Робота у переддень Різдва у Польщі. Про що варто знати?

5416
Facebook Twitter
Робота у переддень Різдва у Польщі. Про що варто знати?

Про що потрібно знати співробітникам за довгостроковим та тимчасовим контрактом про зайнятість у період зимових свят? Про це ми розповімо у статті

Хоча 24 грудня — найважливіший день різдвяного періоду для значного числа громадян Республіки Польща та інших країн, які відзначають це релігійне свято за Григоріанським календарем, та можливість зустрітися у колі близьких людей, протягом багатьох років робота у переддень Різдва була проблемою для співробітників. Чому так відбувається? Про що потрібно знати співробітникам за довгостроковим та тимчасовим контрактом про зайнятість у період зимових свят? Про це ми розповімо у статті, тому її потрібно прочитати не тільки фахівцям, що працюють у польських корпораціях, а й студентам університетів РП, які залучені у невеликих компаніях за принципом підробітку.

Про що говорить законодавство Польщі з приводу передсвяткової роботи?

Відповідно до чинного законодавства, 24 грудня не є вихідним днем. Як правило, співробітники повинні зареєструватися в офісі цього дня та виконувати обов'язки. Звичайно, простий спосіб для співробітника підготуватися до святкування Різдва замість того, щоб сидіти в офісі, це взяти відпустку або альтернативно піти на вимогу. Однак не кожен може дозволити таке рішення, тому що присутність хоча б частини персоналу необхідна для нормального функціонування більшості компаній або установ.

Інший спосіб, котрий часто використовується підприємцями, — скорочення робочого часу напередодні Різдва та дострокове звільнення співробітників вдома або офіційне оголошення у внутрішніх правилах Різдва в якості вихідного дня, який повинно бути відпрацьовано в іншу

дату у певний розрахунковий період (звичайно, з дотриманням правил Трудового кодексу).

Трудовий кодекс — робота у переддень Різдва

У деяких галузях 24 грудня, напередодні Різдва — це момент найбільшого обороту, збільшення клієнтського трафіку, зокрема подібне стосується магазинів, особливо мережевих гіпермаркетів. Тому були введені спеціальні правила, що стосуються роботи магазинів у переддень Різдва. Це положення можна знайти у Трудовому кодексі: «Обмеження на виконання робіт у комерційних установах неділями та у святкові дні, а також 24 грудня та суботу, котра безпосередньо передує першому дню Великодня, викладені у положеннях Закону від 10 січня 2018 року про торгові обмеження неділями та святковими днями та деякими іншими днями (Законодавчий вісник за 2019 рік, пункт 466)».

Робота у переддень Різдва — до якого часу?

То як довго магазини будуть відкриті цього дня? Отже, поточні положення Закону, на які посилається Кодекс, передбачають, що торгівля та доручення роботи після 14:00, 24 грудня заборонені у Республіці Польща. Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що, попри скорочений час виконання обов'язків, працівники мають право на винагороду за часом, не відпрацьованим цього дня (розмір винагороди розраховується за тими ж принципами, що і під час відпустки).

Підбиваючи підсумки, варто зауважити, що поляки дуже шанують традиції, особливо ті, які пов'язані з Різдвом. Багатьом з локальних жителів Польщі дуже складно працювати напередодні такого великого свята, оскільки думки зайняті останніми приготуваннями, але обов'язки понад усе.

Деяким співробітникам щастить, та вони можуть взяти відпустку власним коштом, або керівництво дозволяє всім бути вихідними з умовою відпрацювання після свят. Іншим же потрібно набратися терпіння, якихось кілька годин мук, та можна буде повністю зануритися у святкову атмосферу.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини