Просування вчителя. Нові правила оцінки вчителів у Республіці Польща

6343
Facebook Twitter
Просування вчителя. Нові правила оцінки вчителів у Республіці Польща

Вчителі шкіл Республіки Польща будуть продовжувати домагатися просування по службі та, як наслідок, збільшення заробітної плати.

Вчителі шкіл Республіки Польща будуть продовжувати домагатися просування по службі та, як наслідок, збільшення заробітної плати. Також їх діяльність буде оцінюватися відповідно до нових правил. Варто зауважити, що подібного роду зміни торкнулися не тільки середньої, але й вищої освіти. Деякий час тому, Ярослав Говін вніс доповнення до Конституції, які передбачали збільшення заробітної плати викладачів та скорочення академічного шляху. Тепер, ми можемо стежити за розвитком реформи середньої освіти, яка починається з нових правил оцінювання вчителів та інших позитивних змін.

Міністр освіти Польщі, Анна Залевська нагадала, що модель професійного просування вчителів, яка повинна підтримувати їх розвиток та поліпшити якість освіти, була створена ще у 2000 році. До тепер, були внесені лише незначні виправлення. З цього року все буде радикально змінено, та, перш за все, нововведення здивують самих вчителів. Порядок просування по службі залишається незмінний: стажист, підрядник, призначений та сертифікований викладач. Але, після реформи проходження через них триватиме з 10 до 15 років.

Стажист: іспит замість бесіди

Перше стажування буде продовжено з дев'яти місяців до 1.9 року. Процес буде закінчуватися іспитом, який замінить попереднє інтерв'ю. До складу комітету увійдуть люди з-за меж школи: представник органу, який здійснює педагогічний нагляд, орган, який очолює школу, експерт зі списку запропонованих фахівців, котрий обереться міністром, та, як і раніше, директор або заступник директора школи, ну і сам стажист.

На наступному етапі буде нелегко

Стажування викладача за контрактом на ступінь призначеного вчителя розпочнеться після того, як він три роки попрактикується у школі, а для диплома необхідно, щоб він мав стаж як мінімум чотирьох років з часу попереднього ступеня.Тільки у виняткових випадках процес може бути скорочений до 12 років або продовжуватися ще на три роки (з 15 на 18 років). Вчителі, які працюють за договором та призначені вчителі почнуть своє стажування на наступний рівень просування, після роботи протягом як мінімум двох років з часу попереднього ступеня.Нові правила почнуть діяти з 1 вересня 2018 року. Учитель буде оцінений, після проходження стажування за ступенем підготовки викладача, призначеного вчителя та кваліфікованого викладача, а також кожні три роки роботи в школі з моменту отримання наступного рівня просування. Викладача можна оцінити в будь-який час, все, що необхідно — прохання від шкільної ради, ради батьків, керівного органу або директора.31 серпня 2018 року — останній день перед початком роботи з оцінки діяльності вчителя відповідно до чинних правил.

30 червня 2020 року буде продовжено термін першої оцінки роботи сертифікованого вчителя, який з 1 вересня 2018 року буде щонайменше три роки роботи в школі з моменту отримання ступеня сертифікованого вчителя.

Існує також група вчителів, які після 1 вересня 2018 року буде оцінюватися в останній раз у відповідності зі старими правилами. Це ті особи, в ситуації яких почалося розгляд та не закінчилося до 1 вересня 2018 року.Міністерство освіти з початку переговорів про реформу запропонувало, щоб вчителі оцінювалися по-різному в залежності від рівня просування. Це те, що зберігається, але під тиском профспілок міністр освіти відмовилася від етичної та моральної оцінки вчителів. Будемо сподіватися, що дана реформа покращить якість середньої освіти, тим самим давши надію на те, що вже після закінчення вищої освіти на ринок праці будуть виходити ще більш підготовлені кадри.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини