Нульовий податок у Польщі — які зобов'язання?

7286
Facebook Twitter
Нульовий податок у Польщі — які зобов'язання?

Деталі змін у нульовому податку повинні бути прочитані різними групами роботодавців, а також молодими співробітниками. Нові правила означають не тільки вигоди, але й додаткові зобов'язання.

Навіть кілька тисяч злотих заощаджень на рік на кожного молодого платника податків (за різними оцінками) можуть привести до введення так званого «zerowego PIT» (нульової ставки для молоді). Вона набрала чинності 1 серпня 2019 року. Деталі змін повинні бути прочитані різними групами роботодавців (такими як MŚP, університети, корпорації), а також молодими співробітниками. Нові правила означають не тільки вигоди, але й додаткові зобов'язання.

Дата початку чинності «нульового податку» наблизилася неминуче. Марта Томашевська, керівник відділу кадрів та заробітної плати Kalasoft Sp. z oo, у дискусії звернула увагу на зміну правил, що стосуються «Доходів від зайнятості, працевлаштування, домашнього господарства, кооперативного працевлаштування та комісійних договорів», отриманих платником податку у віці до 26 років, котрі не перевищують 85 528 злотих у податковому році. Пані Томашевська рекомендує врахувати наступні аспекти:

  • Слідкуйте за межею. Зміна методу розрахунку податку на додану вартість протягом року може призвести до деяких змін, пов'язаних з дотриманням ліміту. Слід пам'ятати, що ліміт у 2019 році буде розраховуватися пропорційно, тобто з серпня поточного року це буде 5/12 від першого порога, тобто 35 636,67 злотого. На даний час у Законі чітко не вказано, хто повинен контролювати перевищення суми, та з якого моменту стягується податок. Адже у платників податків можуть бути різні джерела доходу. Було б оптимальним, якби правила почали застосовуватися з нового податкового року (тобто з 1 січня 2020 року).
  • Пам'ятайте про інші обов'язки. Відповідно до положень Закону, платнику не потрібно буде розраховувати та збирати аванси з податку на прибуток (з серпня по грудень), якщо молодий платник податків робить відповідну заяву про те, що його дохід буде покриватися звільненням від податку на прибуток. Частина податку буде повернута молодому платнику податків під час щорічного врегулювання. Варто також відзначити, що нова пільга нікого не звільнить від обов'язку виплачувати пенсійні відрахування, внески до ZUS та медичне обслуговування до Національного фонду охорони здоров'я (якщо того зажадає певна форма зайнятості). Положення відносно докторантів, котрі працюють, не зміниться. Використовуючи контракт, зазначений у законі, вони будуть звільнені тільки від прибуткового податку.
  • Дійсно виграти від змін можна. Студенти бюджетного відділення та учні за контрактом отримають найбільшу вигоду від змін, оскільки вони також звільнені від сплати внесків на соціальне забезпечення. На практиці кожна комісійна угода означає набагато вищу заробітну плату для студентів, котрі працюють, та нульові витрати для роботодавців. Запроваджене рішення поставить ці групи у привілейоване становище. З фінансової точки зору роботодавцям буде вигідніше наймати людей молодше 26 років, ніж кваліфікованих працівників. Однак слід мати на увазі, що внески ZUS до системи соціального забезпечення будуть як і раніше застосовуватися до трудових договорів. У цьому випадку роботодавці економлять тільки на прибутковому податку.
  • Отримайте досвід. Можливо, що потенційно вища зарплата буде мотивувати молодих людей, які до сих пір думали про пошук роботи. Досвід показує, що студенти як і раніше будуть більш схильні поєднувати навчання з набуттям досвіду, ніж відмовлятися від нього.

Дивлячись на наслідки введення так званого «нульового податку» також слід пам'ятати, що він не включає працівників на основі контрактів на конкретну роботу та самозайнятих. Такі особи зобов'язані платити прибутковий податок.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини