Робота на неповний день у польській компанії — основна інформація

759
Facebook Twitter
Робота на неповний день у польській компанії — основна інформація

Перевірмо, як робота з частковою зайнятістю впливає на право на пенсію, медичне страхування, понаднормову роботу та чи матимуть право на допомогу з безробіття люди, які так зайняті після розірвання контракту з роботодавцем.

Це рішення популярне, наприклад, серед студентів стаціонарного відділення польських університетів, які суміщають освіту з роботою, а також батьків, котрі повертаються на ринок праці після відпустки щодо догляду за дитиною. Що характеризує неповний робочий день у Польщі? Перевірмо, як робота з частковою зайнятістю впливає на право на пенсію, медичне страхування, понаднормову роботу та чи матимуть право на допомогу з безробіття люди, які так зайняті після розірвання контракту з роботодавцем.

Повний та неповний робочий день у польських компаніях

Повний графік означає зайнятість протягом 8 годин на день та у середньому 40 годин на тиждень, в основному, 5-денного робочого тижня та облікового періоду, що не перевищує 4 місяці. Коли частина робочого часу зменшується, це є неповною зайнятістю, наприклад:

  • ¾ часу — у середньому шість годин на день та 30 годин на тиждень;
  • половину часу, тобто 4 години на день та 20 годин на тиждень;
  • ¼ часу, та тому дві години на добу та 10 годин на тиждень.

Варто знати, що працівник, зайнятий неповний трудовий день, має таке ж право на винагороду та відпустку, як і співробітник, що працює повний робочий день, але у пропорційно меншу суму.

Неповний робочий день та вихід на пенсію

Неповний робочий день та право на пенсію викликають багато сумнівів. Однак варто підкреслити, що скорочення робочого часу не скорочує періоди внесків. Особу, яка працює неповний робочий день, ZUS розглядає так само, як і співробітника, котрий працює повний робочий день. Як у цьому випадку йдуть справи з медичним страхуванням? Працедавець, який вирішив найняти працівника, зайнятого неповний робочий день, має ті ж обов'язки, що й той наймач, який підписує контракти на повний робочий день. Вони обидва повинні зареєструвати співробітника у ZUS та оплатити внески, включаючи медичну страховку. Навіть людина, яка працює 2 години на день на умовах неповного робочого часу, може скористатися безкоштовними медичними послугами.

Чи може роботодавець примусити співробітника, залученого на неповний день, працювати понаднормово?

Понаднормові відносяться до робочого часу понад його узгодженого періоду. У разі роботи неповний робітник день відповідно до ст. 151. §5. Трудового кодексу: «У трудовому договорі сторони узгоджують кількість робочих годин, що перевищує період робочого часу співробітника, зайнятого неповний робочий день. Перевищення зазначеної у договорі кількості годин, дає працівникові, крім звичайної винагороди, надбавку до заробітної плати, про яку згадується у ст. 1511 §1».

Часткова зайнятість та допомога з безробіття

Не кожен безробітний отримує допомогу. Основна умова — працювати не менш ніж 365 днів протягом 18 місяців, що передують реєстрації у бюро з працевлаштування. Мінімальна заробітна плата також враховується при наданні права на допомогу, а робота неповний робочий день не є достатньою підставою для отримання такого типу матеріальної підтримки. Необхідно заробити еквівалент мінімальної заробітної плати, з якої роботодавець сплачував внески на соціальне страхування та фонд праці. У 2021 мінімальна зарплата становила 2250 злотих, а у 2022 році — 2600 злотих брутто. Людина, яка мала такий заробіток, отримає допомогу, а той, хто працював, наприклад, неповний день, але заробив менше, не матиме права на допомогу щодо безробіття.

Підсумовуючи, фахівці центру польської освіти UP-STUDY підкреслюють, що зайнятість на неповний день зважуються перш за все студенти локальних університетів, які бажають, як поліпшити матеріальне становище, так і стати привабливішими на ринку праці. Чим раніше студенти приступають до роботи, у тому числі й не за професією, тим більше шансів набути таких навичок, які виділять їх серед десятків інших кандидатів. Також, робота на неповний день або підробіток з гнучким графіком допомагають напрацювати мережу контактів, що у майбутньому дозволяє швидше побудувати кар'єру.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини