Сезонна робота у Польщі — визначення, податки, договір

788
Facebook Twitter
Сезонна робота у Польщі — визначення, податки, договір

Перш ніж Ви приймете пропозицію та приступите до сезонної роботи за кордоном або у Польщі, слід бути добре підготовленими, тому рекомендуємо прочитати запропоновану статтю.

Весна та літо — періоди підвищеного попиту на додаткових працівників у багатьох галузях. Багато студентів польських ВНЗ, а також учні з інших країн відправляються до РП та інших європейських куточків з метою відновлення бюджету, а також набуття досвіду взаємодії у колективі. Але, перш ніж Ви приймете пропозицію та приступите до сезонної роботи за кордоном або у Польщі, слід бути добре підготовленими, тому рекомендуємо прочитати запропоновану статтю.

Які сектори потребують сезонних працівниках?

Найчастіше пропозиції стосуються роботи на туристичних курортах у горах та на морі, а також збору врожаю фруктів та овочів, ремонтних та будівельних робіт. Багато пропозицій направлено на аніматорів, людей для роботи у готельному бізнесі, гастрономії, будівництві (в основному оздоблювальні та ремонтні роботи), працівників з прибирання, або тваринництва та сортування риби. Сезонна робота виконується не більш ніж 9 місяців у році. Відноситься до секторів економіки, які вимагають сезонних дій: сільське господарство, садівництво та туризм. Говорячи про студентів польських університетів, часто, вони можуть виконувати роботу такого типу під час літніх канікул, віддаючи перевагу сфері гастрономії та туризму, пропозиціям на балтійському узбережжі.

Сезонний працівник — визначення

Це співробітник, який виконує роботи, характерні для певної пори року. Варто знати, що закон не встановлює одну форму договору між роботодавцем та сезонним працівником. Залежно від умов роботи та переваг (під кураторством керівника чи ні, у строго призначений час та місце та інше), використовуються трудові та цивільно-правові договори, а також строкові трудові договори.

Що повинен містити контракт сезонного працівника?

Фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що сезонний працівник залучається на період, зазначений у договорі. Хоча у Трудовому кодексі це не згадується, правило полягає у тому, що з сезонними працівниками поводяться так само, як і з людьми, які працюють за строковими контрактами. Отже, вони мають право на відпустку — пропорційно часу, зарплаті, аналогічній винагороді постійних співробітників, що виконують аналогічні обов'язки, та інше. У залежності від сезону можна працювати за цивільно-правовим договором або через агентство з тимчасового працевлаштування.

Той, хто шукає сезонну роботу, перш ніж прийняти пропозицію, повинен ретельно перевірити достовірність варіанту. У разі агентств з працевлаштування, справа проста — потрібно перевірити, чи є у нього дозволу. Треба вибирати тих брокерів, які внесені до Національного реєстру агентств з працевлаштування. Докладний список доступний за адресою: www.kraz.praca.gov.pl. Корисно знати, що проведення діяльності, пов'язаної з агентством з працевлаштування без внесення до цього реєстру, є порушенням закону.

Сезонна робота у Польщі та податки

Дохід, який тимчасовий співробітник, попри його статусу, отримав під час сезонних робіт, згідно з регламентом, повинен бути пізніше показаний у податковій декларації. У разі сезонної роботи варто знати, що дохід, отриманий від збору диких трав, ягід, інших лісових фруктів або грибів (з якими співробітник має справу особисто або за допомогою членів родини), звільняється від прибуткового податку.

Підсумовуючи, зауважимо, що приймаючи сезонні пропозиції про роботу за кордоном, Ви не повинні забувати, що люди, які живуть у Польщі та отримують дохід за кордоном, оподатковуються попри те, де вони отримують цей дохід. У цьому випадку надзвичайно важливі двосторонні угоди про уникнення подвійного оподаткування (їх список можна знайти на сайті Міністерства фінансів: www.finanse.mf.gov.pl). При відсутності такого договору отриманий Вами дохід підлягає оподаткуванню, як за кордоном, так і у Польщі.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини