Права та обов'язки стажиста у Польщі

9547
Facebook Twitter
Права та обов'язки стажиста у Польщі

Проходження стажування — це шанс напрацювати досвід по професії і знайти постійне місце діяльності. Вивчіть найважливіші права і обов'язки, які лягають на стажиста.

Не можете знайти роботу або хочете придбати досвід ще під час отримання професії? Проходження стажування — це шанс напрацювати досвід у професії та знайти постійне місце діяльності. Вивчіть найважливіші права та обов'язки, які лягають на стажиста.


Стажування — ідеальне рішення для людей, які хочуть отримати цінний професійний досвід та, перш за все, знайти роботу. Кожен стажист набуває нових навичок, виконуючи ті ж обов'язки, що й інші співробітники. Але що відрізняє стажиста? Які його права та обов'язки?

Стажування — інформація, яку видно з першого погляду

Стажист — це людина, яка проходить професійну практику на певному місці роботи, тобто активно освоює професію. Кожен кандидат на стажування повинен бути безробітним, зареєстрованим у Бюро з праці. Також можна пройти стажування поза офісом — безпосередньо у роботодавця, але таке, зазвичай, відбувається на безоплатній основі.

Обов'язки стажиста, які варто враховувати студентам польських ВНЗ

Основним обов'язком молодої людини, котру навчають, є сумлінне виконання завдань, покладених на нього роботодавцем і/або куратором (звичайно, якщо вони не суперечать закону), а також дотримання розподілу робочого часу.

Умови стажування можуть незначно відрізнятися одна від одної у залежності від обраного Центру Зайнятості — необхідно заздалегідь перевірити застосовні керівні принципи у даній місцевості. Кожна людина до початку стажування повинна пройти обстеження у професійного лікаря та отримати своєрідну медичну книжку. Вартість цих тестів покривається роботодавцем.

Стажування: це для всіх?

Фахівці UP-STUDY підкреслюють, що тільки безробітні, які мають невеликий або нульовий професійний досвід, отримують можливість пройти стажування у Бюро з праці. Решта категорії можуть чинити безпосередньо, вирішуючи питання з роботодавцем.

Стажування у даному місці (Бюро з праці) може бути недоступне людям, які вже працювали або проходили стажування в обраного роботодавця, серед них можуть бути студенти або аспіранти. Деякі офіси дискваліфікують кандидата також у разі сімейних зв'язків з роботодавцем.

Вимоги до вступників на стажування

Безробітні можуть подати заявку на стажування тривалістю від 3 до 6 місяців, якщо вони відповідають одній з таких вимог:

  • старше 50 років;
  • без професійної кваліфікації або досвіду;
  • без середньої освіти;
  • тривало безробітні;

Тривалість стажування не менш ніж 3 місяців, але не більш ніж 1 року та залежить від групи, до якої відноситься безробітний.

На стажування тривалістю від 3 до 12 місяців безробітні можуть претендувати:

  • до 25 років,
  • до 27 років, з вищою освітою, які не можуть знайти роботу протягом одного року після випуску.

Права стажиста під час такого типу зайнятості

Ми вже знаємо обов'язки стажиста, а які його права? Слід пам'ятати, що кожен стажист має права, яких роботодавець повинен строго дотримуватися:

  • право на стипендію — рівну 120% від суми допомоги;
  • право на 2 вихідних дні на кожні 30 календарних днів стажування;
  • право не перевищувати 8-годинний робочий день (максимум 40 годин на тиждень);
  • право на відпустку через хворобу.

Зверніть увагу, що роботодавець не може залишити без нагляду стажиста — його обов'язок завжди повинен виконуватися під наглядом куратора, який був зазначений у договорі між роботодавцем та Бюро праці.

Якщо куратор не вирішить інакше, стажист може не працювати:

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини