Витрати 2018. Скільки польські студенти витрачають крім оплати за навчання?

5154
Facebook Twitter
Витрати 2018. Скільки польські студенти витрачають крім оплати за навчання?

Природно, навчаючись за кордоном, студенти та їхні сім'ї, крім оплати навчання несуть й інші витрати, та, щоб розуміти на які саме статті витрат потрібно розраховувати, ми пропонуємо Вашій увазі цю статтю.

Чомусь українцями прийнято вважати, що придбання вищої освіти за кордоном — це дороге задоволення. У той же час не всі замислюються над тим, що в Україні ціни на товари та послуги досягли рівня європейських, але при цьому заробітні плати далекі від того, які необхідно мати для комфортного життя. Не можна узагальнювати всіх громадян, та варто підкреслити, що з кожним роком українці усвідомлено вибирають університети сусідніх держав, побачивши у них можливість отримання якісного диплома за доступною вартості. Лідером в очах наших співвітчизників виступають університети Республіки Польща, які створюють сприятливі умови для навчання, пропонують справедливу оплату навчального року та великий вибір спеціальностей двома мовами. Природно, навчаючись за кордоном, студенти та їхні сім'ї, крім оплати навчання несуть й інші витрати, та, щоб розуміти на які саме статті витрат потрібно розраховувати, ми пропонуємо Вашій увазі цю статтю.

Поточні витрати студентів Польщі у 2018 році

Крім оплати навчання, реєстраційних внесків, плати за оформлення легітимації та інших навчальних платежів, які передбачені не тільки польськими, а й будь-якими іншими університетами Європи та світу, студенти витрачають матеріальні засоби на організацію побуту та відпочинку. Фахівці центру польської освіти UP-STUDY підкреслюють, що у зв'язку з тим, що Польща — стабільна європейська країна, яка динамічно розвивається та створює за допомогою внесення поправок до законодавства країни прекрасні умови для життя, ціни на продукти та товари для дому у 2018 році змінилися несуттєво. Розглянемо, на що та скільки витрачають учні польських університетів у поточному році крім навчання:

1. Купівля продуктів. Завдяки великим мережевим дискаунтерам, які можна знайти в будь-якому польському місті, у студентів є можливість робити закупівлі якісних продуктів з доступною платою.

Також велику популярність мають інтернет-магазини, що пропонують різні крупи, прянощі, спеції, каву та чай з доставкою додому та знижками. У середньому на овочі, фрукти, крупи та інші необхідні продукти витрачається 100-150 доларів на місяць, якщо харчуватися вдома. У разі переваги закладів громадського харчування, сума збільшиться несуттєво, адже є знижки для студентів та акційні години у багатьох мережевих ресторанах та кафе.

2. Спорт та розваги. Тут сума витрат може починатися від 0 та досягати 200 й більше доларів, все залежить від особистих запитів. Зауважимо тільки, що для прагматичних студентів не важко буде знайти у стінах обраного ВНЗ спортивний клуб, який буде відповідати інтересам. Щоб розважатися безкоштовно, буде досить, стежити за графіком фестивалів, яких на території Польщі безліч, причому присвячених різним темам, стилям та форматам.

3. Подорожі та поїздки на Батьківщину. У Польщі навчається багато іноземців, у тому числі й наших співвітчизників, які при першій-ліпшій можливості прагнуть відвідати рідних у вільний від навчання час. Також, завдяки чинній візі або Карті Побиту, можна безперешкодно подорожувати країнами Європи. Обидві ці дії вимагають матеріальних витрат, але якщо підійти з розумом, можна істотно економити. По-перше, варто планувати все заздалегідь. По-друге, краще зареєструватися на офіційних сайтах великих авіалоукостерів, щоб відстежувати найнижчі ціни на квитки, а також тримати руку на пульсі знижок у автобусних перевізників. У такому випадку витрати складуть не більш ніж 100 доларів на місяць.Отже, витрати польських студентів не перевищують поточних витрат вітчизняних учнів ВНЗ. Але, різниця, не беручи до уваги диплом, істотна вже у тому плані, в якому суспільстві та умовах відбувається становлення особистості.

При аналогічних витратах, краще віддати перевагу життю та навчанню у Польщі, тоді успішна кар'єра та безхмарне майбутнє у стабільному європейському суспільстві не змусять себе чекати.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини