Робота та навчання у Києві. Чи можна повторити досвід польських студентів?

9124
Facebook Twitter
Робота та навчання у Києві. Чи можна повторити досвід польських студентів?

У Києві є кілька освітніх структури, які, незважаючи ні на що дають непогані знання своїм студентам. Проте на сьогодні, рівень цін українських столичних ВНЗ знаходиться у практично європейських межах.

Українські абітурієнти, як і випускники шкіл в інших державах, які бажають навчатися на Батьківщині, часто, вибирають столичні заклади вищої освіти. Як показує практика, у головному місті всіх країн світу зосереджена велика кількість перспективних університетів, а також відкривається більша кількість можливостей для проходження практики або працевлаштування. У Києві є кілька освітніх структур, які, попри все дають непогані знання своїм студентам. Проте на сьогодні, рівень цін українських столичних ВНЗ знаходиться у практично європейських межах. На бюджетне відділення можуть потрапити одиниці, адже місця обмежені, а вимоги дуже високі. Зважаючи на це, студенти університетів Києва прагнуть повторити практику своїх польських колег, намагаючись поєднувати роботу з навчанням. Настільки це доцільно в Україні та як підробляють польські студенти ми обговоримо більш ґрунтовно у даній статті.

Чи можна працювати, навчаючись в одному з університетів Києва?

За законодавством України, студентам стаціонарної форми навчання надано право на працю, але тільки у позаурочний час. Якщо є охота, кожен студент українського університету, попри форму навчання може працевлаштуватися, використовуючи гнучку систему графіка. Що виходить за фактом? Знайти підробіток можна, але якщо йому приділяти кілька годин на день, доходів не вистачить навіть на те, щоб окупити третину місячних витрат. В Україні дуже низький рівень заробітних плат у цілому, не кажучи вже про підробітки. Вітчизняні студенти часто стають перед вибором на користь одного із занять (навчання або робота) та вибирають останнє, а сесії складають з допомогою давання хабарів. На жаль, це реалії, та, через таку ситуацію, на локальний ринок праці виходять фахівці, які не володіють необхідним рівнем знань.

Одним з небагатьох варіантів для українських студентів, який дозволяє вчитися та підробляти одночасно, є фріланс. Якщо є відмінні навички у написанні текстів, котрі можуть продавати товар/послуги, знання у програмуванні, та інші здібності, які дозволять працювати віддалено та у вільний час, можна підшукати такого роду додатковий дохід.

Як поєднують роботу з навчанням студенти польських університетів?

Раніше у Польщі, для студентів стаціонарної форми навчання були встановлені обмеження щодо кількості робочих годин. Тепер вони скасовані, та учні стаціонару, навіть якщо це іноземні громадяни можуть працювати без додаткових дозволів та годинних рамок. Головне, щоб це не заважало навчанню. Більшість студентів РП успішно здобувають вищу освіту, при цьому підробляючи. Найулюбленішими та прибутковими видами робіт для студентів Польщі є: репетиторство, помічник бариста, співробітник, який замінює кадра у декреті, помічники на масових заходах (не сама прибуткова, але весела справа). Частою польською практикою є те, що студенти, знаходячи прибутковий підробіток, самостійно оплачують здобуття освіти, а також здатні нести тягар поточних витрат. Тим більше низька плата у більшості приватних університетів Польщі не завдає шкоди сімейному бюджету, навіть не маючи підробітку.

Підбиваючи підсумки, фахівці UP-STUDY рекомендують студентам, які обрали вітчизняні ВНЗ зосередитися на навчанні. Якщо Ви ще перебуваєте перед вибором країни навчання, варто віддати перевагу університетам Польщі, адже маючи таку ж річну плату, як і в українських установах, польські ВНЗ надають хороші умови навчання, якісний європейський диплом та безліч перспектив, у тому числі й підробіток під час навчання. Також, варто нагадати, що, якщо у Вас є сумніви з приводу якості навчання у рідній освітній структурі, завжди можна перевестися не тільки в інший університет країни, але і за кордоном.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини