Оренда квартири у Кракові. Чим відрізняється від столиці?

11298
Facebook Twitter
Оренда квартири у Кракові. Чим відрізняється від столиці?

Вибираючи здобуття вищої освіти за кордоном, звичайно, студенти розраховують заселитися в гуртожиток. В Республіку Польща, щорічно, приїжджають сотні тисяч студентів, та місць на всіх критично не вистачає.

Вибираючи здобуття вищої освіти за кордоном, звичайно, студенти розраховують заселитися в гуртожиток. В Республіку Польща, щорічно, приїжджають сотні тисяч студентів, та місць на всіх критично не вистачає. Тому, потрібно шукати відповідну орендну квартиру, або інші варіанти найманого житла. Польський ринок оренди нерухомості динамічно розвивається тому, винайняти квартиру на будь-який термін — не складе особливих труднощів, незалежно від міста. Оренда житла в Кракові відрізняється від столиці лише ціною питання через те, що у Варшаві, як і в будь-який інший столиці Європи, оренда буде трохи дорожчою. Що стосується умов найму, то вони залишаються стандартними для поляків, але трохи незвичними для українських громадян. Тому, ми розглянемо всі особливості оренди квартири, умови договору, та вартість на орендоване житло у Кракові.

Особливості оренди та умови договору найму житла у Кракові

При довгостроковій оренді, в Польщі найкраще укладати відповідний договір. По-перше, так Ви зможете себе убезпечити від підвищення тарифів, по-друге, завжди будете впевнені в тому, хто та за які послуги повинен платити, по-третє, у Вас буде можливість, на підставі договору оренди, прописатися (замельдуватися) за місцем проживання. Будь-який іноземний громадянин, який перебуває на польській території понад три місяці зобов'язаний зробити мельдунек, що являє собою прописку без права на майно. Що стосується інших умов, то потрібно бути пильним, підписуючи договір, адже якщо Ви погано володієте мовою, та не розібралися у всіх пунктах договору, то можете істотно переплатити. Крім комунальних платежів, в Польщі існує чинш, який іноді може обходиться дорожче, ніж сама орендована квартира.

Якщо платити комунальні — нормальне положення речей, то чинш краще, щоб оплачував господар оселі. У нього включені: податок на майно, відрахування на ремонт будинку, плата за обслуговування ліфта та домофона, кошти за утилізацію рідких відходів. Також, під час укладання договору оплачується кауція, яка є заставною сумою за збереження майна.

Вартість оренди житла в Кракові

Як і в інших польських містах, все залежить від району, метражу орендної площі, безпеки району та умов самої квартири. Краківський ринок нерухомості також швидко розвивається, та, як і всюди, довготривала оренда обійдеться трохи дешевше. Розглянемо вартість житла, в залежності від типу:

1. Орендована кімната — в середньому 500-700 злотих, плюс 150-200 злотих комунальні та інтернет.

2. Однокімнатна квартира — від 1200 до 1500 злотих на місяць. Добре підійде для однієї дорослої людини.

3. Двокімнатна квартира — (від 38 до 60 квадратних метрів), як показує досвід фахівців UP-STUDY, обійдеться в районі 1780 злотих за місяць.

4. Трикімнатна — за місяць від 2000 злотих.

Звичайно, важливу роль відіграє віддаленість від установи вищої освіти, транспортна розв'язка. Хоча, тут добре розвинена транспортна система, є швидкісні трамваї, які оснащені системами кондиціонування, а також, весь транспорт ходить за графіком. Тому, все залежить від Ваших особистих переваг та фінансових можливостей. Любите суєту, вируюче життя — вибирайте Казимеж, якщо для Вас не проблема добиратися транспортом, можете вибрати будь-який спальний район, адже у Кракові майже всі райони безпечні.

Отже, провівши паралелі між орендою житла у Кракові та у Варшаві, можна сказати, що вони відрізняються лише вартістю, в середньому на 100-250 злотих за місяць, квартири в столиці дорожче. Що стосується умов найму, вони ідентичні. Вибирати житло варто на власний розсуд, адже транспорт тут ходить за часом, та немає проблем дістатися з будь-якого куточка міста. Варто запам'ятати, що для довгострокової оренди, краще житло шукати на місці, оглянути район, поцікавитися його добробутом, та не забудьте замельдуватися, щоб не виникло проблем із законом.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини