Пенсії для українців, що працюють у Польщі

759
Facebook Twitter
Пенсії для українців, що працюють у Польщі

У зв'язку з тим, що багато українців мігрують слідом за своїми дітьми, які отримують освіту в одному з польських університетів, а також з інших причин, варто обговорити питання пенсійних виплат у таких випадках детальніше.

Однією з найчисленніших груп іноземців, котрі працюють у Польщі є українці. Угода про соціальне забезпечення між Польщею та Україною, що діє з 1 січня 2014 року, полегшує отримання пенсії особам, які працюють спочатку на території України, а потім у Польщі (або навпаки). У них є можливість отримувати пенсійні виплати в обох країнах, попри те, де вони живуть у період матеріальних виплат подібного роду. Умова має відповідати вимогам, викладеним у польських та українських нормативних актах. У зв'язку з тим, що багато українців мігрують слідом за своїми дітьми, які отримують освіту в одному з польських університетів, а також з інших причин, варто обговорити питання пенсійних виплат у таких випадках детальніше.

Пенсії для українців — умови для надання

Щоб отримати право на пенсію з приводу старості у Польщі, громадяни України повинні відповідати таким умовам:

  • досягти нинішнього універсального пенсійного віку у РП, який на даний час складає 60 років для жінок та 65 років для чоловіків;
  • для людей, що народилися до 1 січня 1949 року: документований страховий період 20 років для жінок та 25 років для чоловіків (або 15 років для жінок та 20 років для чоловіків, але у разі коротшого стажу немає права компенсувати суму присудженої мінімальної пенсії).

Якщо виявиться, що період страхування у Польщі українця, який проживає на території РП, занадто короткий, можна додати до нього період страхування в Україні, а також в іншій країні (за умови, що Польща повинна мати угоду про соціальне забезпечення з цією країною). На даний час це: Болгарія, Чехія, Естонія, Литва, Латвія, Іспанія, Португалія та Словаччина.

Для людей, що народилися після 31 грудня 1948 року, період страхування не має значення: досить платити внески до фонду соціального страхування або пенсії та страхування з приводу інвалідності.

Хто надає пенсійні виплати?

Пенсію для українців, які проживають у Польщі, на період страхування у Республіці Польща виплачує сторона, котра приймає, за робочий час в Україні — українська страхова установа. Проте, немає потреби подавати дві окремих заяви про вихід на пенсію в обох країнах: все, що потрібно, це подати відповідні документи за місцем проживання. Польський ZUS, отримавши заяву на отримання пенсії від громадянина України, також переведе її до України.

На який розмір пенсії можуть розраховувати українці у Польській Республіці?

Відповідно до угоди про соціальне забезпечення між цією європейською країною та Україною, у Республіці Польща пенсії виплачуються українським громадянам пропорційно відношенню періодів польського страхування до суми періодів іноземного страхування. Для розрахунку суми пенсії, яка присуджується ZUS, враховується заробітна плата, отримана у польських компаніях.

Розмір пенсії розраховуються по-різному у залежності від року народження:

Для людей, що народилися до 1949 року:

  • підстава для пенсії, визначається на основі прибутку 10 послідовних календарних років, відібраних з 20 років або заробітку 20 календарних років, обраних з усього періоду охоплення соціальним забезпеченням або пенсіями;
  • враховується страховий період (накопичувальний та позаконкурсний періоди);
  • базова сума (з якої розраховується так звана соціальна частина пенсії), становить 100% середньої заробітної плати у попередньому календарному році, яка була зменшена коштом внесків до системи соціального забезпечення. Соціальна частина пенсії становить 24% від базової суми, яка застосовується у даному році.

Для людей, що народилися після 31 грудня 1948 року, розмір пенсії з приводу старості — це сума, створена після поділу основи для її розрахунку на передбачувану кількість років життя (визначається на основі щорічних розрахунків ZUS).

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що українці можуть відчувати себе у Польщі захищеними, причому у різних аспектах. Молоді люди мають багато можливостей для отримання якісного європейського диплома у польських ВНЗ з прийнятною платою, та подальшого професійного розвитку. Водночас, українці, що наближаються до пенсійного віку, які раніше працювали, як в Україні, так і у РП, можуть без проблем разовим поданням заяви за місцем проживання, розраховувати на відповідні пенсійні виплати.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини