Що Вам потрібно знати про оренду квартири?

2129
Facebook Twitter
Що Вам потрібно знати про оренду квартири?

Якщо Ви хочете уникнути додаткових витрат при оренді житла, обов'язково ознайомтеся з нашими рекомендаціями перед підписанням контракту.

Початок навчального року — це час «збору врожаю» для власників квартир, адже вони мають шанс здати у довгострокову оренду дорожче тим недбайливим студентам, які не розв'язали питання з житлом у найбільш оптимальні для пошуку місяці — травень-червень. Вирушаючи на навчання з метою придбання європейської кваліфікації в одному з університетів Республіки Польща, а саме ВНЗ цієї держави віддають перевагу наші співвітчизники, пам'ятайте, що тільки 9% з усіх студентів селяться у гуртожитку. Місць катастрофічно не вистачає, тому якщо Ви хочете уникнути додаткових витрат при оренді житла, обов'язково ознайомтеся з нашим керівництвом перед підписанням контракту.

На що звернути увагу та про що запитати орендаря під час початкового перегляду квартири?

Загальне враження — це рішення про оренду квартири, тому не бійтеся дивитися на кожен кут та питати про стан окремих предметів. Стан пральної машини, справність печі або газового опалення, якість шумоізоляції — всі ці моменти необхідно перевірити особисто, адже вони могли бути зіпсовані колишніми жителями, а якщо Ви їх приймете у поганому стані, це вже буде Ваша проблема та витрати.

Якщо квартира виявилася на смак, необхідно уточнити, у скільки обходяться загальні витрати на житло, до яких входять: орендна плата, у тому числі й депозит (Кауція), а також витрати на оплату комунальних послуг (вода, газ, електрика). Також, необхідно настояти на тому, щоб такий некомунальний платіж, як «Чишн», ліг на плечі орендодавця.

Фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що, у середньому, щоб розуміти суму комунальних платежів, необхідно вирахувати 40-45% від вартості оренди квартири, тоді складеться реальна картина. Також необхідно обговорити питання ремонту у квартирі. Пам'ятайте, відповідно до закону, власник квадратних метрів зобов'язаний провести капітальний ремонт та ремонт обладнання, від орендаря можуть знадобитися, наприклад, фарбування стін або дрібний ремонт, пов'язаний з використанням квартири. Наступне обговорення деталей повинно торкатися питання про те, як переказувати гроші, випадкові гостьові візити та, наприклад, питання куріння, якщо цікавить ця проблема.

Як має виглядати угода про оренду?

Угоду (договір) регулює Цивільний кодекс, вона повинна бути у письмовій формі, із зазначенням прав та обов'язків обох сторін. У доповнення до основної контактної інформації, контракт повинен вміщувати інформацію про суму вкладу та суму витрат, які понесе орендар, включаючи орендну плату та комунальні послуги. Записи також повинні стосуватися внесення та повернення депозиту. Варто пам'ятати, що потрібно вказати період повідомлення у разі виселення. Якщо всі деталі не врегульовані, орендар зможе покинути квартиру до закінчення контракту. У додатку до контракту варто вказати стан обладнання та пристроїв на дату його підписання. Іноді варто фотографувати документацію. Завдяки цьому, Ви не будете нести відповідальність за шкоду або дефекти, які були вже у квартирі, коли Ви орендували її. До речі, фахівці центру польської освіти UP-STUDY нагадують, що студенти, які вступають з нашою компанією, можуть розраховувати на

підбір житла за доступними цінами, нижче польського ринку нерухомості, причому абсолютно безкоштовно.

Отже, при оренді квартири у Польщі та взагалі в інших країнах, варто бути уважним до деталей, які ретельно обговорити та прописати у договорі. Чим детальніше договір, тим більша ймовірність, що обидві сторони оренди залишаться задоволені. Варто пам'ятати, що найкращим часом для пошуку квартири у РП є той момент, коли студенти, які отримали кваліфікацію та диплом, їдуть на Батьківщину, щоб відпочити. Це, як правило, травень-червень, тоді можна підібрати хороший варіант, за справедливою ціною.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини