Адаптація студентів-першокурсників під час навчання у Польщі

6921
Facebook Twitter
Адаптація студентів-першокурсників під час навчання у Польщі

У даній статті ми розглянемо основні моменти, з якими може зіткнутися студент першого курсу в польському ВНЗ.

Останнім часом, серед українських абітурієнтів спостерігається тенденція здобувати вищу освіту в університетах Польщі, що не дивно. Європейське навчання перестало бути чимось недоступним та надзвичайним. Після того, як польська держава увійшла до складу ЄС, кількість поляків, які хотіли б навчатися у закладах на території країни, різко впала. Тому, щоб не втрачати навчальні місця, уряд Польщі видав спеціальний закон, що дозволяє іноземцям безперешкодно отримувати європейську освіту в університетах держави. Сьогодні, приватні та державні польські ВНЗ всіляко заохочують та сприяють іноземним студентам під час вступу та, безпосередньо, під час навчання. Однак, одна з серйозних причин, чому молоді люди відмовляються отримувати освіти за кордоном — це побоювання складного періоду адаптації до культурних особливостей та способу життя в іншій країні. З цієї причини, у даній статті ми розглянемо основні моменти, з якими може зіткнутися студент першого курсу в польському ВНЗ.

Корисні поради для студентів-першокурсників

Фахівці UP-STUDY рекомендують майбутнім студентам польських університетів звернути уваги на такі важливі аспекти адаптації в іншій країні:

1. Перед самим вступом необхідно ознайомиться з менталітетом польського народу, та дізнатися традиції, культурні устрої поляків. Люди у Польщі привітні, доброзичливі та відкриті. Не варто обмежувати себе походами тільки на навчання, до супермаркетів та спілкуванням зі студентами-співвітчизниками, заводьте дружні стосунки з поляками. Ви більше дізнаєтесь побут народу та поліпшите рівень своєї польської мови.

2. Варто відзначити стиль одягу та макіяж. Європейці одягаються дуже просто та зручно, але ніколи не опускаються до недбалого, брудного зовнішнього вигляду. Тому, збирайте валізу з урахуванням цих нюансів.

3. Гуртожитки у ВНЗ Польщі відрізняються від наших. Вони являють собою кімнату на 2-3 людини, де знаходиться все необхідне для життя: ліжко, робоче місце, душ, туалет, проведений інтернет. Отже, якщо у Вас з'явиться вибір між квартирою та гуртожитком, то другий вид житла буде економічно вигідний. Ми рекомендуємо українським учням заселятися до кімнат, де будуть проживати не тільки Ваші земляки, але й поляки, та інші іноземці. Дана можливість допоможе Вам у тренуванні польської та англійської мови.

4. Також, з метою економії на пересуванні, студентам буде вигідніше купити проїзний, який коштує 10 євро/місяць та 25 євро/квартал на всі види міського транспорту. Ще, варто врахувати, що практично будь-який квиток, куплений у касі, діє «туди та назад» — нема потреби купувати ще один квиток, якщо Ви повертаєтесь тим же маршрутом додому.

5. У період зимових/літніх канікул, університетське самоврядування організовує туристичні заходи мальовничими місцями РП. Тому, не пропустіть цей шанс познайомитися з архітектурними пам'ятками та неймовірною природою Польщі.

6. В університетах існують спеціальні служби, спрямовані на соціально-культурну адаптацію. До першокурсника прикріплюється старшокурсник, який опікується студентом весь перший навчальний рік.

Крім того, учасники програми UP-SUPPORT мають можливість цілодобово 24/7 звертатися до наших фахівців за консультацією у побутових та навчальних питаннях, які виникли під час навчання.

Підбиваючи підсумки, ми можемо відзначити, що період адаптації проходять всі студенти і в українських ВНЗ, і у закордонних. Однак, зі всіма нюансами, також відкриються великі можливості, які допоможуть побудувати успішну кар'єру та всебічно розвинутися Тому, ми радимо майбутнім студентам іноземних ВНЗ морально підготуватися до змін заздалегідь, та дослідити культурні особливості країни, в якій буде проходити навчання.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини