Перебування на підставі Закону про захист в Польщі продовжено до 31 серпня 2024

12986
Facebook Twitter
Перебування на підставі Закону про захист в Польщі продовжено до 31 серпня 2024

Пільговий період перебування на підставі "Закону про захист" для всіх студентів з України у Польщі продовжено до 31.08.2024 року (УВАГА! це стосується лише студентів та учнів, для інших категорій громадян захист продовжено лише до 04.03.2024 року).

Друзі, маємо для Вас уже остаточну інформацію щодо легалізації Вашого перебування в Польщі під час навчання на 2023/2024 навчальний рік. І одразу почнемо з гарних новин, що пільговий період перебування на підставі "Закону про захист" для всіх студентів з України у Польщі продовжено до 31 серпня 2024 року (УВАГА! це стосується лише студентів та учнів, для інших категорій громадян захист продовжено лише до 04 березня 2024 року). Друга гарна новина полягає в тому, що Ви можете обирати на підставі чого Вам перебувати легально в Польщі, у Вас є 2 варіанти:

ВАРІАНТ 1. ПЕРЕБУВАТИ В ПОЛЬЩІ НА ПІДСТАВІ ЗАКОНУ ПРО ЗАХИСТ ДО 31 СЕРПНЯ 2024

Як студент, Ви можете сміливо приїхати до Польщі з закордонним паспортом (+ не забудьте нотаріальний дозвіл на виїзд від обох Батьків, якщо студенту менше 18 років), оформити PESEL UKR і перебувати на території Польщі до 31 серпня 2024 року абсолютно легально і законно.

ВАЖЛИВО!!! Зауважте той факт, що Ви повинні по приїзду ОБОВ'ЯЗКОВО оформити PESEL UKR, це нова вимога Закону Польщі і на це у Вас є лише 30 днів від дати в'їзду, інакше через 90 днів Ви вже будете в Польщі нелегально і Вас може чекати депортація. Оформити PESEL UKR можна за адресою проживання у Польщі, звернувшись до найближчого до Вас територіально Муніципалітету або Міської адміністрації, (польською це "Urząd Miejski"), просто загугліть "Urząd Miejski" і подивіться на мапі, який з них найближчий до Вашої адреси проживання. Процедура видачі PESEL UKR займає не багато часу і все видається одразу при Вас, за один візит. 

УВАГА!!! Неповнолітні студенти (до 18 років) зможуть отримати PESEL UKR в Польщі ЛИШЕ якщо прийдуть до Urząd Miejski у супроводі одного з Батьків, або іншої особи, якій вже є 18 років і яка має відносне рідство зі студентом (наприклад тітка, дядько, бабуся, дідусь тощо). 

Коли Ви уже отримали на руки PESEL UKR, а ми нагадаємо, що він видається автоматично і одразу в Urząd Miejski, то це лише дозвіл на Ваше перебування в Польщі до 31 серпня 2024, але це НЕ дозвіл на подорожі (безлімітні виїзди і в'їзди з Польщі PESEL UKR НЕ надає). Коли Ви прибуваєте до Польщі вперше, тобто останні пів року Ви НЕ були в Польщі чи інших країнах Шенгену, то, оформивши статус PESEL UKR, у Вас все ж лишається 90 днів безвізу, в рамках яких Ви можете подорожувати (наприклад їздити в Україну і назад стільки, скільки Вам потрібно), але як тільки ці 90 днів "безвізу" минають, то Ви стаєте "невиїзними" і мусите постійно бути в Польщі до 31 серпня 2024 року, не покидаючи цю країну. Пояснимо на прикладі: наприклад, Ви приїдете до Польщі 01 серпня 2023 і до 01 листопада 2023 Ви можете подорожувати в рамках "90-ти денного безвізу" (наприклад їздити до Батьків в Україну чи їздити відпочивати в Туреччину, Єгипет, Болгарію тощо), але після 01 листопада 2023 дні 90 днів "безвізу" закінчуються і Ви уже не можете покидати Польщу до кінця серпня 2024 року. Як вийти з ситуації і як не бути "невиїзним", відповідь дуже проста: зробити Profil Zaufany і поставити собі на телефон додаток Diia.pl, де буде автоматично згенерована електронна посвідка на проживання, завдяки якій в'їзди і виїзди з/до Польщі будуть доступні навіть після закінчення 90 днів безвізу.

ІНСТРУКЦІЯ ЩО ЗА ЧИМ РОБИТИ ПО ПРИЇЗДУ, ЩОБ ОТРИМАТИ ЕЛЕКТРОННУ ПОСВІДКУ

ВАРІАНТ 2. ВІДКРИТТЯ СТУДЕНТСЬКОЇ ВІЗИ

Важливо розуміти, що студентська національна віза видається з максимальним терміном на 1 рік.

Важливі деталі: отримати візу можна лише в Україні, і лише в одному діючому Консульстві Польщі у Львові, щоб отримати візу потрібно самостійно зібрати пакет документів та відправити до Консульської установи поштовим відправленням. Всю процедуру отримання візи, список документів та нові вимоги на 2023 рік ми висвітлили на нашому сайті у спеціальній статті "Нова процедура подачі документів на польську візу 2023". УВАГА! Головним документом, на підставі чого Ви подаєте документи на візу є документи про Ваше зарахування, дані документи Ви отримаєте орієнтовно в липні 2023 року (все залежить від ВУЗу), тому подати документи на візу Ви зможете не раніше кінця липня 2023. Щоб отримати візу студент повинен перебувати в Україні, процедура видачі візи займає від 4-30 днів. Їхати особисто до консульства НЕ потрібно, паспорт з документами Ви відправляєте поштою, так само поштою Ви отримаєте паспорт з візою назад на Вашу домашню адресу кур'єрською доставкою.

Що робити, якщо я уже був в Польщі на підставі "Закону про захист", але потім виїхав до України більше, ніж на 30 днів і втратив свій статус?

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини