Безкоштовна вища освіта в Польщі. Які шанси?

6630
Facebook Twitter
Безкоштовна вища освіта в Польщі. Які шанси?

Стаття буде цікава для українських абітурієнтів, які чули про навчання в Польщі і мають бажання оцінити реальні шанси на безкоштовну освіту в польських організаціях вищої освіти.


Отримуючи атестат зрілості, кожен замислюється про своє майбутнє і про подальше навчання, отримання спеціалізації, яка буде затребувана, престижна і якісна. Виходячи з реалій України, абітурієнти воліють навчання в країнах ближнього зарубіжжя. Звичайно, якість навчання — один з важливих факторів, але його вартість залишається вирішальним аргументів на користь конкретної країни чи вищого навчального закладу. Польські державні навчальні заклади пропонують шанс, вступити на безкоштовне відділення, по закінченню якого можна отримати визнаний у всій Європі диплом. Стаття буде цікава для українських абітурієнтів, які чули про навчання в Польщі і мають бажання оцінити реальні шанси на безкоштовну освіту в польських організаціях вищої освіти.

Чому польські ВНЗ з кожним роком збільшують кількість бюджетних місць?

Станом на 2017 рік, кількість українських студентів, які навчаються в польських ВНЗ, налічує більше десяти тисяч людей. Третина з них отримали грант на безкоштовне навчання або навчаються на бюджеті за допомогою Карти поляка. Безкоштовна вища освіта в Польщі стала більш доступною через значний відтік польських абітурієнтів в Німеччину, Францію чи Бельгію. Також, зважаючи на нестабільну ситуацію в Україні, польські університети, пропонують знижки на платне навчання в розмірі п'ятдесяти відсотків, або промо-програми у вигляді безкоштовних одного або декількох семестрів. Завдяки спрощеній системі прийому українських абітурієнтів до лав студентства Польщі, наші громадяни все охочіше зважуються на здачу іспитів і тестів на безкоштовне відділення.

Особливості зарахування до лав студентів на безкоштовній основі

Українці мають високу ймовірність безкоштовної освіти за кордоном, а саме в Польщі, володіючи Картою поляка. Даний документ дає повноваження вступати до вищих установ на рівні з польськими громадянами, на конкурсній основі, хоча і не прирівнює власника Карти до громадянина країни. На території Польщі існує 132 державних установи вищої освіти, в яких нерезидент країни може спробувати удачу вступу на бюджет. Важливими умовами, які можуть зробити реальним безкоштовну вищу освіту в Польщі — це високий бал атестата, знання польської мови на середньому рівні і англійської мови, якщо пріоритетна програма обрана іноземною (англійською) мовою, видатні здібності і таланти. З кожним роком збільшується число стипендій, що покривають всю вартість навчання, або її частину для обдарованих абітурієнтів.

Приватні університети з можливістю безкоштовної освіти

Установи недержавного типу завжди здаються неприступною фортецею для майбутніх студентів з обмеженими фінансовими можливостями, але ось ВНЗ спростувавші це твердження:

1. Академія фінансів та бізнесу Вістула (Akademia Finansów i Biznesu Vistula) у Варшаві. Підстава зарахування на бюджет — конкурс. Перша десятка призерів стають студентами безкоштовного відділення, бонусом отримують вільні тримісячні мовні курси. Друга десятка отримує п'ятдесяти відсоткову знижку на англомовні програми, а на спеціальності, які викладаються польською мовою, знижка в розмірі 25%.

2. Університет Банківської Справи (Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu) організовує конкурс по 10 місць на бакалаврат і магістратуру, одне місце на кожен окремий факультет. Потрібно лише відмінне знання мови і гідний атестат про повну загальну середню освіту.

Отже, часто абітурієнти різних країн бажають навчатися за межами рідної країни і українці в цьому не виняток. Раніше, безкоштовне навчання в польських університетах та академіях було передбачено тільки в державних установах. Сьогодні, приватні ВНЗ практикують надання не тільки грантів і стипендій, а й до десяти бюджетних місць з тенденцією до збільшення. Конкурсна основа дає шанс на чесну боротьбу і неупереджені результати. Шанс є завжди, головне правильно ним користуватися.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини