Як отримати Карту Побиту? Покрокова інструкція

8399
Facebook Twitter
Як отримати Карту Побиту? Покрокова інструкція

У даній статті ми розповімо, навіщо потрібна та як можна отримати Карту Побиту, а також наведемо перелік необхідних документів.

Для того, щоб на законних підставах проживати, навчатись, працювати або відкривати власний бізнес у Польщі, необхідно мати відповідний довгостроковий дозвіл, яким є

національна віза категорії D. Проте, термін її дії обмежений та становить не більш ніж рік. Багатьом іноземним громадянам такого періоду зовсім недостатньо, тоді виникає логічне запитання, як отримати документ з більш тривалим терміном дії. Багато наших співвітчизників вибирають для подальшого європейського розвитку Республіку Польща, та у період перебування на території даної держави також зіткнулися з дилемою: відкривати повторно візу або оформити Karta czasowego pobytu? Фахівці UP-STUDY підкреслюють, що це особиста справа кожного громадянина, проте останній документ має більш тривалий термін експлуатації та відкриває безліч переваг. У даній статті ми розповімо, навіщо потрібна та як можна отримати Карту Побиту, а також наведемо перелік необхідних документів.

Основні опції Карти Побиту та спосіб її отримання?

Карта Побиту (посвідка на проживання) — документ, що видається компетентними органами Польщі, котрий дозволяє легально перебувати на території країни, займатися здобуттям вищої освіти, працювати та здійснювати іншу діяльність, яка не суперечить законодавству. Первинний запит на видачу ПНП дозволяє одержати документ строком від 12 до 15 календарних місяців. Розглядаючи придбання Карти побиту студентами польських установ вищої освіти мається на увазі, що вони знаходяться на стаціонарній формі навчання та мають чинну візу. Однією з переваги ПНП перед продовженням візи є те, що у неї більш тривалий термін дії, та якщо перша Karta буде дана на 12-15 місяців, то наступна вже може мати термін дії до 3 років. Щоб почати процедуру отримання такого дозвільного, необхідно звернутися до воєводства за місцем прописки (мельдованія) та надати у термін зазначені довідки, виписки та особисті дані.

Покрокова інструкція отримання Карти тимчасового побиту

Для студентів основними умовами, які дозволять претендувати на ПНП є навчання на очному відділенні та легальне перебування у Польщі. З цим вже можна звернутися до воєводства для отримання більш детального плану дій. Далі необхідно:

1. У воєводстві за місцем прописки звернутися за допомогою написання листа або телефонного дзвінка до Oddział do Spraw Cudzoziemców.

2. На сайті завантажити зразок заповнення анкети та зробити аналогічні внесення особистих даних.

3. Підготувати 4 фотокартки з параметрами: 35*45 мм, у фронтальній позиції, зроблених не пізніше, ніж за півроку до подачі.

4. Підготувати копію та оригінал закордонного паспорта.

5. Сплатити та отримати квитанцію про внесення гербового збору (плата за карту на 2017 рік становила 440 злотих та поки це актуальна ціна).

6. Взяти Zаświadczenie o рrzyjęciu na studiа — підтвердження від університету про те, що кандидат на отримання Карти побиту є чинним студентом.

7. Здати біометричний матеріал працівникам Urząd.

8. Подбати про отримання виписки з банку про рух необхідного обсягу коштів.

9. Передати документи повним пакетом та чекати на результат, не залишаючи країну до прийняття рішення.

Підбиваючи підсумки, хотілося б особливо підкреслити, що, як розповідають наші співвітчизники, які навчаються в університетах та отримали розглянутий документ, хоч його відкриття є більш клопітним, але воно того варте. Бажаючи проживати у Польщі й після навчання, маючи посвідку на проживання буде можливість надалі претендувати на отримання постійного місця проживання. Також, набагато простіше стане відкрити бізнес, придбати нерухомість та працевлаштуватися, правда тільки на території РП. Звичайно, все залежить від планів на майбутнє кожного конкретного студента, але Карта Побиту у дійсності може здорово полегшити життя в даній європейській державі.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини