Робота для жінок з-за кордону у Польщі

1059
Facebook Twitter
Робота для жінок з-за кордону у Польщі

Згідно з загальнонаціональним опитуванням фахівців Barometer, польські компанії зазнають труднощів з пошуком співробітників у багатьох галузях. Поговоримо про це.

Згідно з загальнонаціональним опитуванням фахівців Barometer, польські компанії зазнають труднощів з пошуком співробітників у багатьох галузях. Одним з рішень, які використовуються підприємствами, є заповнення позицій іноземцями. І чоловіки, й жінки, які шукають високооплачувану роботу, приїжджають до цієї європейської країни. Польський ринок праці відкритий для громадян Європейського Союзу, але люди з інших країн, наприклад, з України, також мають можливості працевлаштування. Розглянемо, в яких напрямках частіше українські та інші іноземні жінки шукають роботу у Польщі.

Про те, що багато іноземців вибирають роботу у Польщі, свідчать дані, зібрані та опубліковані Бюро у справах іноземців у циклічних списках. Згідно з інформацією, за 2022 рік, 243408 іноземців зареєструвалися для тимчасового перебування та 78473 перебувають у країні на постійній основі. Серед них жінки, які вирішили іммігрувати до РП, у цілому складають 164974. Варто пам'ятати, що для того, щоб найняти працівника з-за меж Союзу, кандидат на посаду повинен отримати дозвіл на роботу у Польщі. Проте, фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що, якщо претендент на посаду є учнем іноземного походження, що одержує кваліфікацію в одному з польських університетів на стаціонарному відділенні, такого дозволу не потрібно.

Польський ринок праці для жінок

Іноземці, які шукають роботу у Польщі, не завжди можуть знайти ту, яка відповідає їхній освіті, схильності або фінансовим очікуванням. Іноді кваліфікації у професії, котра придбана в іншій країні, необхідно оновити/доповнити. Незнання польської мови і трудового права також є серйозною перешкодою.

Ось чому спочатку багато економічних іммігрантів вибирають професії, які не потребують широкої кваліфікації, ліцензій або необхідності вільно використовувати польську мову в письмовій або усній мові.

Для чоловіків найбільш частий вибір - робота в будівельній галузі і в якості водіїв (це райони найбільшого дефіциту персоналу в країні). А які заняття проводять дами? Популярними областями зайнятості є гастрономія, харчова промисловість, послуги з догляду, прибирання або робота в торговому центрі, наприклад, в якості касира.

Заняття, в яких найчастіше працюють жінки з-за кордону:

  • Опікун для літніх людей — це професія, на яку зростає попит як у Польщі, так і у країнах Західної Європи, що пов'язано, з одного боку, зі старінням суспільства, а з іншого — зі збільшенням тривалості життя. Освіта, щоб виконувати обов'язки, не завжди потрібна, часто досить підготовки перед початком роботи. Кращими є особи, які говорять хоча б комунікативному рівні польською мовою або готові вивчити її. Цікавим варіантом для іноземців може бути догляд за людьми похилого віку з проживанням.
  • Касирка. На касі магазинів та супермаркетів можна побачити все більше українських, білоруських та дам з інших країн за межами ЄС. Не дивно, що роботу касира отримати відносно легко (дефіцит персоналу великий), а робота з покупцем у магазині допомагає швидко вивчити мову.
  • Медсестра. Попит на медсестер у Польщі величезний, та польський персонал не може заповнити цю прогалину. Тому у лікарнях та медичних закладах працюють іноземці.
  • Учитель. Щоб практикувати цю професію, потрібно добре знання польської мови в усній та письмовій формі, а також у навчанні. Проте, через брак персоналу, перш за все щодо викладачів професійних предметів, отримання кваліфікації гарантує працевлаштування. Робота вчителя дає можливість дуже швидкої акліматизації за місцем проживання. Постійний контакт з батьками учнів та викладацьким складом дозволяє легко завести нових друзів, що важливо при пошуку роботи у чужій країні.

Підсумовуючи, зауважимо, що працевлаштуватися у РП не складає великих проблем, адже є багато посад, що вимагають лише мінімальних навичок. Проте, хотілося б підкреслити, що між нашими країнами існують домовленості про взаємне визнання дипломом, та, якщо докласти зусиль та вивчити мову, Ви зможете працювати за фахом, але вже у цій європейській країні з гідною зарплатою та іншими пільгами. Що стосується молодих українців, вони вибирають імміграцію до РП з приводу навчанню, тим самим завчасно розв`язуючи велику частину питань з перспективним працевлаштуванням.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

21.09 - День відкритих дверей - Навчання в Польщі 2025, 2026

Пропозиція

Запрошуємо Вас безкоштовно відвідати "День відкритих дверей у офісах UP-STUDY" та дізнатися як вступити у кращі ВНЗ Польщі зі знижкою 50%

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини