Робота в IT-індустрії — рай для співробітників?

1235
Facebook Twitter
Робота в IT-індустрії — рай для співробітників?

Чи дійсно ІТ-галузь можна назвати раєм для людей з технічним складом розуму? Обговоримо це питання у статті.

Знання IT-індустрії — це пропуск у кар'єру, пристойна зарплата на початку та відмінні кар'єрні можливості. Це переваги, які ІТ-індустрія пропонує співробітникам. В останні роки вона переживає справжній бум — прогресуюча комп'ютеризація постійно стимулює попит на фахівців та гарантує їм великі доходи. Численні звіти про заробітну плату показують, що середня винагорода за роботу в ІТ-галузі перевищує середній показник у Польщі та інших країнах Європи. Важливо відзначити, що приваблива заробітна плата стосується не тільки досвідчених фахівців, а й молодих людей, які тільки виходять на ринок. То чи дійсно ІТ-галузь можна назвати раєм для людей з технічним складом розуму? Обговоримо це питання у статті.

Заробіток в IT-індустрії — для кого він найвищий?

Навіть початківець співробітник в ІТ-індустрії часто може розраховувати на суму, вдвічі більшу на стартовий пакет (оплата, умови наймання, неоплачувані бонуси), ніж співробітники інших секторів. Найменш оплачуваною групою у галузі є співробітники відділів продажів ІТ-послуг. Розробникам, які заробляють навіть у кілька разів більше, платять найкраще. Це пов'язано з високим попитом на їх навички на європейському ринку. Згідно з даними, зібраними Sedlak&Sedlak, медіана валового щомісячного заробітку на посади, яку часто називають у Польщі програмістом, становить 4923 злотих. Чверть найбільш високооплачуваних програмістів заробляє більш ніж 6386 злотих брутто на місяць. У свою чергу, адміністратор бази даних може розраховувати щомісяця на 4429 злотих брутто (це також медіана), а 25% найбільш високооплачуваних адміністраторів баз даних у місяць отримують понад 5961 злотого брутто. Розмір заробітку залежить від спеціалізації працівника, а також його стажу та досвіду роботи. Розмір компанії, що наймає його, також має значення. Особливо бажаними та, отже, мають вищу винагороду є фахівці, які займається програмуванням мобільних додатків та Java. Люди, які спеціалізуються на технологіях нішевого програмування, можуть розраховувати на дуже хороший заробіток. Велике та постійно зростаюче число науково-дослідних груп або програмних компаній у Польщі призводить до попиту, котрий зростає на конкретні технології, великої кількості пропозицій для ІТ-фахівців та зростаючої конкуренції компаній, що борються за кандидатів.



IT індустрія у Польщі

Відмінності у доходах можуть бути пов'язані з місцерозташуванням компанії, але на даний час існує тенденція розмивати цю різницю між великими та малими містами. Більше немає такого чіткого поділу, наприклад, на Варшаву та «решту країни». Ринок все більше прагне до гармонізації тарифів у сфері ІТ. Ринок ІТ-фахівців дуже мобільний, часто також віддалений.

Розмір винагороди є похідною від професійного досвіду. У випадку з ІТ помітнішою мірою, ніж в інших галузях, це означає не тільки стаж роботи, але і портфель виконаних проєктів, знання технологій або систем, котрі підтримують. Зважаючи на це, студенти польських університетів, які віддали перевагу одній зі спеціальностей ІТ, ще під час навчання активно працюють на фрілансі, виконуючи проєкти, що відповідають вже набутим знанням. За підсумком, вже після присвоєння кваліфікації, багато молодих людей мають значний портфель виконаних замовлень, що дозволяє претендувати на роботу у компанії мрії. До слова, фахівці центру польської освіти UP-STUDY рекомендують вчитися на айтішника українцям й іншим іноземцям у Польщі у приватних ВНЗ. Вони дозволяють отримати знання на високому рівні, причому з лояльною платою за освітній рік. Варто придивитися до Академії Вістула, Вроцлавського університету бізнесу, Університету банківської справи у Вроцлаві чи Академії суспільних наук.

Отже, протягом багатьох років ІТ-ринок є «ринком працівників», та вони часто диктують умови, а роботодавці повинні намагатися зацікавити кандидатів в їхній пропозиції. Тому так багато молодих людей віддають перевагу даній галузі, а ті, хто залучені у суміжних професіях, стали активно мігрувати до сфери ІТ. Вартість наймання хорошого фахівця зростає та виходить за рамки заздалегідь встановлених меж. Але потрібно зауважити, раєм галузь стане для тих фахівців, які готові вчитися навіть після отримання диплома та заняття бажаної посади, оскільки ринок ІТ не стоїть на місці, та той, хто цього не розуміє, зовсім скоро буде викинутий на узбіччя, а його місце дістанеться більш цілеспрямованому та заповзятливому кадру.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини