Працевлаштування іноземців у Польщі за декларацією

1199
Facebook Twitter
Працевлаштування іноземців у Польщі за декларацією

У яких випадках можливе працевлаштування іноземців на підставі декларації? Обговоримо питання у статті.

Українці, як і значна частина іноземців з інших країн, відправляються до Республіки Польща з різними цілями. З них можна виділити три основних: здобуття освіти з подальшим працевлаштуванням, пошук роботи та відкриття/перезапуск бізнесу. Оскільки в основному все крутиться навколо роботи, поговоримо про те, на підставі яких документів можуть працевлаштуватися нерезиденти у РП. Адже правила про роботу іноземців у Польщі не завжди накладають зобов'язання мати дозвіл. У яких випадках можливе працевлаштування іноземців на підставі декларації? Обговоримо питання у статті, через що її варто прочитати, як студентам локальних освітніх структур, які прибули з-за кордону та їх батькам, так і фахівцям, які бажають переїхати до цієї європейської держави з перспективою тривалої роботи у місцевій компанії.

Правила прийняття на роботу іноземців за декларацією

Це рішення адресовано тільки громадянам України, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови, Російської Федерації. Щоб найняти іноземця на підставі декларації, повинні бути виконані дві умови.

Перш за все, період роботи не може перевищувати 6 місяців у наступні 12 місяців. Важливо відзначити, що цей термін поширюється на іноземця, а не на роботодавця. Тому нерезидент може влаштуватися на роботу у декількох компаніях, але у цілому це не повинно тривати більш ніж 6 місяців. У зв'язку з тим, що саме роботодавець реєструє заяву у PUP, коли людина змінює роботу, новий наймач також повинен отримати цей документ.

Друга умова стосується типу роботи. Працевлаштування іноземця за декларацією не представляється можливим для сезонних робіт, для яких потрібен дозвіл. Сезонні роботи охоплюють три сектори економіки:

  • сільське господарство;
  • садівництво;
  • туризм.

Сектори та підкласи відповідно до PKD (ДОК) включені до розпорядження міністра у справах сім'ї, праці та соціальної політики Республіки Польща від 08.12.2017 року, що стосується підкласів діяльності відповідно до Польської класифікації видів діяльності ДОК, в якій видаються дозволи на тимчасову зайнятість для іноземних громадян. Тільки робота у підкласах, зазначених у регламенті, вимагає дозволу. Староста (Starosta) є органом, уповноваженим видавати дозволи на сезонну роботу.

Що ще потрібно знати про працевлаштування іноземців за декларацією?

Працевлаштування іноземців за декларацією є набагато простішою процедурою, ніж у разі дозволу на роботу. Роботодавець повинен подати заяву до трудового офісу Повят та сплатити адміністративний збір у розмірі 30 злотих. Коли документ знаходиться у записах PUP, наймач передає заяву майбутньому співробітнику, який може подати прохання на отримання Карти Побиту (або довгострокової польської візи), що дозволяє працювати у Польщі.

Робота виконується на підставі письмового договору, поданого нерезиденту зрозумілою йому мовою. Це можуть бути як трудові, так і цивільно-правові договори — у залежності від обсягу та характеру зобов'язань.

Підбиваючи підсумки, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що для виконання формальностей, пов'язаних з працевлаштуванням за декларацією, підприємець повинен проінформувати PUP про цей факт не пізніше того дня, коли іноземець приступає до роботи (якщо іноземець не працює, термін повідомлення офісу становить 7 днів з дати прийняття на роботу, зазначеного у виписці). Співробітник також повинен бути зареєстрований для страхування ZUS (за винятком контракту на конкретну роботу). Викладена інформація більше знадобиться батькам іноземних студентів, які навчаються у польських ВНЗ, котрі бажають переїхати ближче до них та працевлаштуватися у РП, оскільки самим учням стаціонару не потрібно мати додаткових дозволів на роботу.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини