Рейтинг навчальних закладів Польщі. Чим та кому рейтинги приносять користь?

7643
Facebook Twitter
Рейтинг навчальних закладів Польщі. Чим та кому рейтинги приносять користь?

У статті ми розповімо про те, які університети Республіки Польща на даний момент є лідерами внутрішнього рейтингу, а також пояснимо кому та що дають будь-які подібні аналізи.

На відміну від людей науки, викладачів, дослідників та бізнесменів, абітурієнти дуже мало значення надають всіляким рейтингам, вважаючи їх думку та результати проведених досліджень досить суб'єктивними. Звичайно, займана позиція конкретного університету в одному або декількох внутрішніх/міжнародних рейтингах не повинна повністю впливати на вибір на його користь або на повну відмову. Фахівці UP-STUDY рекомендують, для того, щоб відкинути сумніви з приводу правильності вибору установи вищої освіти враховувати всі чинники: тенденції ринку праці, особисті таланти та побажання, фінансовий добробут сім'ї, бажання щодо країни навчання, експертну думку, яка виражається з допомогою рейтингів та відгуки колишніх студентів. Тільки у цьому випадку можна наблизитись до ідеального рішення. У статті ми розповімо про те, які університети Республіки Польща на даний момент є лідерами внутрішнього рейтингу, а також пояснимо кому та що дають будь-які подібні аналізи.

Університети-лідери 2018 року у Польщі відповідно до рейтингу «Перспектива»

1. Університет Варшави

2. Ягеллонський університет у Кракові

3. Університет Адама Міцкевича у Познані

4. Університет Вроцлава

5. Університет Миколи Коперника у Торуні

6. Університет Лодзі

7. Сілезький університет у Катовіце

8. Університет Гданська

9. Католицький університет Івана Павла II в Любліні

10. Університет Марії Кюрі-Склодовської в Любліні

Цей рейтинг стосується саме тих структур вищої освіти, які носять статус університету. Крім подібних структур, у Польщі присутні академії та вищі школи. Якщо Ви не знайшли вподобану потенційну для навчання структуру у цій десятці, не варто засмучуватися, можливо вона зайняла своє почесне місце в інших категоріях, наприклад, приватних польських університетів або вищих навчальних закладів технічної спрямованості.

Критерії, за якими проводяться оцінки більшості рейтингів

Польща, як європейська країна проводить реформи вищої освіти, щоб вона могла задовольнити запити як студентів, так і роботодавців, які приймають на роботу випускників, котрі ще не набули практичного досвіду. Внутрішні рейтинги, як і міжнародні мають чіткий список критеріїв оцінки, які з кожним роком розширюється, щоб результати були максимально об'єктивні. Зважаючи на це, на сьогодні перелік критеріїв виглядає наступним чином:

— інноваційність;

— престиж;

— випускники на ринку праці;

— науковий потенціал та ефективність;

— інтернаціоналізація.

Чим та кому приносять користь внутрішні, міжнародні та світові рейтинги?

Крім наукових товариств та їх співробітників, викладачів, дослідників, бізнесменів та підприємців, й інших зацікавлених осіб, публікація підсумків рейтингів допоможе потенційним студентам скласти особисту оцінку стану ВНЗ, а також уявити, які перспективи він зможе відкрити перед учнем у майбутньому. Не варто засновувати свій вибір тільки на висоті позиції у рейтингу, але досліджувати це питання все-таки варто, причому не тільки абітурієнтам, але і їх батькам.

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY особливо підкреслюють, що, якщо ВНЗ не потрапив до категорії «кращі університети», тому що не надає повний спектр вибору кваліфікацій, це не означає, що він дає погану освіту, просто така структура можливо орієнтована на підготовку тільки бакалаврів та магістрів, але не має програм для аспірантів. Дуже часто висвітлюється ранжування ВНЗ за різними групами, наприклад, окремо оцінюються медичні, технічні або педагогічні університети. Відсутність у рейтингу також не варто розцінювати як великий мінус, головне, щоб університет надавав якісну освіту з доступною платою, та Ви змогли повністю реалізувати свій потенціал.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини