Очне або заочне навчання — чому віддати перевагу, вибираючи польські ВНЗ?

21162
Facebook Twitter
Очне або заочне навчання — чому віддати перевагу, вибираючи польські ВНЗ?

У цій статті ми поговоримо про те, які ж позитивні та негативні аспекти присутні у кожній з представлених форм навчання.

У очного та заочного навчання є свої плюси та мінуси. З ними варто познайомитися, перш ніж вирішувати, чи слід вчитися щодня, у вихідні дні або, може бути, онлайн. Сьогодні, у польських університетах, котрі так полюбилися українцям та іншим іноземцям, можна знайти програми та курси на будь-який смак. Найбільш популярними є очні заняття, що пропонують щоденне навчання з понеділка по п'ятницю. Люди, які бажають отримати вищу освіту, можуть також вибрати заочне навчання, яке не вимагає щоденного відвідування університету та водночас дозволяє їм отримати професійний досвід. Які ж позитивні та негативні аспекти присутні у кожній формі навчання, поговорімо про це у статті.

Денне та заочне навчання — чим вони відрізняються в університетах Польщі?

Очна форма є найбільш популярною, яку вибирають близько двох третин студентів. Характерною особливістю цього режиму є заняття, які проходять з понеділка по п'ятницю. Навчання здійснюється за програмами магістратури з тривалістю від 5 до 6 років, а також за програмами першого циклу (бакалавр або інженер), програм другого циклу (додатковий магістр), навчання третього ступеня або докторантури.

Неповний робочий день, у принципі, призначений для професійно активних людей, тому заняття, що проводяться у них, проходять у дні, які не заважають виконанню професійних обов'язків.

Залежно від методу та часу організації занять розрізняють:

  • вечірні заняття — проводяться вдень та ввечері у робочі дні;
  • заочне навчання — заняття проводяться з ранку до вечора суботами та неділями, зазвичай кожні другі вихідні місяця;
  • онлайн-навчання — це нова форма заочного навчання, при якій 60% занять найчастіше проводяться через Інтернет, а решта 40% в університеті.

Як у державних, так і у приватних польських ВНЗ заочне навчання оплачується. У нестаціонарному режимі можна завершити перший та другий цикл (та таким чином отримати ступінь бакалавра та магістра), докторантуру, а також аспірантуру.

Очне навчання — переваги та недоліки

Розпорядок дня є найбільш традиційним способом навчання, який полягає в отриманні знань за допомогою присутності на різних лекціях та вправах, запису великої кількості заміток, а також сидячи за книгами у бібліотеці та у комфорті гуртожитку.

Очне навчання, що пропонує заняття з понеділка по п'ятницю щодня, дозволяє учневі по-справжньому присвятити себе науці на 100%. Він може використовувати вечори та вихідні різними способами — для навчання або, як більшість студентів, для випадкових робіт, студентських вечірок та розваг, діяльності у студентських організаціях або використання широкої культурної пропозиції міста.

Найбільш важливі переваги очного навчання містять:

  • можливість присвятити час виключно науці;
  • легший та широкий доступ до знань;
  • можливість брати активну участь у студентському житті;


Фахівці UP-STUDY підкреслюють, що для багатьох людей найбільш важливою перевагою очного навчання є їх доступність, можливість покрити навчальні витрати та широкий вибір програм у різних напрямках та різними мовами. З недоліків варто виділити: наявність фінансових коштів для прожиткового мінімуму (близько 1600 злотих); немає можливості влаштуватися на роботу, на повну ставку; мало часу для облаштування особистого життя.

Неповний робочий день — позитивні та негативні сторони

Заочне відділення дозволяє поєднувати роботу та навчання. Тому це рішення цінується людьми, які хочуть почати свою професійну кар'єру якомога швидше або просто змушені робити це через своє фінансове становище. Як з'ясовується, поєднання роботи та навчання може бути дуже корисним, оскільки воно дозволяє отримати до 25 років, як вищу освіту, так і досвід, що у сукупності значно підвищує привабливість молодої людини на ринку праці.

Важливі переваги заочного навчання пов'язані з поєднанням роботи та навчання:

  • можливість отримати цінний професійний досвід під час навчання;

  • фінансова незалежність;
  • можливість завести сім'ю раніше, купити квартиру у кредит та інше;
  • кращі перспективи для отримання роботи мрії та швидкого просування службою.

Говорячи про недоліки, виділимо наступні, які вимагає навчання на заочному:

  • воно вимагає високої дисципліни та організаційних навичок для поєднання роботи та навчання;
  • вимагає великої самостійності у набутті знань — студент повинен отримати більшість знань самостійно через мінімальну кількість класів в університеті;
  • менше вільного часу для хобі та відпочинку.

Підсумовуючи, варто усвідомити, що програми очного та заочного навчання пропонують абсолютно однакову навчальну програму та дозволяють отримати аналогічний ступінь. Студенти денного та заочного навчання можуть користуватися аналогічними привілеями. Все інше залежить від особистих обставин, тому кожному потрібно робити вибір самостійно.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини