Огляд бюджету на місяць для польського студента

8841
Facebook Twitter
Огляд бюджету на місяць для польського студента

У даній статті ми надамо огляд поточних витрат на місяць для середньостатистичних польських студентів, тому вона буде корисна для прочитання як абітурієнтам, так і їх батькам.

На сьогодні, прагматичні абітурієнти з України, які мають бажання отримати європейську кваліфікацію, що відкриває двері у будь-яку компанію Європи та інших індустріально розвинених країн, обирають навчання в університетах Республіки Польща. Таке рішення обґрунтовується тим, що саме в освітніх структурах даної держави можна отримати не тільки популярну та затребувану спеціальність з помірною платою за навчальний рік, а й тим, що місячні витрати дуже низькі, як для європейської країни, та досить прийнятні для українців. Здобувати освіту в Україні з кожним роком стає дорожче, тому Польща є найбільш оптимальним варіантом, який до того ж відкриє безліч перспектив. У даній статті ми надамо огляд поточних витрат на місяць для середньостатистичних польських студентів, тому вона буде корисна для прочитання як абітурієнтам, так і їх батькам.

На які місячні витрати розраховувати українським студентам польських університетів?

Звичайно, все залежить від того, до якого рівня життя звик кожен конкретний студент, але ми розглянемо витрати для середньостатистичного студента з адекватними запитами. Статті бюджету наступні:

1. Житло. Тут дуже важливо де саме буде проживати студент нерезидент країни під час навчання. Якщо це гуртожиток, тоді витрати складуть 120-150 євро на місяць, в залежності від міста навчання. Орендна квартира обійдеться у рази дорожче, тим більше якщо її наймати одному. Ціна стартуватиме від 200 євро, до того ж необхідно враховувати комунальні платежі, які складуть до 45% від вартості оплати житла.

2. Транспорт. В місяць на цю статтю бюджету може піти до 100 євро. Але, студенти освітніх структур Польщі можуть істотно заощадити завдяки придбанню квартального або семестрового проїзного, а при чинній легітимації ще й зі знижкою у 50%. В такому випадку він обійдеться у залежності від міста 42-50 євро на 5 місяців.

3. Харчування. Бажаючи харчуватися вдома, потрібно підібрати кілька найближчих супермаркетів, які пропонують великий асортимент якісних товарів за доступною вартості. У такому випадку витрати складуть 80-100 євро. Якщо віддати перевагу кафе, тоді витрати складуть 100-130 євро, оскільки багато мережевих ресторанів надають знижки для студентів або у певний час доби.

4. Дозвілля. Такі місця, як кінотеатри, музеї та інші заклади культури здатні запропонувати знижки для учнів польських ВНЗ. Відвідуючи інші розважальні заклади, студентам потрібно розраховувати на витрати у розмірі 30-80 євро.

Які можливості відкриваються перед українцями під час навчання у Польщі?

Оскільки для того, щоб легально перебувати на польській території, а також безперешкодно навчатися, студентам необхідна віза, вона присутня у кожного іноземця-першокурсника. Далі вже можна оформляти інші дозвільні документи з більш тривалим терміном дії. Віза дозволяє не тільки здобувати освіту у Польщі, а й пересуватися безперешкодно Шенгенською зоною. Це допоможе подорожувати у вільний час європейськими країнами. Щоб заощадити фахівці UP-STUDY рекомендують польським студентам користуватися для подорожей пропозиціями компаній лоукостерів. Щоб економити під час навчання не обов'язково обмежувати себе, головне — стежити за знижками та пропозиціями, яких у польських містах досить багато причому у різних напрямках.

Підсумовуючи, варто зауважити, що статті витрат стандартні для всіх студентів Європи: проживання, харчування, транспорт та розваги, але на це все у Польщі йде менше коштів, ніж в інших країнах ЄС. При чинній легітимації є можливість істотно скоротити витрати. Також, щоб покрити всі або частину з них, студенти часто підробляють, що допомагає не тільки поліпшити матеріальне становище, а й придбати трудовий досвід.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини