Новий список наукових журналів у Республіці Польща вже готовий

6703
Facebook Twitter
Новий список наукових журналів у Республіці Польща вже готовий

Надійні джерела високоякісних знань є основою функціонування сучасної науки. З цією метою наукові матеріали та журнали перевіряються спеціальними органами. Про це й піде мова у нашому огляді.

Надійні джерела високоякісних знань є основою функціонування сучасної науки. З цією метою наукові матеріали та журнали перевіряються спеціальними органами, призначеними урядом, та оцінюються на основі факторів, що дозволяють вибрати кращі наукові публікації. У 2019 робота над новим списком маркованих журналів була завершена відповідно до припущення, введеними реформою міністра науки та вищої освіти Республіки Польща, Ярослава Говіна.

Марковані журнали у Польщі

Новий список маркованих журналів налічує майже 31 000 найменувань. Майже половина з них відносяться до гуманітарних та соціальних видань. Як можна прочитати у повідомленні міністра науки та вищої освіти від 31 липня 2019 року, список був підготовлений відповідно до розпорядження вищевказаного члена уряду РП від 7 листопада 2018 року. Згаданий указ ставився до підготовки переліку публікацій наукових монографій та журналів, наукових та рецензованих матеріалів міжнародних конференцій (Законодавчий вісник, ст. 2152 та 2019, ст. 335).

Наукові публікації, яких немає у списку, могли подати заявку на включення до міністерського переліку до 15 вересня. Тепер він остаточно закритий, та на поточний рік вже не підлягає змінам.

Міністерський список: як він виглядає?

Заповнення нового списку пов'язано з виконанням Конституції для науки. Відповідно до припущень так званого Акту 2.0, кожен дослідник повинен представити свої досягнення для оцінки. Досі університети та факультети мали тенденцію демонструвати вплив тільки своїх обраних, кращих співробітників, що могло призвести до ненадійної оцінки фактичної якості їх роботи.

Це покладе край несприятливому феномену проколу, тобто прагненню до найбільшої кількості публікацій низької якості. Крім того, університети цієї європейської держави будуть оцінюватися у рамках дисциплін, а не організаційних одиниць (наприклад, факультетів). Як можуть судити представники Міністерства науки (za naukawpolsce.pap.pl), завдяки цьому вчені, що представляють одну дисципліну, але працюють на різних факультетах, будуть об'єднувати сили та таланти.

Основою для складання списку повинна була стати інформація з міжнародних баз даних наукових робіт щодо наукової діяльності видавництва та кількості цитувань їх статей (їх асортимент). Згадані накопичувачі включають Scopus, Web of Science або ScienceDirect.

Список складається з 30 676 найменувань (29 037 наукових журналів та 1 639 матеріалів конференцій).

Які застосовані правила оцінки наукових журналів?

Публікації, які проходили оцінку, мали можливість отримати 20, 40, 70, 100, 140 або 200 балів. Кількість присуджених балів було визначено спеціальним комітетом, що складається з близько 400 провідних польських вчених, які представляють усі наукові дисципліни.

Щоб належним чином перевірити якість польських наукових журналів, Міністерство науки та вищої освіти призначило 44 консультативних групи, та на фінальному етапі проєкту були включені колишні члени Комісії з оцінки науки.

У своєму виступі Ярослав Говін, крім іншого, писав про необхідність подальшої реалізації проєкту, так званого Акта 2.0. Нагадаємо, що, хоча сам Закон вже набув чинності, для його практичного застосування потрібні деякі терміни. Сам проєкт головним чином спрямований на те, щоб отримати більший контроль над якістю освіти у польських університетах та їх поглибленої оцінкою, за допомогою докладного аналізу та пов'язаних з цим можливостей, які отримує ВНЗ. Оскільки перелік наукових журналів уже готовий, можна братися за розробку наступних пунктів Акта.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини