Плата за рекрутизацію та навчання в університетах Польщі. Що варто знати?

8989
Facebook Twitter
Плата за рекрутизацію та навчання в університетах Польщі. Що варто знати?

У цій статті ми розглянемо особливості платежів під час рекрутизації, а також поверхнево обговоримо вартість навчання у приватних структурах освіти.

Після закінчення середньої школи у кожного випускника є вибір: спробувати сили у конкурсі на безкоштовне денне відділення в українському ВНЗ, намагатися вступити при наявності підстави (Карти Поляка) до державного університету РП на бюджет, або вибрати оплачувану стаціонарну або заочну форму в одному з обраних приватних польських навчальних закладів. В останніх, до речі, іноземцям, якими є українці у Польщі, набагато перспективніше вчитися, адже вони сприяють виходу на міжнародний ринок праці. Говорячи про вибір ВНЗ, молоді поляки обирають перший варіант через теоретичну відсутність додаткових зборів, в українців думка розходиться. Однак у будь-якому випадку реальність показала, що освіта у Польщі не зовсім безкоштовна. На самому початку набору, збір за навчання є обов'язковим. Дану статтю варто прочитати як локальним, так і іноземним абітурієнтам університетів Польщі, оскільки ми розглянемо особливості платежів під час рекрутизації, а також поверхнево обговоримо вартість навчання у приватних структурах освіти.

Плата за набір для навчання у польських університетах

Що являє собою подібний платіж? Це внесок, який кожен кандидат, попри країну походження, повинен сплатити при наборі на навчання у польському ВНЗ. Він з'являється, коли абітурієнт вводить до системи дані про результати іспиту на атестат зрілості. Потім потрібно вибирати область навчання, в якій учень хоче брати участь. Вартість однієї спеціальності залежить від університету, але зазвичай становить 85-150 злотих. Якщо хтось боїться, що може не пройти поріг у певному напрямку, він має право вибрати кілька напрямків. У цьому випадку, однак, варто знати, що вартість наймання подвоїться або навіть потроїться. Існує максимальна кількість курсів, які кандидат в університет може вибрати під час набору.

Найдорожчі за зборами установи вищої освіти у Польщі

Найдорожчі збори з'являються у вищих школах зі спортивними й художніми напрямами. В останньому випадку учні втрачають більше грошей через складніший процес наймання. Крім основного внеску, кожен повинен платити додаткову суму за ранню стадію набору студентів — це пов'язано з поданням його художнього твору перед спеціальною комісією.

Повернення плати за набір. Таке можливо?

Збори можуть бути відшкодовані деяким заявникам, але тільки у виняткових випадках. Кандидат на навчання може розраховувати на повернення грошей, якщо реєстрація на даний напрямок скасована, наприклад, заплативши внесок після встановленого терміну. Також часто трапляється, що спеціальність, на яку учень вступив, не була запущена через невелику кількість кандидатів на поточний навчальний рік — у цьому випадку університет зобов'язаний віддати гроші. Щоб не подавати заявку на відшкодування плати за набір, варто подумати про своє майбутнє детально та завчасно.

Фахівці UP-STUDY підкреслюють, говорячи про річну плату, вона буде відрізнятися у залежності від типу ВНЗ (приватний або державний), а також мови програми (польська або англійська). У середньому, польською у державних університетах потрібно платити 2000-4000 євро на рік, англомовні курси 2500-13000 євро.

Водночас у приватних установах вчитися польською можна з платою 900-2500, англійською — 1300-4500 євро.

Отже, при будь-якому розкладі є ті платежі, які абітурієнт повинен внести в обов'язковому порядку при реєстрації. Найчастіше вони не перевищують 150 злотих. Проте, варто пам'ятати, чим більше учень вибирає областей для реєстрації, тим більше становить платіж, та, відмовившись самостійно від одного напрямку на користь іншого, не можна вимагати відшкодування сплачених зборів.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини