Приватні гуртожитки можуть розв’язати проблему розміщення студентів з Польщі та з-за кордону

1015
Facebook Twitter
Приватні гуртожитки можуть розв’язати проблему розміщення студентів з Польщі та з-за кордону

Стаття зацікавить всіх іноземних студентів, оскільки ми розповімо, яким чином можна розв’язати питання з місцем проживання на навчальний період.

За останні 15 років кількість місць у польських гуртожитках скоротилася майже на одну п'яту. На думку аналітиків консалтингової компанії Upper Finance, відсутність належної бази розміщення може перешкодити розвитку університетів та відлякати іноземних студентів. Можуть допомогти розв’язати проблему приватні гуртожитки, побудовані інвесторами, зацікавленими у довгостроковому прибутку. Стаття зацікавить всіх іноземних студентів, серед яких чимало українців, які планують отримувати кваліфікацію в одному з обраних університетів Республіки Польща, оскільки ми розповімо, яким чином можна розв’язати питання з місцем проживання на навчальний період.

Студенти з-за кордону. Як часто іноземці приїжджають до РП з метою навчання?

Згідно з даними Центрального статистичного управління, число іноземних студентів у польських університетах збільшується у середньому на 10% на рік та протягом наступних двох років досягне 100 тисяч. Водночас відсоток студентів, які, хоча й приїжджають з-за кордону до Польщі, заявляють про польське коріння, падає, хоча десять років тому їх було понад 20%, а на сьогодні — вдвічі менше.

Польські університети мають величезний потенціал розвитку, про що свідчить кількість студентів не тільки з України та Білорусі, але і з Індії, Іспанії, Туреччини, Чехії, а також з Німеччини, Норвегії чи Швеції, котра зростає. Важливою проблемою є відсутність адекватної бази проживання. Тільки 15% з усіх студентів у Польщі можуть розраховувати на місце у гуртожитку, водночас як у Сполученому Королівстві до третини з них живуть у студентських спільних оселях.

Студентське житло. Які перспективи збільшення пропозиції?

На думку аналітиків Upper Finance, з ростом вартості оренди приватних квартир проблемою стає не тільки недостатня кількість місць для проживання студентів, а і їх рівень. У Польщі переважна більшість гуртожитків пропонують проживання у загальних кімнатах із загальними ванними кімнатами та кухнями. У Західній Європі одномісні або двомісні номери є стандартом. Проблема вже була визнана польськими університетами, що, як не парадоксально, виявляється у зменшенні кількості місць у студентському житлі. Це число значно скоротилося: приблизно зі 150 000 на 2004 році до близько 126 тисяч у 2018 році. Однією з причин є процес перебудови гуртожитків на одномісні або двомісні номери. Аналіз Upper Finance показує, що приватні інвестори вже помітили нішу на польському ринку та все більше зацікавлені у наданні місць у студентському житлі попри університет.

На думку експертів, приватні гуртожитки можуть бути відмінною інвестиційною можливістю, серед іншого для девелоперів, які шукають нові проєкти на ринку житла, що зазнають деякі труднощі. Це, безумовно, складніші проєкти з набагато більш тривалим періодом окупності інвестицій, що вимагають компетенції довгострокового управління нерухомістю, а не просто швидких продажів. Проте, оренда — це майбутнє ринку нерухомості. Тому варто нарощувати ці компетенції, тим більше що попит на ринку гуртожитків буде перевищувати пропозицію на багато років вперед.

Як розв’язується проблема з місцем проживання у студентів, що вступають з UP-STUDY?

Молоді люди, які обрали в якості помічника при вступі центр польської освіти UP-STUDY, можуть залишатися спокійними щодо питання з житлом. Компанія надає кілька варіантів місць проживання на вибір. Причому тут є ряд переваг:

  • ціни — істотно нижче ринкових;
  • швидка заміна пропозиції у разі казусів з орендодавцями;
  • спокій батьків, оскільки дитина не залишається сам на сам з можливими проблемами, адже завжди можна звернутися до UP-SUPPORT.

Отже, ситуація з наданням місць у гуртожитках може змінитися, якщо питанням займатимуться приватні інвестори. Водночас завжди залишається можливість орендувати житло на кілька людей, це збереже бюджет та приватність, та дозволить вибирати умови проживання. Ну а студенти, що вступають з UP-STUDY, можуть розв’язати це питання за допомогою компанії.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини