Оцінка ситуації на ринку праці у Польщі

1111
Facebook Twitter
Оцінка ситуації на ринку праці у Польщі

Чи є у європейській країні ринок працівників, та ті, хто бажають бути залученими у таких реаліях можуть бути впевнені, що знайдуть його? Відповімо на це питання.

У другому кварталі 2022 року рівень економічної активності поляків склав 56,7%, тобто на 0,5% більше, ніж у попередньому кварталі. Водночас безробіття все ще падає у всіх регіонах країни. Це ключова інформація, яка враховується при оцінці ситуації на ринку праці у Польщі. На неї варто звернути увагу не тільки фактичним, а й потенційним його учасникам. Останніми виступають студенти польських університетів, серед яких чимало українців та інших іноземців, тому статтю їм варто прочитати в обов'язковому порядку.

Оцінка ситуації на ринку праці — ЦСУ

Центральне статистичне управління Польщі досліджує економічну активність населення. Як повідомляє GUS: «ЦСУ постійно відстежує зміни, що відбуваються на польському ринку праці з 1992 року. Кожен квартал воно надає правдиві та порівняльні дані про становище працюючих, безробітних та неактивних людей». Останнє дослідження стосується другого кварталу 2022 року. Згідно з ним:

  • рівень зайнятості становив 54,4% (такий же, як у відповідному періоді 2021 року);
  • рівень безробіття досяг 3,2% (у другому кварталі 2021 року було 3.6%);
  • коефіцієнт економічної активності населення склав 56,7%.

Яка оцінка ситуації на ринку праці відповідно до даних, отриманих у дослідженні?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу молодих людей на дані, які можна знайти у звіті: «Аналіз структури населення у віці 15 років та старше за станом на ринку праці показує, що частка зайнятих осіб у загальній чисельності населення не змінилася (у порівнянні з другим кварталом 2021 року), а частка безробітних та економічно неактивних скоротилася. За рік рівень безробіття знизився, а частка осіб, які шукають роботу на тривалий термін, у загальній кількості безробітних також знизилася. Крім того, загальна частка населення працездатного віку знизила частку економічно неактивних людей, та найбільш поширеними причинами бездіяльності у цій віковій групі, як і раніше є сімейні обов'язки, освіта та додаткові кваліфікації, хвороба або інвалідність та вихід на пенсію.

У порівнянні з першим кварталом 2022 року спостерігалося зростання економічно активного населення, в основному коштом збільшення працездатного населення при одночасному скороченні числа безробітних. Економічно неактивне населення зменшилося. Рівень зайнятості підвищився, а рівень безробіття впав».

Оцінка пропозиції на ринку праці — Барометр професій

Варто пам'ятати, що, хоча рівень безробіття у цілому знижується, а рівень зайнятості збільшується, ситуація виглядає по-різному в окремих регіонах країни та у відношенні до представників конкретних професій. Хоча можна очікувати, що програміст або водій вантажівки знайдуть роботу практично у всій Польщі, загальний викладач або біотехнолог не обов'язково швидко працевлаштуються. Тому іншим важливим дослідженням, що дозволяє оцінити пропозицію робочої сили, є «Професійний барометр», замовлений Міністерством у справах сім'ї, праці та соціальної політики. Він ділить професії на надлишки, стійкі та дефіцитні. Дослідження також поширюється на всю країну.

Барометр 2023 для Польщі

Дефіцит професій: бетонозмішувачі та фіксатори, асфальтоукладальники, теслі, покрівельники та бляхарі, електрики, електромеханіки, фізіотерапевти та масажисти, перукарі, водії автобусів, водії автомобілів, вантажівок та тракторів, кравці та робочі з виробництва одягу, кухарі, лікарі, комірники, автомеханіки, слюсарі-будівельники, каменярі та тинькарі, вчителі практичної професійної освіти, вчителі спеціальностей, оператори та механіки землерийної техніки, опікуни осіб похилого віку та інвалідів, пекарі, медсестри та акушерки, працівники бухгалтерії та аудиту, будівельники, теслі, незалежні бухгалтери, зварювальники, слюсарі. Зайвою професій є тільки економіст.

Збалансовані (серед інших): адміністратори веб-сайтів, страхові агенти, акустичні та звукорежисери, аналітики, тестувальники та оператори систем ІКТ, аніматори культури та організатори заходів, архітектори та містобудівники, кондитери, стоматологи, діагности автомобілів, журналісти та редактори, фармацевти, філософи, історики, політологи та експерти у галузі культури, флористи, фотографи, інженери-механіки, муляри, офіціанти та бармени, водії автомобілів, будівельники, листоноші та кур'єри, збирачі машин та устаткування, вихователі дитячих садків, няні, оптики та зубні протезисти, педагоги, працівники фізичної безпеки, працівники сфери обслуговування у формі, соціальні працівники.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини