Незвичайні польські традиції та звичаї

16776
Facebook Twitter
Незвичайні польські традиції та звичаї

В еру глобалізації, розвитку комунікацій, цифрових технологій, Польща зберегла багатовікові та, на перший погляд, дивні традиції. Польські звичаї — це симбіоз язичницької культури, історії, релігійних статутів, народної фантазії.

Крім якісної освіти, гарної архітектури та економічного впливу, Польща в усьому світі славиться своїм особливим національним колоритом, кількістю свят та способами їх відзначати. В еру глобалізації, розвитку комунікацій, цифрових технологій, Польща зберегла багатовікові та, на перший погляд, дивні традиції. Польські звичаї — це симбіоз язичницької культури, історії, релігійних статутів, народної фантазії. З цієї причини, те, що полякам здається абсолютно нормальним у буденному житті чи святкових звичаях, для іноземців може бути дивним, а іноді й неймовірним. Дана стаття буде корисна тим, хто хоче відвідати РП в туристичних цілях, отримати вищу освіту або побудувати кар'єру за кордоном.

Історія та характер польського народу

Існує стереотипна думка, що поляки горда, пихата нація, але це не так. Вони люблять про себе говорить: «Там, де є два поляки, обов'язково буде три думки». З одного боку поляки є дуже набожними, практичними, впертими, строгими, а з іншого — це добродушний, гостинний, веселий, відкритий до змін народ. Історія формування Республіки Польщі непроста та бурхлива. Держава завжди знаходилася на перехресті між західною та східною культурою, багато разів відстоювала свої позиції, ділилася територіально. Тому, всі ці фактори не могли не позначитися на такому калейдоскопі польського темпераменту, культурних особливостей, традицій. Поляки є досить затятими прихильниками вуличного, театрального, музичного та інших видів мистецтва. Також, вони дуже люблять природу та намагаються усіма силами її зберегти.

На вулицях РП Ви не зустрінете бродячих тварин, а кожен польський громадянин щомісяця платить податок, який становить 1%, на притулки для тварин. Може, з цієї причини у країні мало цирків, а кількість театрів/музеїв зашкалює. В одній тільки Варшаві знаходиться понад 100 музеїв та 47 театрів, а бібліотека Варшавського університету популярна у всьому світі завдяки дворівневому саду, який знаходиться на її даху та займає цілий гектар території, з водними каскадами.

Цікаві факти про польські традиції

Так, як вище було згадано, що поляки мають язичницьке коріння, католицькі устрої, то багато звичаїв, пов'язані саме з ними. Найбільш яскраві з них наведені нижче:

1. Мажанна (Marzanna). Дане святкування проходить щороку у перший день весни. Поляки роблять опудало з соломи, білої натуральної тканини, прикрашеної різнокольоровими стрічками, підпалюють його, а потім топлять у річці. Це робиться для того, щоб прогнати зиму та прискорити процес пробудження природи. Існують такі певні правила, яких дотримується народ цього дня: не можна дивитися услід солом'яній ляльці, яка відпливає, а також, чіпати її руками, тому що з неї зникне вся сила.

2. Мокрий понеділок. Весела польська традиція після святкування Великодня. Цей звичай асоціюється з хрещенням, та проводиться з великим розмахом. В Мокрий понеділок поляки виходять на вулиці своїх міст з заготовленими водними пістолетами, пластиковими пляшками та іншими місткостями для того, щоб влаштувати водний бій. В історії Польщі були зафіксовані випадки за участю пожежних машин.

Також, польський народ дуже шанує культ сім'ї. Тому, більш, ніж половина традицій присвячені саме їй. Далі більш детально розглянемо найпопулярніші з них:

1. Різдвяні звичаї. Напередодні Різдва за святковим столом, який сервірують додатковим сервізом на випадок несподіваного гостя, збирається все сімейство. Господині під скатертину кладуть солому або сіно. Це символізує сімейне благополуччя, багатство на наступний рік. Після святкової вечері, молоде покоління сімейства влаштовує різдвяний хід з театральними діями, Віфлеємською зіркою та піснями. Поляки у цей день, крім основного подарунка, роблять приємний сюрприз у вигляді невеликого сувеніра, пов'язаного з подіями минулого року.

2. День бабусь та дідусів. Відзначається він 21 січня. Зазвичай онуки з їх батьками вранці приходять у гості до бабусь/дідусів, дарують їм квіти та подарунки. Це свято проходить в форматі душевних розмов за чашкою чаю з солодким пирогом, оповідань сімейних історій та дослідження сімейного древа.

Наостанок, трохи цікавих моментів, пов'язаних з побутом польського народу:— «просто» польською означає прямо. Тому, якщо при питанні, як пройти у бібліотеку, музей чи в інше місце, яке цікавить, Ви почуєте «просто» — не вважайте це за знущання;— будь-яке свято в Польщі починається з першої страви — журека або червоного борщу. Останній прийнято не їсти, а пити. Тому, якщо Вам на початку святкування запропонують склянку, наповнену червоною рідиною, не дивуйтеся — це польський борщ, який необхідно пити;— прийняте у нас жовте світло світлофора, в Польщі називаю помаранчевим.Підбиваючи підсумки, ми можемо сказати, що Польща сповнена незвичайних традицій та неймовірних фактів, які мають свою унікальну історію та про які можна розповідати годинами. Тому, фахівці UP-STUDY рекомендують більш детально вивчити побут та святкові звичаї польського народу для того, щоб культурна адаптація під час навчання, роботи або проживання пройшла швидше, легше. В цілому, поляки — це естети, які шанують багатовікові устрої та відкриті до всього нового.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини