Особливості польської системи освіти. Інновації

7403
Facebook Twitter
Особливості польської системи освіти. Інновації

Ми пропонуємо Вам розглянути більш детально інноваційні підходи, які були впроваджені у процес навчання студентів польських ВНЗ, та які надалі вивели університети на якісний та високий рівень викладання.

Загальновизнаний факт, що отримання вищої освіти в польських університетах має великий попит серед українських студентів. Сьогодні, польська структура навчання входить до рейтингу найсильніших світових систем освіти. Однак так було не завжди. У період затяжної кризи у РП, освітня система переживала нелегкі часи. Тому, влада держави розробила та прийняла ряд реформ, пов'язаних з навчанням молодих людей. Далі, ми пропонуємо Вам розглянути більш детально інноваційні підходи, які були впроваджені у процес навчання студентів польських ВНЗ, та які надалі вивели університети на якісний та високий рівень викладання.

Історія освіти у Польщі

Польська освіта налічує близько 650 років існування. Вона бере свої витоки ще у 14 столітті. Відомий на весь світ Ягеллонський університет був побудований у 1364 році та став другим елітним ВНЗ у Центральній Європі. Також, Міністерство національної освіти Польщі довело, що у 1773 році на польській території почало своє існування перше міністерство освіти у світі. Спочатку, польська освіта була необов'язковою для громадян країни. Особливо це було актуально у період поділу Польщі. Однак після возз'єднання держави у 1919 році, вона стала обов'язковою та розділилася на початкову та середню школи, верхню середню та вищу освіту. Сьогодні, у РП діє Болонська система навчання.

Основні реформи польської системи навчання

У 1999 році, уряд Польщі підписує Болонську декларацію про координацію навчальної політики. Завдяки цьому, набирають чинності освітні реформи, які виводять вищі навчальні заклади Польщі на новий рівень викладання. Нижче, ми ознайомимо Вас з переліком першочергових інноваційних методів у структурі навчання:

— створення державної акредитаційної комісії, яка контролює всю вищу та середню освіту. До складу даної комісії входить 70 фахівців у сфері науки та Міністр народної освіти та спорту. Ціллю комісії є оцінювання якості навчання у вищих закладах, впровадження інноваційних стратегій у навчання, створення нових навчальних закладів;

— мобілізація міжнародних програм навчання. До завдань таких програм входить побудова міжнародних відносин, обмін досвідом, залучення іноземних студентів до навчання;

— введення двоступеневої освіти (бакалавр, магістр). Період навчання на першому рівні триває не менш ніж 3 роки, на другому рівні — до двох років. Також, існує монолітне навчання, при якому ступінь бакалавра та магістра з'єднуються в ціле. Воно триває п'ять років;

— введення системи кредитів (ECTS). Ця загальноєвропейська структура оцінювання знань студентів є накопичувальною. Для отримання акредитаційного рівня бакалавр необхідно набрати від 180 до 240 ECTS-кредитів, для магістрів — добрати відсутні кредити до 300. На практиці, ця система використовується під час переходу студента з одного ВНЗ до іншого.

Підбиваючи підсумки, ми можемо відзначити, що за довге існування польської системи освіти, ВНЗ Польщі вивчили велику кількість видатних людей. Десять лауреатів Нобелівської премії у творчому, науковому, соціальному та політичному напрямках — це вихідці з університетів Польщі. Варто відзначити, що всі інноваційні впровадження у польську систему навчання спрямовані на підвищення кваліфікації студентів, на зниження рівня безробіття, боротьбу з корупцією. Фахівці UP-STUDY рекомендують майбутнім студентам придбати європейський диплом, який відкриє великі можливості, як під час навчання, так і після нього, та зробить Вас конкурентоспроможними на міжнародному ринку праці.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини