Посвідка на проживання в Польщі для студентів. Як отримати?

12227
Facebook Twitter
Посвідка на проживання в Польщі для студентів. Як отримати?

Дана стаття буде корисна всім студентам та їх батькам через те, що розкриває всі деталі та особливості оформлення даного документа.

Республіка Польща дуже лояльно ставиться до України, як незалежної держави та ближньої сусідньої країни. Завдяки цьому, щорічно, уряд Польщі приймає коригування та доповнення до законів, які стосуються імміграції українців на їх територію. У 2014 році були внесені зміни в процес оформлення посвідки на проживання для українських громадян та студентів. Вони змінили і полегшили дану процедуру, що позитивно відбилося на студентах, які навчаються в польських вищих навчальних закладах. Посвідка на проживання (Karta pobytu) не є обов'язковим документом для оформлення студентами, але воно має ряд таких переваг, які допоможуть надалі, у вигляді відсутності потреби продовження національної візи категорії D, та можливості залишитися в країні на постійне місце проживання. Дана стаття буде корисна всім студентам та їх батькам через те, що розкриває всі деталі та особливості оформлення даного документа.

Що таке Karta pobytu? Кому та навіщо вона потрібна?

Карта побиту — офіційний дозвіл на перебування в країні, навчання у ВНЗ, ведення підприємницької діяльності на легальних підставах. Через те, що студенти першого курсу знаходяться в країні на підставі візи D, то вони можуть і не подавати документи на оформлення такого роду дозволи. Тим більше, до моменту змін, навіть якщо є охота, її оформленням можна було займатися не раніше, ніж за 45 днів, до закінчення візи. На сьогодні, хвацькі студенти починають цей процес збору та подачі документів на Карту, практично відразу. Це обумовлено тим, що першокурсник, який оформив дозвіл на проживання (термін 15 місяців), по закінченню візи, може не повертатися на батьківщину, для її продовження, а залишатися на новій підставі.

Також, якщо Ви плануєте затриматися в цій країні надовго, та оформляти ПМП, претендувати на яке можна через три роки легального проживання, то термін навчання, якщо оформлений ПНП буде прирівнюватися в 50% від потрібного терміну для отримання постійного місця проживання. Це означає, провчившись 5 років в установі вищої освіти, Ви будете мати 2.5 року з 3-х, які потрібні для ПМП.

Нововведення, які стосуються Карти побиту

Крім скасованого правила сорока п'яти днів, нововведення такі:1. Першокурсник, який оформляє Карту може отримати дозвіл на законне перебування в Польщі на 15 місяців, другокурсник і наступні курси — 20 місяців. Раніше термін становив 1 рік.2. Документи та запит подається особисто, посередники в процедурі брати участь не мають права.3. Обов'язкова необхідність — відбитки пальців.Процедура оформлення та передачі власнику займає до 45 днів, але зважаючи на те, що на відміну від інших держав, які посилили процес імміграції для українців, Польща його лише спрощує, планує переглянути зазначені терміни, та істотно їх скоротити.

Документи для Karta pobytu

Крім заяви, виконаної в чотирьох примірниках, необхідно зібрати та подати такі дані:

  • закордонний паспорт (дві копії) та свідоцтво про народження з перекладом;
  • 5 фотографій, розміром 35 * 45 мм.;
  • тимчасову прописку з копією;
  • договір оренди квартири;
  • документ про зарахування до вищого навчального закладу та довідку про те, що Ви знаходитесь на навчанні;
  • довідка з бухгалтерії про оплату навчання;
  • виписка з банку про стан валютного рахунку;
  • страховий медичний поліс;
  • квитанція про оплату послуг оформлення, яка складає до 450 злотих.

Виходячи з викладеного матеріалу випливає, що отримання тимчасової посвідки на проживання, для студентів польських ВНЗ, дуже вигідний та перспективний документ, який полегшить подальше перебування в РП. Крім того, що відпадає потреба повертатися на батьківщину для продовження візи, можна буде претендувати на ПМП. Також, дана Карта спростить процедуру оформлення кредитів та отримання PESEL, що є ще одним аргументом на користь початку даної процедури завчасно.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини