Робота в Польщі. Які вакансії відкриті для тих, хто вчиться в університеті?

6802
Facebook Twitter
Робота в Польщі. Які вакансії відкриті для тих, хто вчиться в університеті?

Дана стаття буде пізнавальною для всіх іноземних студентів, бо розглядає можливі види робіт, під час навчання, а також законодавчу сторону працевлаштування, у залежності від форми навчання.

Студенти європейський вищих навчальних закладів вже давно та успішно практикують поєднання навчання з роботою. Тим більше, якщо Ви обрали одну з установ вищої освіти Республіки Польща, адже з боку держави знято більшість обмежень, які заважали підробляти студентам раніше. Існуємо багато сфер діяльності, в яких можуть працювати студенти. Головне — підібрати те, що Вам найбільше підходить, та правильно скласти графік навчання. Також, важливим є фінансова сторона питання, грамотно розставивши переваги та визначивши свої сильні сторони, можна знайти такий підробіток, який покриє Ваші навчальні витрати з лишком. Дана стаття буде пізнавальною для всіх іноземних студентів, бо розглядає можливі види робіт, під час навчання, а також законодавчу сторону працевлаштування, у залежності від форми навчання.

Як підготуватися до працевлаштування?

Всі студенти, які знаходяться на території Польщі з метою навчання повинні мати або чинну національну візу категорії D, або оформити Карту Побиту, щоб всі дії (проживання, навчання) були в рамках закону. Для студентів стаціонарної форми навчання, а також володарів Карти Поляка додаткових документів, для того, щоб влаштуватися на роботу — не потрібно. Для заочників, студентів довгострокових курсів мови, практикантів, студентів по обміну або вечірньої форми — потрібно оформити дозвіл. Існує два типи документів, які дозволяють офіційно працювати:

1. Oświadczenie — яке є запрошенням на роботу від роботодавця. Цей вид документа потрібно оформляти в Urząd Pracy (Управлінні Праці). Від керівництва компанії потрібні лише документи фірми, тоді ця процедура займає до 15 хвилин.

2. Zezwolenie — документ, який дозволяє приступити до роботи іноземному громадянину. Такий різновид документа складніший в отриманні, адже роботодавцю потрібно пояснити, чому він не запросив на наявну посаду резидента країни.

Для студентів, які дійсно бажають працювати та заробляти хороші гроші — врегулювання таких нюансів не складе труднощів.

Вакансії, які підходять під час навчання

Студенти стаціонару мають трохи менше часу, який можна приділити роботі, без шкоди для науки, ніж учні інших форм навчання. Але, навіть в такому випадку, існує багато вакансій, які можуть розкрити Ваш потенціал, принести додатковий заробіток, а також, надати безцінний досвід роботи в європейському суспільстві. Перелік підробітків, які підійдуть студентам, під час навчання в університеті:

1. Репетиторство. Маючи хороші знання рідної мови (української, російської, білоруської) можна викладати її, охочим полякам, з оплатою в 45 злотих за годину.

2. Перекладач. Маючи хороші знання англійської, або рідної мови, часто, студенти підробляють на півставки перекладачами різних документів. Оплата обмовляється на співбесіді, але не менше 7 злотих за 1000 знаків.

3. Хостес. Робота для привабливих дівчат зі знанням польської. Заробітна плата 13-15 злотих за годину, досить гнучкий графік.

4. Бариста, офіціанти та помічники в сфері обслуговування. Ця робота актуальна в будь-який сезон, адже Польща — це не тільки країна, до якої щорічно приїжджають тисячі студентів, але ще й держава з розвиненим туристичним сектором. Винагорода за роботу порівняно не велике от 13 злотих/година, але левову частку заробітку становлять чайові.

Взагалі, вакансій багато як на сезонній роботі, так і на підробітках з гнучким графіком. Часто, роботодавці йдуть на поступки та допомагають підкоригувати графік таким чином, щоб він не перетинався з навчанням. Викладачі теж не мають нічого, проти підробітків учнів, якщо це не впливає на успішність.Отже, вакансії можна підбирати як близькі до майбутньої професії, так і ті, які її зовсім не стосуються. Не складає труднощів знайти підробіток, оскільки існує великий попит на працівників, яким підходить саме гнучкий графік. Ділячись багаторічним досвідом, фахівці UP-STUDY рекомендують спробувати підшукати місце, яке безпосередньо пов'язане зі спеціальністю, тоді з'явиться можливість ще з університетської лави отримати безцінний досвід, та мати більше шансів на перспективне працевлаштування, після закінчення ВНЗ.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини