Працевлаштування для студента в Польщі або як оплатити своє навчання самостійно?

6627
Facebook Twitter
Працевлаштування для студента в Польщі або як оплатити своє навчання самостійно?

Дана стаття буде пізнавальною для абітурієнтів іноземних ВНЗ, а також їх батьків, адже ми детально розглянемо найперспективніші вакансії, які допоможуть оплатити навчання, та покрити інші витрати.

Насправді, дуже приємно для батьків, коли вони бачать у своїй дитині величезне бажання бути зрілою особистістю, та самостійно оплатити своє навчання в закладах вищої освіти. На жаль, навчаючись в українських університетах, та навіть паралельно підробляючи — це непосильне завдання, адже вартість навчання на європейському рівні, а заробітки менше прожиткового мінімуму, який і так викликає подив у жителів цивілізованих країн. Якщо Ваші діти націлилися на отримання європейського диплома в кращих вищих навчальних закладах Республіки Польща, та самі планують платити за освіту, можна не хвилюватися, адже при правильно спланованому графіку навчання, все цілком реально. Дана стаття буде пізнавальною для абітурієнтів іноземних ВНЗ, а також їх батьків, адже ми детально розглянемо всі варіанти легального працевлаштування студентів, а також найперспективніші вакансії, які допоможуть оплатити навчання, та покрити інші витрати.

Які документи необхідні для легального підробітку?

Тільки студенти стаціонарної форми навчання, а також ті, у яких є Карта Поляка (яка не прирівнюється до громадянства, але наділяє більшістю прав, якими володіють поляки) мають можливість працювати без додаткових дозволів та часових обмежень. Всі інші студенти: заочники, дистанційної, вечірньої форм, а також тривалих мовних курсів, по культурному або науковому обміну між ВНЗ, які проходять оплачувану практику на польській території — повинні оформити дозвіл. Він буває двох типів:

1. Oświadczenie — формально є заявою від роботодавця, який має намір прийняти на роботу іноземця (запрошення на роботу).

2. Zezwolenie — повноцінний дозвіл на працевлаштування громадянина іншої країни в польську компанію. Складніше в отриманні, бо зобов'язує роботодавця надати пояснення, на предмет відмови в роботі поляку, і прийнятті нерезидента.Навіть попри те, що в більшості випадків необхідні додаткові документи — це не зупиняє студентів, які прагнуть до фінансової незалежності.

Які види робіт обирають студенти?

Існує багато гідних вакансій, з непоганим окладом, але потрібно мати хоча б базові навички, щоб на них претендувати. Найнеобхіднішим набором знань повинні бути: мовні та комунікативні навички, стресостійкість, вміння виходити з конфліктних ситуацій. Якщо Ви володієте вищепереліченими якостями, то знайти роботу, яка допоможе Вам оплатити навчання не складе особливих труднощів, придивіться до таких варіантів:

1. Помічник бармена. Ця робота для тих, хто любить нічний спосіб життя, але вміє нести за себе відповідальність. Крім того, що ставка за годину становить 15 злотих, за нічну зміну можна заробити до 35 євро, не обтяжуючи сильно обов'язками: нарізати лайм та приносити лід.

2. Перекладач. Володіючи на належному рівні рідною (українською, російською, білоруською) мовою, її можна викладати полякам, з винагородою 40-45 злотих за годину.

3. Працівник колл-центру. При ставці 15 злотих/годину, є можливість підвищити оклад завдяки бонусам за продуктивність, а також, вищі тарифи на вечірні та нічні зміни.

Існують також роботи, при яких потрібно підмінити співробітників в короткострокових або довгострокових відпустках, та, хоча вони можуть оплачуватися нижче, є шанс, що даний підробіток буде прямо або опосередковано перетинатися з Вашою безпосередньою спеціальністю, та Ви зможете побачити всі деталі та тонкощі майбутньої роботи, ще перебуваючи на навчанні.Підсумовуючи зазначимо, що завдяки тому, що вартість навчання в польських вищих навчальних закладах нижче, ніж в інших європейських країнах, а можливість заробити та покрити всі навчальні витрати — цілком реальна, студенти з країн СНД все частіше вибирають РП для отримання європейського диплома. Учням стаціонарної форми взагалі не потрібно додаткових дозволів на роботу, а для інших форм навчання не важко отримати потрібний документ, та оформити все офіційно. Польські роботодавці охоче беруть на роботу студентів, а ті, у свою чергу ефективно поєднують навчання та трудову діяльність, без шкоди для обох сфер.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини