Навчання за кордоном — чи варто воно того?

691
Facebook Twitter
Навчання за кордоном — чи варто воно того?

Є ті батьки, які сумніваються у доцільності іноземного навчання. Дійсно, багато що залежить від обраної країни, тому обговоримо питання детальніше у статті.

Зміцнення позицій української національної валюти призвело до того, що вчитися у деяких іноземних державах стало дешевше, ніж на Батьківщині. З порівняно невеликими інвестиціями, українці, які обрали придбання кваліфікації поза межами нашої держави, можуть отримати якісний європейський диплом, можливість навчатися в інтернаціональному середовищі, а також шанс на успішне працевлаштування у будь-якій країні світу. Та, проте, є ті батьки, які сумніваються у доцільності іноземного навчання. Дійсно, багато що залежить від обраної країни, тому обговоримо питання детальніше у статті.

Чому українці відправляються до Польщі, а поляки їдуть далі до Європи?

До приватних польських університетів наші земляки можуть вступити без складання іспитів, а також демонстрації результатів зовнішнього національного оцінювання, — це особливо важливо для тих молодих людей, які мають низькі бали. Що стосується державних установ, вони дозволяють вступити на конкурсній основі на бюджетне відділення при наявності Карти Поляка, але платне відділення обходиться у два рази дорожче. Гривня стала стабільнішою, та тепер у порівнянні з минулим роком навчання у РП стала дешевше у середньому на 10-15 тисяч. Більш того, низькі супровідні витрати, а також територіальна близькість дозволяють комфортно почувати себе у цій європейській країні, отримуючи не тільки освіту, а й досвід, а також корисні компетенції.

Що стосується польських абітурієнтів, вони, як і молодь інших країн, прагнуть виїхати далі від батьків, а те, що Польща в Європейському Союзі, дозволяє їм шукати успіх за кордоном. Громадяни ЄС мають право вступати до будь-якого університету у державах-членах — на тих же умовах, що й корінні жителі тієї чи іншої країни. Але, їм варто пам'ятати, що умови вступу за кордон можуть повністю відрізнятися від тих, які зустрічаються у країні походження. Університети також мають право піддавати іноземців іспитам з мови. Країни індивідуально визнають рівень середньої освіти (та, наприклад, бакалаврату). Тому їм варто бути готовими до того, що іспит на атестат зрілості не матиме однакову вагу. У свою чергу українцям у польських ВНЗ не варто хвилюватися, адже завдяки обопільному визнанню сертифікатів та дипломів, проблем з визнанням атестата або бакалаврського диплома не виникне. Більш того, якщо Ви націлені на магістратуру у Польщі, маючи український ступінь першого рівня освіти, не обов'язково вибирати той же напрямок, спеціальності можуть повністю не збігатися.

Особливості вступу іноземців до США та деяких інших країн

Навчання у Сполучених Штатах вимагає ознайомлення з вимогами конкретних університетів. Можна очікувати тести SAT/AT та TOEFL/IELTS (загальні, предметні, мовні). Також добре продемонструвати позашкільну діяльність (наприклад, волонтерство). Детальнішу інформацію можна знайти на офіційному сайті Державного департаменту США про дослідження у Штатах (https://educationusa.pl/).

У разі університетів у Китаї потрібні атестати про повну загальну середню освіту та знання китайської у багатьох областях, англомовних курсів меншість, хоча варто справедливо відзначити, що вартість навчання є більш, ніж лояльною у порівнянні з США.

Підбиваючи підсумки, фахівці центру польської освіти UP-STUDY нагадують, що освітні пропозиції закордонних університетів дуже широкі. Перший ступінь, другий ступінь, MBA для бізнесменів або аспірантів — у залежності від того, на якому етапі навчання Ви перебуваєте, можете вибрати правильний напрямок для себе. Що стосується країни навчання, поки що українцям вигідніше вчитися у Польщі, адже при низьких освітніх витратах, вони можуть отримати якісний європейський диплом, котрий котується у всіх індустріально розвинених країнах.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини