Система оцінювання в польських ВНЗ. Чи відраховують за неуспішність?

14623
Facebook Twitter
Система оцінювання в польських ВНЗ. Чи відраховують за неуспішність?

У статті ми детально розглянемо специфіку виставлення оцінок в польських університетах, а також, розповімо, чи можуть відрахувати з вищого навчального закладу за неуспішність.

Хоч і Республіка Польща і Україна слідують Болонському процесу, система оцінювання трохи відрізняється. По суті, збираючись на навчання за кордон, варто детально вивчити не тільки особливості системи навчання та оцінювання, а й тонкощі самого процесу. Також, варто досліджувати питання, які стосуються вартості проживання, харчування, транспорт та витрат на розваги. Якщо порівнювати проживання у Польщі, з перебуванням у будь-якій інший європейській країні, попри цілі: навчання, роботи або побуту, то, можна з упевненістю заявити, що витрати тут будуть найнижчими, причому, цей факт не впливає на якість. У статті ми детально розглянемо специфіку виставлення оцінок в польських університетах, а також, розповімо, чи можуть відрахувати з вищого навчального закладу за неуспішність.

Система оцінок та особливості контролю успішності в польських ВНЗ

Що стосується контролю успішності, то, він нагадує цей процес в університетах країн СНД. Більшість іспитів приймаються в форматі усного викладу, рідше зустрічається письмова перевірка знань. Навчальний процес, найчастіше, відбувається у вигляді лекційних та практичних занять, семінарів, заліків та екзаменаційних випробувань. На відміну від методів проведення лекцій в українських ВНЗ, в польських освітніх установах, студенти мають можливість не тільки слухати матеріал, але бути активним учасником: поставити питання, доповнювати матеріал або висувати власні теорії. Під час навчального року, польські студенти мають дві сесії, на яких складають іспити. Система оцінювання побудована за принципом п'ятибальної шкали, де результати виглядають наступним чином:

5 — відмінно;

4.5 — дуже добре;

4 — добре;

3.5 — посередньо;

3 — задовільно;

2 — незадовільно.

Якщо студенту не вдалося скласти іспити/іспит, під час відведеного терміну сесії, він має право перездати його, під час двох наступних сесій. У разі негативного результату, може виникати питання про відрахування.

Чи можуть відрахувати з польського університету за погану успішність?

Як уже згадувалося, відрахувати за неуспішність можуть лише в тому випадку, коли невдача спіткала студента й під час двох інших сесій, де не вдалося перездати предмет. В такому випадку, студента можуть виключити з університету, правда, часто, залишається право на підновлення. До речі, для того, щоб отримати допуск до перездачі, потрібно сплатити в касу ВНЗ суму, еквівалентну 300 грн. Також, приводом для виключення можуть бути наступні обставини:

— часті пропуски занять, без поважної причини. Взагалі, ніхто не вимагає відвідувати лекційні заняття — це особиста справа кожного учня, але їх систематичні прогули фіксуються та можуть привести до відрахування;

— не здана вчасно дипломна робота, дослідницьке завдання або іспит;

— одне грубе порушення або систематичні незначні порушення правил поведінки в установі освіти призводять до відрахування, причому, без права відновлення;

— неоплачений семестр.

Взагалі, керівництво вищих навчальних закладів Республіки Польща дуже лояльно ставиться до іноземців та студентів, у цілому, але, що стосується перерахованих вище позицій, то їх краще дотримуватися. Також, для тих студентів, які планують підробляти або вже працюють паралельно з навчанням, варто пам'ятати, що все повинно бути легально. Для студентів стаціонару, не потрібно додаткових дозволів, для заочників та інших форм — потрібно дозвіл або запрошення. У разі, якщо порушені умови працевлаштування, студента депортують з країни, без права в'їзду на територію ЄС, протягом декількох років, також, його виключають з ВНЗ, без права поновлення.

Підбиваючи підсумки, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що система оцінювання у Польщі — не є чимось новим для іноземців, тим більше тих, які приїхали з СНД. Виключають за неуспішність як іноземців, так і резидентів країни, але, тільки в тому випадку, коли студент не зумів перездати з двох наступних спроб. Також, приводом для відрахування можуть слугувати погана поведінка або несплата, тому, варто заздалегідь розібратися у внутрішніх правилах обраного ВНЗ та всіляко їх дотримуватися.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини