Поєднання навчання та роботи

7101
Facebook Twitter
Поєднання навчання та роботи

Стаття актуальна для всіх студентів польських та інших європейських університетів, оскільки, ми розглянемо варіанти поєднання роботи та навчання.

Для європейських студентів, наявність підробку під час навчання — звичайна практична, чого не скажеш про українських учнів освітніх структур. Річ у тому, що, при роботі три дні на тиждень, по кілька годин, європейські студенти можуть накопичити на непоганий автомобіль з вторинного ринку, вартістю в 500-600 євро. В Україні, при однакових цінах на проживання та харчування, приділяючи по кілька годин, працюючи 5 днів, збирати доведеться до двох років, а машина обійдеться в 2-2.5 разів дорожче. У той час, як студенти вітчизняних ВНЗ уникають підробітку, оскільки, це не дуже раціональне використання часу, краще присвятити його додатковому навчанню, європейські учні навпаки активно підробляють. Стаття актуальна для всіх студентів польських та інших європейських університетів, оскільки, ми розглянемо варіанти поєднання роботи та навчання.

Чи дозволяють працювати студентам в Польщі?

Для студентів польських установ вищої освіти стаціонарної форми навчання, ситуація, щодо дозволу на роботу, під час навчання, змінилася з 01.05.2015. Тепер, за фактом, Польща стала найлояльнішою країною, в плані поєднання роботи з навчанням. На поточний момент, студенти польського стаціонару можуть працювати, у вільний від навчання час, без обмежень та додаткових дозволів. У заочників, а також, учнів довгострокових курсів, слухачів лекцій, студентів на практиці або стажуванні — ситуація трохи інша. Вони можуть трудитися у Польщі, але, необхідно отримати один з двох дозвільних документів: Zezwolenie чи Oświadczenie. Серед них, перше є офіційним дозволом на роботу для іноземного громадянина, а друге — це робоче запрошення. Обов'язково потрібно врахувати, що, за нелегальну працю, якщо про це дізнаються компетентні органи, студента виключають з ВНЗ, депортують з країни з подальшою забороною на в'їзд не тільки на територію РП, а й до інших країн Європейського Союзу.

Тому, варто зважити всі та проти, в разі пропозиції незаконного підробітку. Причому, визначається законність не тільки фактом наявності дозвільних документів, але й їх відповідності займаній посаді та терміну придатності.

Яку роботу дозволяють виконувати польським студентам?

Якщо робота легальна, тоді немає обмежень на сфери діяльності. Головне — вона не повинна накладатися на графік навчання, знижувати успішність та знаходитись на території країни. Найчастіше, студенти віддають перевагу роботі у сфері обслуговування, на масових заходах, муніципальних роботах. Працюючи в кафе, мілк-барах, бістро, закладах громадського харчування, крім ставки (до 15 злотих), можна розраховувати на чайові. Учні польських вищих навчальних закладів, які приїхали з метою отримання освіти з України, Російської Федерації, Білорусі та мають глибокі знання рідної мови, вважають за краще підробляти репетиторами. При гарній оплаті від 7-10 євро за годину, вони можуть зібрати суми, які дозволяють покрити повністю оплату навчання, працюючи всього 3 дні в тиждень, по 1.5-2 години.

Також, дуже часто вибираються підробітки, які пов'язані з безпосередньою спеціальністю, наприклад, можна замінити співробітника в декретній відпустці. В такому випадку, студенти отримують подвійну користь: заробітну плату та напрацювання досвіду в професії.

Отже, фахівці UP-STUDY справедливо помічають, що у РП поєднувати роботу та навчання не тільки дозволено законодавством, але й корисно у багатьох аспектах. В останні роки, в міжнародних компаніях дотримуються переконання, що кандидат на найвищу посаду повинен мати досвід роботи на стартових посадах. Тому, для амбітних та цілеспрямованих молодих людей, які планують дії на перспективу, робота під час навчання — не тільки додатковий дохід в поточний момент, але й шанс на стрімку кар'єру в майбутньому.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини