Робота в Польщі для студента з України. Чи можливо поєднувати?

7755
Facebook Twitter
Робота в Польщі для студента з України. Чи можливо поєднувати?

Після випуску зі школи, питання про дохід починає ставати актуальним, і з роками, воно тільки підсилює свої позиції. В даній статті ми розглянемо всі особливості підробітку студентами, під час здобуття вищої освіти.

Після випуску зі школи, питання про дохід починає ставати актуальним, і з роками, воно тільки підсилює свої позиції. Навіть якщо Ви поступили в установу вищої освіти Республіки Польща на бюджетне відділення, або отримали грант на навчання, а поточні витрати оплачуються батьками, все одно виникає бажання мати власні кошти, для того, щоб подорожувати, або втілювати інші мрії в життя. Тому, багато студентів європейських ВНЗ шукають підробіток. Також, деякі бажають бути фінансово самостійними, або допомагати батькам, а студентських заробітків може вистачити на багато що. Поєднувати навчання з підробітком не так складно, як може здатися на перший погляд, але форма навчання вносить свої корективи, та впливає на працевлаштування тому, в даній статті ми розглянемо всі особливості підробітку студентами, під час здобуття вищої освіти.

Як впливає форма навчання на працевлаштування?

Абсолютно всі студенти з України, Білорусі, інших країн СНД та іноземних держав повинні мати документ, який дозволяє перебуває тривалий час на польській території. Такими дозволами є: національна довгострокова віза категорії D, та Карта Побиту. Якщо Ви студент стаціонарної форми навчання, тоді додаткових документів для працевлаштування Вам не знадобитися. В інших випадках, навчаючись на заочному, вечірньому відділенні, на довгострокових мовних курсах, перебуваючи на практиці, або за програмою студентського обміну — потрібно одне з двох дозволів: Zezwolenie або Oświadczenie. Це різні типи документів, але обидва дозволяють легально підробляти. Перший є офіційним дозволом на роботу, другий — робочим запрошенням. Що стосується ймовірності отримання, то Zezwolenie більш складно в плані оформлення, адже роботодавцю доведеться пояснити, чому на вакантне місце прийняли іноземця, а не польського громадянина.

Де та який підробіток шукати для іноземних студентів?

Студенти стаціонарної форми можуть приділити роботі три дні на тиждень, адже, крім вихідних, один день виділяється ВНЗ на самостійну підготовку, але повноцінно приділяючи час в навчальні дні, вільний, також можна присвятити додаткового заробітку. У заочників зайняті вихідні дні, в інших форм — все залежить від графіка, але поєднувати теж виходить. Підробіток можна знайти, як самостійно: на стендах в холі інституту, за допомогою знайомих, на сайтах. Зі сторонньою допомогою: бюро кар'єри при університеті, професійні агентства, ярмарки вакансій. Все частіше іноземні компанії застосовують наступну практику: для того, щоб, наприклад, зайняти високу посаду фінансиста, потрібно в резюме вказати досвід роботи на низькооплачуваній посаді касира, або іншій посаді, не менше одного місяця.

Тому, робота під час навчання — це не тільки спосіб отримання додаткових коштів, а й досвід, який збільшить Ваші шанси на хороше працевлаштування, після закінчення вищого навчального закладу. Підробляють студенти в різних сферах, починаючи від обслуговуючого персоналу, закінчуючи вигулом собак. Жінок/дівчат приваблюють вакансії хостес, ресепшионіста, респондентів. Молоді люди вважають за краще силовий підробіток. Також, існує багато «не пильних» робіт: помічники на культурних та спортивних заходах, репетитори, оператори колл-центрів, та багато іншого. Підсумовуючи, можна сказати, що завдяки безцінному досвіду роботи в європейському суспільстві, Ви зможете краще та швидше працевлаштуватися, після отримання диплома. Правда, в період адаптації, тобто на першому році навчання, не варто поспішати з підробітком, краще присвятити себе науці, підняттю рівня мовних знань, та знайомству з новим середовищем проживання. Працювати можна вже з літніх канікул, або з наступних курсів, а що стосується суміщення, то для цілеспрямованого й організованого студента — це не складе труднощів.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини