Ринок праці — ринок співробітників у Польщі?

993
Facebook Twitter
Ринок праці — ринок співробітників у Польщі?

Багатьом українцям, які бажають здобувати фах у Республіці Польща та надалі реалізовувати свій потенціал на її території доречно перевірити факти щодо специфіки ринку праці, а також його тенденцій. Саме про це ми поговоримо у даній статті.

Чи справедливим буде сказати, що ринок працівників у Польщі, якій часто віддають перевагу українці та інші іноземці, тільки починається? Все більше поляків та нерезидентів, які влаштувалися у цій європейській країні, змінюють робоче місце та з оптимізмом дивляться у майбутнє. Багатьом українцям, які бажають здобувати фах у Республіці Польща та надалі реалізовувати свій потенціал на її території доречно перевірити факти щодо специфіки ринку праці, а також його тенденцій. Саме про це ми поговоримо у даній статті.

Ринок співробітників — визначення

Термін «ринок співробітників (працівників)» з'являється у контексті ситуації, коли кількість пропозицій про роботу перевищує кількість людей, охочих влаштуватися на неї. У компаній виникають проблеми з набором кандидатів з відповідною кваліфікацією та заповненням вакансій. Тому їм доводиться конкурувати одна з одною, пропонуючи кращі фінансові умови, пільги, гнучкий графік, бонуси та інші привілеї. Чи є ринок працівників у Польщі просто красивим та незабутнім гаслом? Швидше це залежить від галузі.

Чи є у Республіці Польща ринок співробітників?

Відповіді від експертів різних секторів істотно відрізняються. Дехто каже, що жителі РП (резиденти та іноземці) все більш відкриті для перспективи зміни місця роботи. За статистикою, найбільш поширеною причиною рішення є кращі умови, пропоновані новим роботодавцем. Безробіття у Польщі падає, за даними GUS з серпня 2021 року, воно становить 5,2%. Для порівняння, 10 років тому це було 10,8%. Додайте до цього трудову еміграцію, що означає, що у багатьох галузях не вистачає робочих рук. Безсумнівно, демографічні зміни є однією з проблем, що стоять перед багатьма країнами світу. Суспільства старіють, тому на ринок праці виходить менше людей.

Яка ситуація на ринку праці Польщі у 2022 році?

Нерідко роботодавці ще диктують умови, та навіть з високою кваліфікацією важко знайти хорошу роботу, яка принесе не тільки високий дохід, але й моральне задоволення. Насправді багато залежить від польського регіону та промисловості. Відповідно до думки фахівців, які розробили щорічний звіт «Професійний барометр»: «Ринок співробітників можна спостерігати тільки у тих професіях, для яких попит є найвищим (у першу чергу це сфера ІТ), тоді як у професіях, де число кандидатів більше, роботодавці виставляють підвищені вимоги».

У звіті, професії були розділені на три групи:

  • надлишки, тобто ті, в яких пропозиція робочої сили перевищує попит;
  • збалансоване (кількість пропозицій аналогічно кількості людей, охочих працювати);
  • дефіцит — у цій групі у роботодавців є проблеми із заповненням вакансій, тому є сенс говорити про ринок працівників.

У національному масштабі дані за 2022 рік дуже оптимістичні. Тільки економісти були вказані як надлишкова професія. У свою чергу, існує до 31 професії дефіциту.

Як вже було сказано, основний брак складають фахівці інформаційних технологій. У минулому році дефіцит становив близько 50 тисяч кадрів, серед яких особлива увага приділялася програмістам, фахівцям з кібербезпеки, тестувальникам програмного забезпечення, фахівцям з юзабіліті та системним аналітикам. За фактом, ситуація не особливо змінилася, тому справедливо вважати, що у Польщі, як і в інших країнах Європи, саме тут можна говорити про ринок співробітників.

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY хотіли б підкреслити, що там, де пропозиція роботи перевищує кількість кваліфікованих співробітників — починається ринок працівників. Для останніх, така позиція більш ніж вигідна, оскільки з'являється можливість знайти ідеальне місце роботи. Проте, зараз про таку тенденцію можна говорити лише у контексті ІТ, але хто знає, може вже через кілька років ситуація пошириться й на інші сфери.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини