Зміни в соціальному і медичному страхуванні аспірантів, Медичне страхування докторантів, Соціальний захист для аспірантів

1311
Facebook Twitter
Зміни в соціальному і медичному страхуванні аспірантів, Медичне страхування докторантів, Соціальний захист для аспірантів

Питання про страхування стосується не тільки резидентів країни, а й тих осіб, які прибули до цієї європейської держави з метою тривалого перебування, навчання, працевлаштування або відкриття бізнесу.

Медичне страхування у Польщі є універсальним та дає право особам, охопленим ним, користуватися послугами відповідних установ, що фінансуються з державних фондів, на принципах, встановлених у Законі від 27 серпня 2004 року про медичні послуги, що фінансуються з державних фондів (Законодавчий вісник 2004 року № 210 пункт 2135). Питання про страхування стосується не тільки резидентів країни, а й тих осіб, які прибули до цієї європейської держави з метою тривалого перебування, навчання, працевлаштування або відкриття бізнесу. Якщо Ви входите до будь-якої з перерахованих категорій, варто ознайомитися зі статтею детальніше.

Хто з осіб, які планують або навчаються у польських ВНЗ, повинен мати поліс медичного страхування?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу молодих людей, націлених на навчання у Польщі, на те, що, як студенти бакалаврату, так і магістратури повинні мати страховку. Докторанти також підлягають медичному страхуванню, за винятком осіб, які мають інше право на цю страховку або зареєстрованих в якості членів сім'ї.

Медичне страхування докторантів — як отримати та скільки воно коштує?

Внески на медичне страхування докторанта оплачуються організацією, яка управляє докторською школою, наприклад, університетом, та фінансуються з державного бюджету. Основою для розрахунку цих внесків у 2019 році було 620 злотих — це дорівнює сумі спеціальної допомоги з догляду відповідно до положень про сімейну допомогу. Особа, яка проходить докторантуру, подає запит на страхування на підставі заяви, зробленої докторантом про те, що він не підлягає іншого типу страхування.



Що таке соціальне забезпечення?

На це питання відповідає визначення Закону від 13 жовтня 1998 про систему соціального страхування (Законодавчий вісник 1998 року, № 137, пункт 887).

Соціальне страхування містить:

  • пенсійне страхування;
  • страхування з приводу непрацездатності;
  • страхування на випадок хвороби та материнства, надалі іменується «страхування на випадок хвороби»;
  • страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, іменоване надалі «страхування від нещасних випадків».

Серед груп, які покриваються цією страховкою, також докторанти, які отримують докторські стипендії. Страхування на випадок хвороби є добровільним для людей, які почали навчання не раніше, ніж у 2022/2023 навчальному році, для інших, воно обов'язкове. Зміна набрала чинності з 1 жовтня 2019 року — досі докторанти були зареєстровані університетом тільки для медичного страхування.

Соціальний захист для аспірантів — скільки це коштує та що покриває? Внесок соціального страхування залежить від розміру докторської стипендії. Таким чином, розмір стипендії є основою оцінки.

Страховка для студентів першого та другого кваліфікаційного ступеня

Варто звернути увагу на те, що студенти польських ВНЗ, які направляються на навчання, повинні оформити поліс страхування, адже він входить до переліку обов'язкових документів не тільки з боку університету, а й структури, яка видає візу. У разі неповнолітніх абітурієнтів, які претендують на навчання для досягнення ступеня бакалавра, страховку оформляють батьки або офіційні опікуни. Надалі, є можливість оформити державну страховку.

Підсумовуючи, зауважимо, що страховка у польських університетах є обов'язковою. Це стосується як іноземних учнів у ВНЗ Польщі, так і корінних жителів. Вирушаючи вчитися у РП, потрібно оформити поліс на Батьківщині, надалі вдасться скоротити витрати у цьому аспекті, адже можна використовувати державне страхування.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини