Робота для студента на час канікул — деталі контрактів та внесків

1022
Facebook Twitter
Робота для студента на час канікул — деталі контрактів та внесків

Стаття стане у пригоді студентам закладів освіти РП, оскільки ми розповімо про особливості короткострокових контрактів, а також розглянемо, які передбачаються внески та інші відрахування від заробітної плати.

Багато студентів європейських університетів під час літньої перерви від навчання планують влаштуватися на сезонну роботу. Зайнятість може бути заснована на різних контрактах. Важливо знати, в яких випадках виплачуються внески до фонду соціального страхування, а які пільги можуть отримати молоді люди, та коли це буде неможливо. Стаття стане у пригоді як локальним, так і іноземним студентам закладів освіти Республіки Польща, оскільки ми розповімо про особливості короткострокових контрактів, а також розглянемо, які передбачаються внески та інші відрахування від заробітної плати.

Як працює трудовий договір?

Трудовий договір, попри вік учня, є угодою, за якою існує зобов'язання зі сплати внесків на соціальне забезпечення. Також працівник підлягає обов'язковому внесенню платежів з виходу на пенсію, інвалідності, страхування від нещасних випадків та хвороб. Звичайно, страхова премія обов'язкова. Роботодавець повинен повідомити про нового працівника до ZUS протягом 7 днів після початку трудового договору. Тимчасовий співробітник завжди може перевірити PUE ZUS на обліковому записі, чи був він зареєстрований для соціального забезпечення та якого дня подана заявка.

Завдяки підписанню трудового договору, з якого роботодавець виплачує внески до фонду соціального страхування на індивідуальний пенсійний рахунок студента, перші внески починають впливати на індивідуальну ситуацію. У результаті застрахована молода людина може отримати допомогу з соціального забезпечення, такого типу як допомога у випадку хвороби. Однак відомо, що компанії найчастіше наймають студентів на контрактну роботу, та тут ситуація виглядає дещо інакше.

Мандатний договір. Що це означає для студента, котрий працює?

Робота, яка виконується студентами під час канікул, зазвичай має сезонний характер та регулюється умовами контракту. Якщо студенту не виповнилося 26-ти років, у разі такого контракту він взагалі не підлягає соціальному та медичному страхуванню.

Учень польської установи вищої освіти має таку страховку з огляду на статус студента (тобто він застрахований безпосередньо в університеті) або має поліс соціального страхування, оформлений його батьками. У випадку з цим договором внески соціального страхування не зараховуються на робочий рахунок студента, та, наприклад, у разі непередбачених обставин зі здоров'ям, він не може отримати допомогу зі страхування від нещасного випадку. Однак він має право на безкоштовне лікування у медичних установах.

Найгірша ситуація — це та, в якій студенти працюють «у чорну» (тобто без будь-якого документального підтвердження). Відсутня впевненість, що студент отримає матеріальну винагороду, про яких він/вона домовилися з роботодавцем. Також, подібна ситуація може стати причиною виключення їх з навчальної структури. Зважаючи на це, будь-якими шляхами, але контракт повинен бути узгоджений і підписаний.

Студент польського університету, що працює за кордоном

Особа, що виїжджає на роботу до іншої держави-члена Європейського Союзу, як правило, підлягає страхуванню у країні, в якій він виконує цю роботу. Ситуація, в якій молодий працівник має підписаний трудовий договір з польською компанією, що відправляє його (делегатів) за цим контрактом на роботу за межі країни, трохи відрізняється. Працівник, який застрахований у Польщі та збирається працювати за кордоном, може залишитися у польській страховці після виконання певних умов. Передбачається отримання документа А1 (як та де його отримувати, а також про всі внески можна прочитати на офіційному сайті соц.страхування www.zus.pl).

Отже, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що студенти стаціонару польських ВНЗ можуть безперешкодно працювати під час канікул у будь-якій сфері. Все, про що потрібно подбати — підписати відповідний договір, щоб мати уявлення про обов'язки, суми виплат та відрахувань. Що стосується соціальних виплат, вони можуть бути відсутніми, оскільки учень, найчастіше, застрахований ВНЗ або батьками.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини