Ринок роботодавця у Польщі — яким галузям властиво?

1334
Facebook Twitter
Ринок роботодавця у Польщі — яким галузям властиво?

Положення співробітників на польському ринку праці зростає, та все частіше саме компанії повинні намагатися залучити кращих кандидатів. Перевірте, чи є у необхідній для Вас сфері ринок працівників, або все ще працює ринок роботодавців.

Положення співробітників на польському ринку праці зростає, та все частіше саме компанії повинні намагатися залучити кращих кандидатів. Однак, це властиво не кожному сектору економіки, тому молодим людям, які перебувають на стадії навчання, або вибирають кращий для себе напрямок, за яким вони бажають отримати професію в одному з університетів Республіки Польща, варто враховувати подібні нюанси. Перевірте, чи є у необхідній для Вас сфері ринок працівників, або все ще працює ринок роботодавців.

Працівник або роботодавець на ринку Польщі?

Ринок кандидата — це феномен, що набирає сили у період відновлення економіки. Високий попит на фахівців означає, що вони знаходяться у кращому положенні при зміні роботи або її пошуку. Вони можуть вибирати пропозиції та домовлятися про умови з потенційними роботодавцями. ІТ-індустрія є відмінним прикладом такого ринку. Економічна ситуація у цій європейській країні, якій віддають перевагу українці та інші іноземці, котрі бажають отримати якісну освіту або розвинути бізнес, поліпшується, ВВП зростає, тому працівники домінують на ринку праці. Однак є області, де перевага залишається за роботодавцем.

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що ринок роботодавця характеризується тим, що підприємці можуть диктувати умови зайнятості. Набір персоналу займає менше часу, дешевше та простіше, ніж у випадку ринку працівників. Кандидати змагаються між собою, піклуються про підвищення кваліфікації. Оскільки вони не можуть вибирати з десятків доступних пропозицій, то готові прийняти менш вигідні умови співпраці.

Ринок працівників та ринок роботодавців — прогноз на 2022 рік

Експерти ринку праці, які готують прогнози попиту роботодавців на окремі професії у Польщі щорічно, припускають, що у 2022 році тільки одна професія буде надлишковою. Як і у 2020 році, в економістів можуть виникнути проблеми з роботою. Варто знати, що у 2016 році таких професій було п'ятнадцять, у 2017 році — сім, а у 2018 році тільки три:

  • економісти;
  • філософи, історики, політологи та культурологи;
  • педагоги.

Ринок роботодавця поступово зменшується. Водночас зростає кількість професій з дефіцитом, де занадто мало кандидатів для заповнення вакансій, просто відсутній баланс між кількістю пропозицій роботи та кандидатів, готових влаштуватися на неї. Варто також підкреслити різноманітність попиту на співробітників залежно від району країни.

Наступні професії у Барометрі 2022 року прогнозують надлишок професій в окремих воєводствах:

  • Люблінське: економісти, філософи, історики, політологи та культурологи, педагоги, адміністративні та офісні працівники, співробітники туристичних агентств та організатори туристичних послуг, фермери та заводчики, соціологи та фахівці з соціально-економічних досліджень, фахівці з державного управління, фахівці з технологій харчування та харчуванню, техніки-механіки.
  • Підкарпатське: економісти, філософи, історики, політологи та культурологи, педагоги, співробітники туристичних агентств та туроператори, фермери та заводчики, соціологи та фахівці з соціально-економічних досліджень, фахівці з державного управління, фахівці з технологій харчування та харчування.
  • Свентокшишське: економісти, філософи, історики, політологи та експерти у галузі культури, педагоги, адміністративні та офісні працівники, співробітники туристичних агентств та туроператори, фахівці з державного управління, фахівці в області харчових продуктів та технологій харчування.
  • Куявсько-Поморське воєводство: економісти, філософи, історики, політологи та культурологи, фахівці з технологій харчування та харчування.
  • Західнопоморське воєводство: економісти, фахівці з технологій харчування та харчування.

В інших воєводствах не буде зайвим професій.

Підсумовуючи, зауважимо, що, таким чином, маючи у своєму розпорядженні запропоновану інформацію, молоді люди можуть швидше зорієнтуватися у виборі професії. Також дані стануть у пригоді тим фахівцям, які зважилися на післядипломну освіту у Польщі з метою переорієнтації. Якщо Ви все-таки зацікавлені у видах діяльності, які є надлишковими, тоді рекомендуємо активно гризти граніт науки, здобувати додаткові компетенції ще у студентські роки та набратися терпіння для пошуку роботи.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини