Освіта за кордоном. Переваги та недоліки навчання в німецьких ВНЗ?

8560
Facebook Twitter
Освіта за кордоном. Переваги та недоліки навчання в німецьких ВНЗ?

Сьогодні, під пильну увагу потрапила Німеччина з її специфічними університетами та особливою системою освіти, тому, стаття буде пізнавальною для всіх абітурієнтів, які планують навчання за кордоном.

Для того, що економіка держави динамічно розвивалася, необхідно приділяти достатньо багато уваги сфері освіти, чим власне й займається більшість країн Європейського Союзу.

Освіта за кордоном, на сьогодні, є доступною для всіх охочих, оскільки критерії до кандидатів досить лояльні, а вартість у деяких державах навіть нижче, ніж у вітчизняних ВНЗ. Вибираючи закордонні установи вищої освіти, варто розглянути всі особливості країни, структури освіти, специфіки проживання та законодавства. Є кілька країн, яким більше за інших віддають перевагу українські абітурієнти, серед них: Республіка Польща, Німеччина та Великобританія. Сьогодні, під пильну увагу потрапила Німеччина з її специфічними університетами та особливою системою освіти, тому, стаття буде пізнавальною для всіх абітурієнтів, які планують навчання за кордоном.

Особливості німецького вищої освіти

Попри те, що Німеччина дотримується в освітньому процесі Болонської декларації, він істотно відрізняється від інших європейських країн. Точніше, навчальний процес схожий, але, сильно відрізняються ВНЗ. Існують класичні університети та вищі школи. Обидві освітніх установи надають високий рівень знань, але мають кардинально різні орієнтації. Традиційні університети дають хороші теоретичні знання, та готують відмінних викладачів та дослідників. У вищих школах головним пріоритетом є набуття студентами практичних навичок, з якими, готовий фахівець зможе бути високо конкурентоспроможним на ринку праці. Ще кілька років тому, для вступу в німецький університет, необхідно було рік чи навіть два провчитися у вітчизняному ВНЗ, та, після цього, можна було перевестися до Німеччини. Сьогодні, система змінилася, не потрібно витрачати зайві роки, але, вступні іспити дуже складні, та проходять їх далеко не всі охочі.

Переваги та недоліки навчання в університетах Німеччини

Плюсом здобуття вищої освіти в цій європейській країні є те, що плата за навчання доступна. Рівень знань, які надаються в закладах вищої освіти — досить високий, а диплом котується у всіх країнах Європи та навіть за її межами. Варто виділити й той факт, що вибір спеціальностей як німецькою, так і англійською мовою більше, ніж великий, причому, з кожним роком створюються нові напрямки, які відповідають світовим тенденціям. Дуже цікаво, що, при проходженні магістратури, є можливість вибрати один з двох напрямків: Konsekutive Masterstudiengänge та Weiterbildende Masterstudiengänge. Перша вимагає дубляжу з дипломом бакалавра та поглиблює отримані раніше знання. Друга — дозволяє довільно вибрати напрямок досліджень.

Що стосується недоліків, то, їх можна виділити, порівнюючи з іншими країнами або, при розгляді для конкретних національностей. Наприклад, для українців краще віддати перевагу іншій країні, оскільки, період адаптації займає багато часу, мовний бар'єр, навіть маючи хороші результати в мовній школі, колосально високий. Навіть те, що навчальний рік обходиться порівняно недорого, додаткові витрати, такі як: проживання, харчування, розваги та навчальні матеріали — неприємно вражають. Що стосується самих університетів, не кожному підходить методика викладання, а особливо, присутній педантизм, який видно, під час складання іспитів.Підсумовуючи, підкреслимо, що ВНЗ Німеччини мають хорошу репутацію, але підходять не кожному. Вибираючи закордонне навчання, варто орієнтуватися тільки на особисті переваги, а не на популярність або статуси. Фахівці UP-STUDY підкреслюють, що набагато комфортніше українці відчувають себе у Польщі, на що є безліч пояснень, але це вибір кожного, від якого залежить стрімкість кар'єри та індивідуальний розвиток.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини