Робота для жінок з-за кордону у Польщі

792
Facebook Twitter
Робота для жінок з-за кордону у Польщі

Згідно з загальнонаціональним опитуванням фахівців Barometer, польські компанії зазнають труднощів з пошуком співробітників у багатьох галузях. Поговоримо про це.

Згідно з загальнонаціональним опитуванням фахівців Barometer, польські компанії зазнають труднощів з пошуком співробітників у багатьох галузях. Одним з рішень, які використовуються підприємствами, є заповнення позицій іноземцями. І чоловіки, й жінки, які шукають високооплачувану роботу, приїжджають до цієї європейської країни. Польський ринок праці відкритий для громадян Європейського Союзу, але люди з інших країн, наприклад, з України, також мають можливості працевлаштування. Розглянемо, в яких напрямках частіше українські та інші іноземні жінки шукають роботу у Польщі.

Про те, що багато іноземців вибирають роботу у Польщі, свідчать дані, зібрані та опубліковані Бюро у справах іноземців у циклічних списках. Згідно з інформацією, за 2022 рік, 243408 іноземців зареєструвалися для тимчасового перебування та 78473 перебувають у країні на постійній основі. Серед них жінки, які вирішили іммігрувати до РП, у цілому складають 164974. Варто пам'ятати, що для того, щоб найняти працівника з-за меж Союзу, кандидат на посаду повинен отримати дозвіл на роботу у Польщі. Проте, фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що, якщо претендент на посаду є учнем іноземного походження, що одержує кваліфікацію в одному з польських університетів на стаціонарному відділенні, такого дозволу не потрібно.

Польський ринок праці для жінок

Іноземці, які шукають роботу у Польщі, не завжди можуть знайти ту, яка відповідає їхній освіті, схильності або фінансовим очікуванням. Іноді кваліфікації у професії, котра придбана в іншій країні, необхідно оновити/доповнити. Незнання польської мови і трудового права також є серйозною перешкодою.

Ось чому спочатку багато економічних іммігрантів вибирають професії, які не потребують широкої кваліфікації, ліцензій або необхідності вільно використовувати польську мову в письмовій або усній мові.

Для чоловіків найбільш частий вибір - робота в будівельній галузі і в якості водіїв (це райони найбільшого дефіциту персоналу в країні). А які заняття проводять дами? Популярними областями зайнятості є гастрономія, харчова промисловість, послуги з догляду, прибирання або робота в торговому центрі, наприклад, в якості касира.

Заняття, в яких найчастіше працюють жінки з-за кордону:

  • Опікун для літніх людей — це професія, на яку зростає попит як у Польщі, так і у країнах Західної Європи, що пов'язано, з одного боку, зі старінням суспільства, а з іншого — зі збільшенням тривалості життя. Освіта, щоб виконувати обов'язки, не завжди потрібна, часто досить підготовки перед початком роботи. Кращими є особи, які говорять хоча б комунікативному рівні польською мовою або готові вивчити її. Цікавим варіантом для іноземців може бути догляд за людьми похилого віку з проживанням.
  • Касирка. На касі магазинів та супермаркетів можна побачити все більше українських, білоруських та дам з інших країн за межами ЄС. Не дивно, що роботу касира отримати відносно легко (дефіцит персоналу великий), а робота з покупцем у магазині допомагає швидко вивчити мову.
  • Медсестра. Попит на медсестер у Польщі величезний, та польський персонал не може заповнити цю прогалину. Тому у лікарнях та медичних закладах працюють іноземці.
  • Учитель. Щоб практикувати цю професію, потрібно добре знання польської мови в усній та письмовій формі, а також у навчанні. Проте, через брак персоналу, перш за все щодо викладачів професійних предметів, отримання кваліфікації гарантує працевлаштування. Робота вчителя дає можливість дуже швидкої акліматизації за місцем проживання. Постійний контакт з батьками учнів та викладацьким складом дозволяє легко завести нових друзів, що важливо при пошуку роботи у чужій країні.

Підсумовуючи, зауважимо, що працевлаштуватися у РП не складає великих проблем, адже є багато посад, що вимагають лише мінімальних навичок. Проте, хотілося б підкреслити, що між нашими країнами існують домовленості про взаємне визнання дипломом, та, якщо докласти зусиль та вивчити мову, Ви зможете працювати за фахом, але вже у цій європейській країні з гідною зарплатою та іншими пільгами. Що стосується молодих українців, вони вибирають імміграцію до РП з приводу навчанню, тим самим завчасно розв`язуючи велику частину питань з перспективним працевлаштуванням.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини