Навчання в Польщі англійською мовою. Або навіщо вчити польську?

10171
Facebook Twitter
Навчання в Польщі англійською мовою. Або навіщо вчити польську?

Прочитавши цю статтю, Ви зможете зважити всі за і проти навчання англійською мовою, а також дізнаєтеся про всі особливості навчання в Польщі в цілому.

Вибір мови викладання спеціальності, вступаючи в установи вищої освіти Республіки Польща, також важливий, як і вибір міста та напрямку досліджень. Для жителів західних країн, питання більше вирішується на користь англійської, але, навіть їм, варто задуматися про переглядання свого рішення. Дійсно, з 450 ВНЗ державного та приватного типу, більш ніж половина має програми вивчення обома мовами. До того ж, для рейтингових спеціальностей — це вже закономірність, надання мовного вибору. До найбільш популярних та перспективних спеціальностей, на сьогодні, відносяться: інформатика, архітектура, економіка, міжнародні відносини, фінанси та бухгалтерський облік. Прочитавши цю статтю, Ви зможете зважити всі за і проти навчання англійською мовою, а також дізнаєтеся про всі особливості навчання в Польщі в цілому.

Всі тонкощі навчання англійською в польських ВНЗ

Варто знати, що як для іноземців, так і для самих польських абітурієнтів, спеціальності, які викладаються англійською мовою — завжди платні. Суми істотно відрізняються від тарифів на польськомовних курсах у два, а то і в три рази вище (залежно від університету, його форми власності та спеціальності). Кількість програм значно менше, ніж польською. Явною перевагою виділяється орієнтування на тенденції та запити ринку, і підготовка кадрів, відповідно до світових стандартів освіти, але це, скоріше, стосується обох мов викладання. Те, що Польща давно впровадила Болонський процес у свою систему освіти, зробив її конкурентоспроможною на ринку освітніх послуг. Для вступу до ВНЗ на англомовну програму досліджень, потрібно підтвердження володіння мовою: здаючи, за допомогою комп'ютерної програми TOEFL, потрібно набрати не менше 500 балів; допустимий результат по IELTS-тесту — від 5.5 до 6 балів.

Пам'ятайте, що вивчити польську Вам все одно доведеться тому, що Ваш побут буде зводити Вас з представниками польської національності та носіями мови. Не важливо, буде це магазин, ресторан, аптека або бібліотека, але Ви не зможете довго висловлюватися мовою жестів, або іншою мовою, бо шанс, що Вас зрозуміють, мізерно малий.

Чому треба вивчити польську?

Все просто, по-перше, навіть не торкаючись навчання, Ваше проживання буде на 70% комфортніше, володіючи швидкими розмовними навичками. По-друге, якщо Ви ще перебуваєте на фазі прийняття рішення, з цього питання, подумайте над перспективами, які відкриє Вам знання рідної мови РП. Серед основних можна виділити наступні:

  • можна претендувати на місця державного замовлення;
  • можливість отримання стипендії, яка компенсує частково або повністю витрати на навчання;
  • великий вибір факультетів та спеціальностей;
  • швидка адаптація до наукового середовища;
  • шанс на легальний підробіток.

Для порівняння, навчання в приватному Вроцлавському Університеті Бізнесу на найбільш рейтингову спеціальність Інформатика, з польською мовою викладання, обійдеться в 1300 євро, а англійською — 1950, і це тільки бакалаврат. У публічних ВНЗ справи йдуть більш категорично, у Вроцлавському Державному Університеті однорічна плата на факультеті Інформатики: польська — €2500, англійською — взагалі відсутня, і це в одному з найпрестижніших закладів вищої освіти. На іншу спеціальність, міжнародні відносини, в цьому ж ВНЗ плата становить 2000 євро польською мовною, та 3000 англомовна. Різниця — очевидна, але вибір залишається за Вами.

З отриманої інформації випливає, що навчання в Республіці Польща, само по собі, дуже вдалий вибір, бо є можливість отримати якісний європейський диплом, при цьому, максимально заощадити як на оплаті послуг освіти, так і на поточних витратах. Навчання в Європі англійською — популярне, але в Польщі, краще вчитися локальною мовою: це і дешевше, і зручніше. До всього іншого, знаючи польську мову, можна, за допомогою загального конкурсу, вступити на безкоштовне відділення.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини