Польський ринок праці привабливий для іноземців?

1429
Facebook Twitter
Польський ринок праці привабливий для іноземців?

У Польщі працюють високоспеціалізовані експерти, консультанти, ІТ-фахівці та викладачі. Розглянемо всі привабливі аспекти польського ринку праці для іноземців більш детально.

Переважна більшість дозволів на роботу для іноземців у Польщі, як і раніше поширюється на кваліфікованих робітників та службовців на простих роботах. Проте, у Польщі працюють високоспеціалізовані експерти, консультанти, ІТ-фахівці та викладачі. Більш ніж половина заяв на тимчасову посвідку на проживання (Карту Побиту) обґрунтована бажанням влаштуватися на оплачувану роботу. Також, левова частка запитів на отримання останнього документа надходять від іноземних студентів польських університетів, які згодом стануть активними учасниками ринку праці РП. Розглянемо всі привабливі аспекти польського ринку праці для іноземців більш детально.

Громадяни яких країн останнім часом все частіше прагнуть вийти на польський ринок праці

У Польщі багато людей, які працюють через східний кордон, в основному з України, Білорусі та Росії, але є також люди з арабських країн, Африки та навіть Америки. Польський ринок праці динамічно розвивається, з кожним роком поліпшуються умови, тим самим його можна назвати ринком фахівця, а не ринком роботодавця. У таких секторах, як ІТ, де співробітники на вагу золота у всій Європі, та й у світі відчувається гостра нестача кадрів, фахівці з досвідом роботи та значним портфоліо можуть вибирати з кращих вакансій, та питання походження тут не має значення. В останні кілька років більш ніж половину з виданих дозволів на роботу отримали саме наші співвітчизники. Це зрозуміло, адже багато українців шукають варіанти стабільного високого заробітку в індустріально розвинутій державі.

Для того, щоб займати високі посади необхідно мати хороші знання локальної мови. Однак є галузі, де мовні навички не потрібні. Підприємці все охочіше наймають іноземців до сільськогосподарського та будівельного секторів, число людей, що працюють у сфері збирання, догляду за дітьми або літніми людьми, або зайняті у задній частині ресторану, також знаходиться на високому рівні. Тут навіть повне незнання польської мови не є перешкодою.

Які бар'єри можуть виникнути перед іноземцями, котрі хочуть працевлаштуватися у РП?

Людей, що бажають працювати, які намагаються зв'язатися з роботодавцями, дуже багато. Однак є люди, які поки не можуть знайти себе на ринку, не знають його реалій та їм складно адаптуватися до них. Вони не знають, як шукати роботу, як спілкуватися з роботодавцями, яким чином вести переговори щодо умов праці, заробітної плати, графіка діяльності та інших важливих факторів. Також зустрічаються ті нерезиденти Польщі, які не вміють створювати документи-заявки, іноді їм не вистачає мотивації. Якщо в іноземного кандидата на роботу у польській компанії є подібні проблеми, краще їх вирішувати завчасно, наприклад, пройти курс мови, отримати кілька консультацій у фахівців, попросити підтримки у знайомих, які перебувають у Польщі або тих, хто стикався з аналогічною ситуацією.

Успіх на польському ринку праці залежить, перш за все, від кваліфікації іноземців. Люди з відповідною кваліфікацією та досвідом не матимуть проблем з пошуком роботи.

Підбиваючи підсумки, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що велика частина людей знаходить роботу відразу після приїзду до Польщі. Серед них, це, у першу чергу, інженери, ІТ-фахівці, продавці, трейдери або люди з досвідом роботи у банківському секторі, бухгалтери та викладачі мови. Попри професію, людям легше вже від того, що вони працюють у міжнародних компаніях, тому можуть професійно розвиватися.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини