Робота в Польщі для студентів з України. Ким може працювати студент?

10856
Facebook Twitter
Робота в Польщі для студентів з України. Ким може працювати студент?

У контексті даної статті, ми розглянемо варіанти підробітку для студентів з України, які перебувають на навчанні у вищих навчальних закладах Республіки Польща.

Це одвічне питання не тільки абітурієнтів, студентів, а й випускників закладів вищої освіти: «Ким же можна працювати?». У контексті даної статті, ми розглянемо варіанти підробітку для студентів з України, які перебувають на навчанні у вищих навчальних закладах Республіки Польща. Законодавча сторона працевлаштування залежить, головним чином, від форми навчання. Два роки тому, польська влада переглянули «Закон про іноземців», та тепер учні стаціонару можуть працювати без обмеження за часом, а також немає потреби оформляти додаткові дозволи. Головне, що студент перебуває на законних підставах на території РП, тобто повинна бути дійсна національна віза категорії D, або відкрита Карта Побиту. З іншими формами навчання дещо інша ситуація, що ми розглянемо в цій статті, а також, напрямки, в яких можуть працювати українські студенти.

Легалізація праці для студентів. Чи варто обходити закон?

Як уже згадувалося, для стаціонарної форми навчання немає перешкод для вступу на роботу. Також, якщо студент є власником Карти Поляка, то підробляти можна на таких же правах, як польські громадяни. Але, в разі, якщо навчання проходить на заочному, вечірньому, або екстернатному відділенні — необхідно оформити Zezwolenie або Oświadczenie. Запам'ятайте, при перерахованих формах навчання, а також якщо Ви є слухачем лекцій, навчаєтеся на тривалих мовних курсах, перебуваєте на практиці, або за обміном, та бажаєте трохи підзаробити, обов'язково потрібен дозвіл. В іншому випадку, держава має повне право депортувати Вас, при цьому автоматично анулюється контракт з установою вищої освіти, плата за проплачені семестри не повертається, заборона на в'їзд на територію РП та інших держав Європейського Союзу може тривати від 1 до 3 років.

Різновиди підробітків для українських студентів та інших іноземців

Сфера обслуговування, вважається найпопулярнішою серед студентів, але і в інших напрямках є багато вакансій:

1. Репетиторство. Якщо Ви володієте українською мовою на досить високому рівні, а також вмієте пояснювати та знаходити контакт з людьми, можна займатися таким видом діяльності. По-перше, дуже багато поляків прагнуть вивчити нову слов'янську мову, по-друге, за кілька годин в день, можна зібрати пристойну суму, адже за годину роботи винагорода становить від 40 злотих.

2. Оператори колл-центрів. Знову ж таки, тут важливо знання державної мови, але заробити можна непогано завдяки нічним змінах, а також бонусам за продуктивність. Звичайний тариф — 13-15 злотих/година, інші деталі обговорюються на співбесіді.

3. Складальник фруктів, ягід, плодів. Це сезонна робота, яка підходить українським студентам, якщо вони не бажають під час навчального року відриватися від знань основ професії. Оплачується не так високо, як попередні, але, з урахуванням того, що влітку можна працювати, не відриваючись від праці, заробіток задовольняє запити працівників. В середньому 13 зл/годину, буває розрахунок, в залежності від виробітку.

Насправді, будь-яка робота буде сприятлива для студентів, адже, крім зароблених коштів, можна отримати безцінний досвід взаємодії в європейському суспільстві.

Підсумовуючи, зауважимо, що на сьогодні, багато іноземних компаній застосовують практику, в якій важливим елементом для займання високої посади є досвід роботи на низькооплачуваній роботі тому, будь-який досвід може зіграти вирішальну роль у Вашій майбутній кар'єрі. Для українських студентів, які навчаються у ВНЗ Польщі, існує багато сфер, в яких можна застосувати свої знання та навички, та, при цьому заробити на покриття всіх або частини поточних витрат. Де б не знайшов місце підробітку студент з України в РП, він, гарантовано зможе заробити більше, ніж його ровесник на Батьківщині.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини