Робочий контракт для студентів польських університетів. Що варто знати?

6007
Facebook Twitter
Робочий контракт для студентів польських університетів. Що варто знати?

Чому підприємці використовують його? Чи вигідно це для обох сторін контракту? Ми відповімо на ці питання у даній статті, тому її краще прочитати як майбутнім, так і поточним студентам освітніх структур Польщі.

Студенти університетів Республіки Польща дуже часто підробляють під час навчання, бажаючи не тільки поліпшити матеріальне становище, а й набути безцінного трудового досвіду. Щоб убезпечити себе, польські роботодавці прагнуть до укладення контракту, але це страховка для обох сторін. Контракт для студента, який обирається багатьма роботодавцями, як оптимальний тип документа, котрий використовується при прийнятті рішення найняти учня, що отримує освіту в одному з університетів Польщі є своєрідною гарантією. Чому підприємці використовують його? Чи вигідно це для обох сторін контракту? Ми відповімо на ці питання у даній статті, тому її краще прочитати як майбутнім, так і поточним студентам освітніх структур Польщі.

Що собою являє договір зі студентом, для роботодавців?

В контексті контракту, введення в трудову діяльність студента описується таким чином, що останній іменується особою, яка відвідує вищу або професійну середню школу. Він повинен бути молодше 26 років та мати чинну студентську легітимацію. Це означає, що аспіранти та деякі студенти, котрі отримують післядипломну освіту не мають такого ж статусу. Доручений контракт — це, перш за все, економія для роботодавця, оскільки йому не потрібно платити за студента деякі внески, наприклад, за медичне або соціальне страхування, оскільки вони є обов'язковими при навчанні в освітній структурі. У разі студентів, які працюють за трудовим договором, роботодавець не зобов'язаний виплачувати внески ZUS, навіть якщо особа ділить час роботи з іншою компанією.

Єдине зобов'язання роботодавця — сплатити податок на прибуток, якщо зарплата юного працівника перевищує 200 злотих на місяць. Це означає, що угода про студентську комісію допускає більш високу зарплату, ніж для трудового договору. Крім того, при такому типі рішення можна розраховувати на повернення податку, якщо студент, котрий підробляє, не перевищує певну суму заробітку у календарному році.

Що принесе договір мандата для студента?

Як можна помітити, договір мандата дозволяє студентам, котрі підробляють, заробляти більше грошей. Водночас, це пов'язано з деякими збитками, у тому числі відсутність внесків на соціальне страхування, які можуть вплинути на розмір майбутньої пенсії після декількох десятків років. Крім того, студент, найнятий таким чином, не може називатися співробітником даної компанії, він не має права розраховувати на оплачувану відпустку та компенсацію на період хвороби. Контракт такого типу дозволяє без проблем виходити з роботи без попередження.

Контракт на роботу для учня ВНЗ

Контракт на роботу, як і договір мандата, є одним з документів цивільного права. Це означає, що у цьому випадку роботодавцю не потрібно платити за вклади студентів, згадані вище.Фахівці центру польської освіти UP-STUDY підкреслюють, що, підписуючи трудовий договір, кожна зі сторін буде почувати себе у безпеці, оскільки в ньому обумовлюються найбільш важливі аспекти спільної взаємодії, обов'язки та права сторін, а також це позначає межі, на кого та які внески будуть покладені.

Підбиваючи підсумки, варто особливо підкреслити, що під час навчання в одному з університетів Республіки Польща, студенти прагнуть підробляти, оскільки бажають придбати трудовий досвід та поліпшити матеріальне становище. Підписання договору у такому випадку є обопільним взаємовигідним процесом, який убезпечить та принесе переваги для кожної зі сторін.

Зауважимо, що для того, щоб підробляти під час навчання, іноземцям стаціонарної форми не потрібно додаткових дозволів, а вид контракту залежить від бажання учасників.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини