, опублікованими Центральним статистичним управлінням у листопаді 2019 року «Інформація про розміри та напрямках тимчасової еміграції з Польщі у 2004-2018 роках», більшість польських емігрантів відправляються до Німеччини (706000), а потім до Великобританії (695 000), Нідерландів (123000) та Ірландії (113000).

На які зарплати можна розраховувати? Як заробітна плата за кордоном? Що стосується доходів у Німеччині, то з початку 2015 року мінімальна заробітна плата не особливо змінилася. Якщо мова йде про погодинну оплату, то на момент розрахунку це 8,50 євро брутто. На даний час вона становить 9,19 євро брутто, та наступне зростання станеться з новим 2020 роком. Скільки заробляє електрик у Німеччині? Тарифи різні, зазвичай спочатку вони близькі до 10 євро на годину, але з часом вони можуть збільшитися — з'являються пропозиції зарплати у розмірі 13-15 євро на годину. Опікун літньої людини може заробляти від 1000 до 1600 євро без урахування податків на місяць. Загалом, як і всюди, сума заробітку залежить від посади, компанії та узгодження умов.

Як йдуть справи у Великобританії? Заробітки, а точніше їх мінімальний ліміт, залежить від віку працівника. За останніми даними з квітня 2019 року, на найвищі заробітки можуть розраховувати люди старше 25 років, для них мінімальна погодинна ставка становить £ 8,21. У вік від 21 до 24 років — 7,70 фунтів стерлінгів, у діапазоні від 18 до 20 - 6,15 фунта.

Отже, як і корінні жителі РП, так і студенти, які приїхали до Польщі з метою отримання освіти, часто замислюються про підробіток/роботу за кордоном. Ця тенденція вічна, попри низький рівень безробіття та хорошу ситуацію на ринку праці. Багато молодих та більш досвідчені фахівці хочуть по можливості спробувати розширити локацію діяльності, оскільки це може принести не тільки вищий дохід, а й корисні знайомства, які допомагають реалізувати професійний та особистісний потенціал повною мірою.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини