Самостійна зайнятість під час навчання у Польщі — це вигідно?

929
Facebook Twitter
Самостійна зайнятість під час навчання у Польщі — це вигідно?

Власний бізнес завжди окупається? Ведення справ паралельно з отриманням освіти — це реально? Відповіді Ви отримаєте у статті.

Студенти польських ВНЗ, особливо ті, які навчаються на стаціонарі, багато часу присвячують навчанню. Проте, це не заважає їм підробляти або проходити стажування. Деякі шукають джерела заробітку та набуття досвіду у формі самостійної зайнятості. Для багатьох людей b2b стала альтернативою повної зайнятості, адже таким чином можна поєднувати трудову діяльність з навчанням. Чому? Власний бізнес завжди окупається? Ведення справ паралельно з отриманням освіти — це реально? Відповіді Ви отримаєте у статті.

Самостійна зайнятість у Польщі

Дані Центрального статистичного управління Польщі показують, що у 2019 році у Польщі функціонувало 2146000 мікропідприємств, в яких зайнято до 9 осіб (значну частину з них складають об'єднання студентів), що означає збільшення на 3,5% у порівнянні з 2018 роком. Компанії з сектора мікро-, малих та середніх підприємств значною мірою стимулюють розвиток польської економіки та формують ринок праці. У 2019 підприємства, в яких зайнято до 9 осіб, отримали загальний дохід у розмірі 1233,6 млрд. злотих (на 17,9% більше, ніж роком раніше). Більш ніж половина доходів була отримала підрозділами, що займаються комерційною діяльністю та ремонтом автомобілів — 532,9 млрд. зл., та будівельними компаніями — 143,5 млрд. зл. (Джерело: звіт Ділова активність підприємств, в яких зайнято до 9 осіб у 2018 р, з 04.10.2019 р; www.stat.gov.pl).

Серед мікропідприємств є багато самозайнятих людей, які замість того, щоб працювати повний робочий день, укладають контракти з одним підрядником та це зручний варіант для заповзятливих студентів польських ВНЗ.

Самостійна зайнятість та трудовий договір — відмінності

Самостійна підприємницька діяльність управляється одноосібно з входом до CEIDG, без співробітників та послуг для невеликого числа компаній. Для деяких людей володіння бізнесом має більше переваг, ніж робота на повну ставку, але також викликає багато запитань.

Самостійна зайнятість — це робота від свого імені, власним коштом та — на свій страх та ризик. Підприємець несе відповідальність за зобов'язаннями всіма своїми активами. Працівник, який не виконав свої обов'язки, не так обтяжений — роботодавець може накласти на нього санкцію, але Трудовий кодекс встановлює максимальне покарання. Це суттєва різниця.

Крім того той, хто працює не за найманням:

  • самостійно виконує зазначені завдання, та клієнт безпосередньо не контролює цей процес;
  • не обмежений місцем або часом виконання дій, тобто клієнт не може зобов'язати підприємця працювати в його компанії у встановлені години.

Власник компанії має право виконувати замовлення для свого колишнього наймача, але не на умовах, що регулюють трудові відносини — у цьому випадку він може бути звинувачений у фіктивної самозайнятості.

Підсумовуючи, фахівці центру польської освіти UP-STUDY підготували відповідь на основне питання: «Чи є самозайнятість вигідною для студентів та випускників університетів РП?». Цей тип зайнятості часто вибирається тільки з фінансових причин. Це може бути набагато вигідніше, ніж робота на повну ставку, особливо якщо врахувати податки та навчальні обов'язки. Однак рішенням про перехід на b2b-контракт має передувати ретельний аналіз професійної та життєвої ситуації. Може виявитися, що трудовий договір буде краще, ніж ділова активність. Або такій категорії, як студенти, варто приділити увагу практиці, стажуванням або підробку, а вже після набуття навичок орієнтуватися на самозайнятість. Багато що залежить від індивідуальної ситуації, тому вибір лише за Вами.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини