З якого семестру краще вступати до університетів Польщі? Чи є різниця?

9218
Facebook Twitter
З якого семестру краще вступати до університетів Польщі? Чи є різниця?

На відміну від українських університетів, в установи освіти Республіки Польща можна вступати двічі на рік. У багатьох, приватних та державних ВНЗ, набір проводиться як з літнього, так і з зимового семестру.

Польська система освіти, безсумнівно, відрізняється від вітчизняної, оскільки, є більш лояльною та гнучкою. Структура програм, занять та іспитів розроблена таким чином, щоб створити максимально комфортні умови, для отримання студентами необхідних знань та підготовки таких кваліфікованих кадрів, які будуть конкурентоспроможними на міжнародному ринку праці. На відміну від українських університетів, в установи освіти Республіки Польща можна вступати двічі на рік. У багатьох, приватних та державних ВНЗ, набір проводиться як з літнього, так і з зимового семестру. Дійсно, може бути певна різниця, але, в загальному, студенти, які мають твердий намір отримати якісний європейський диплом в рейтингових університетах Польщі, подужають вступну кампанію та навчання, з будь-якого семестру.

Як розподіляється навчальний рік в польських ВНЗ?

Тривалість одного навчального року становить 10 місяців та розділений на два повноцінних та рівнозначних, за часом, семестри, причому, кожен закінчується складанням іспитів. Літній починається з 16-20 лютого та триває до середини-кінця червня. Далі, триває сесія, завершуючи яку, виділяється ще 1-2 тижні, для перездачі провалених предметів. Зимовий — з 01.10 по 31.01, завершується контролем знань, у вигляді заліків та іспитів. Навчання на стаціонарі проходить в будні дні, причому, 1 день виділяється для самоосвіти, тобто, по факту, навчання триває 4 дні та розподілене на дві зміни, але, все залежить від конкретної обраної освітньої структури. При заочній формі навчання, заняття проводять двічі на місяць, у вихідні дні, можливо, за погодженням, в п'ятницю.

Вступаючи на зимовий семестр, варто завчасно підготувати всі необхідні документи, відсканувати та надіслати до ВНЗ, зареєструватися в системі IRK та слідувати інструкції куратора іноземних абітурієнтів. Вступ з другого вступного потоку нічим не відрізняється, але є специфіка в навчанні.

Специфіка навчання при зимовому наборі

Другий вступний потік — це ще один шанс для тих, хто, з яких-небудь причин не вступив до університету. Комфортніший часовий діапазон, можливість все продумати та ретельно підготуватися, повторити спробу, якщо перша була невдалою (наприклад, не встигли оформити національну польську візу в термін, або не надали всі необхідні документи) — для всіх цих умов, а також тих, що не згадані, зимовий набір буде більш, ніж до речі. Специфіка наступна, в разі вступу з лютого по березень, абітурієнт має шанс приєднатися до чинної групи відповідної спеціальності, які почали навчання в жовтні. Не пройдений семестр буде подоланий в кінці бакалаврату, тобто, після 6 або 8 навчального семестру. Може розглядатися такий варіант, що, в разі, якщо був набраний великий потік студентів, вони можуть утворити власну групу та йти за індивідуальним графіком.

Сказати, що, під час конкретної вступної кампанії краще або гірше вступати — не вийде, адже є свої особливості всюди. Але, варто враховувати, що, починаючи навчання з лютого-березня, пропустивши перший навчальний вступний семестр, буде трохи складніше адаптуватися та ввійти в курс справи. Як показує практика, ті, хто зважився на такий крок, повністю долають дані незручності. Також, пройшовши повний курс бакалаврату, коли приходить час здавати пропущений перший семестр, студенту це не складає труднощів, адже рівень знань спеціальності та багатьох дисциплін вже на максимально високій позначці.

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що краще вступати з того семестру, до якого абітурієнт встиг повноцінно підготуватися. Буде це зимовий або літній — не настільки важливо. Головне — бажання отримати хороші знання та якісний європейський диплом. При наявності старанності та самодисципліни, успіх — гарантований.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини