Навчання і канікули в польських ВНЗ. Читати всім студентам

11134
Facebook Twitter
Навчання і канікули в польських ВНЗ. Читати всім студентам

Дана стаття буде пізнавальною для абітурієнтів, які обрали ВНЗ Польщі для отримання освіти, і бажають зрозуміти, як розподіляються навчальний час і час відпочинку.


Якщо Ви обрали отримання вищої освіти в польських університетах, то слід вивчити структуру освітнього процесу тому, що вона трохи відрізняється від структури навчання в Україні. Можливо, вона буде злегка незвичною, проте, як показує практика — є дуже ефективною. Величезними перевагами виділяється те, що у вищих навчальних закладах Польщі, викладачі виступають в ролі координаторів в навчанні, ніяк не "наглядачів», а також той факт, що значна кількість навчальних годин покликана допомагати здобувати практичні навички обраної професії. Дана стаття буде пізнавальною для абітурієнтів, які обрали ВНЗ Польщі для отримання освіти, і бажають зрозуміти, як розподіляються навчальний час і час відпочинку.

Особливості навчального процесу в польських установах вищої освіти

Польська система вищої освіти включає державні і приватні вищі навчальні заклади. Незалежно від форми власності, навчальний рік розділений на два семестри — осінньо-зимовий і весняно-літній. Тривалість всього навчального року становить десять місяців. Осінній семестр починається з першого жовтня до тридцять першого січня, з урахуванням екзаменаційної сесії. Зверніть увагу, що поблажок під час здачі сесій не буде, позитивні оцінки ставлять лише за хороші знання, в разі недостатнього розуміння предмета, буде призначена перездача. Весняний семестр починається з п'ятнадцятого лютого і триває до кінця другого місяця літа.

Вступивши на стаціонарну форму навчання, розраховуйте на п'ятиденний навчальний тиждень. Упродовж тижня існує один виділений день, який є вільним від відвідування занять, і передбачає самостійне навчання у вигляді: вивчення бібліотечних видань, інтернет ресурсів і особистих досліджень різних тематик. Студенти-заочники проходять вичитку двічі на місяць, у вихідні дні. Не забувайте, що студенти, які були відраховані з вищого навчального закладу, можуть відновити себе в статусі учня цього закладу.З приводу канікул, то першими днями заслуженого відпочинку є Різдвяні свята, які тривають чотирнадцять днів, починаючи з другого триместру грудня. Канікули, після осінньої сесії починаються з двадцять третього лютого і закінчуються першими числами березня. Тримісячний відпочинок після літньої сесії закінчується першого жовтня. Цей довгий період канікул, більшість студентів використовує з метою проходження практики в іноземних державах за програмами обміну студентами.

Процедура вступу до ВНЗ Польщі

Для отримання освіти в Польщі — вік не має значення. Не потрібно складати вступні іспити, також не враховуються результати зовнішнього незалежного оцінювання. Для зарахування необхідно: атестат про повну загальну середню освіту, з балом не нижче восьми (для бакалаврату), диплом бакалавра, з середнім балом від чотирьох (для магістратури), сертифікат, який підтверджує знання мови, якою було обрано програму навчання. Для англомовних програм рівень B2, програми польською мовою вимагають рівня B1.

Як вибрати перспективний освітній заклад?

Українські абітурієнти часто вибирають приватні ВНЗ, так як вони значно дешевші, якісніші і мають ряд незаперечних переваг. Вартість навчання в непублічних університетах Польщі варіює від €462 до €4000. Все залежить від: міста, в якому знаходиться ВНЗ, спеціальності, освітнього рівня, мови викладання і диплома (можливий варіант отримання подвійного диплому). Також, приватні вищі навчальні заклади співпрацюють з міжнародними роботодавцями, що допомагає випускникам отримати гідну роботу відразу після закінчення ВНЗ. У цьому пункті державні університети поступаються, так як вони просувають тільки польських студентів, і лише на вітчизняний ринок праці.

З вищевикладеного випливає, що освітня система Польщі чітко регламентує час навчання і час відпочинку. Це допомагає студентам планувати свої дії на день, тиждень, місяць і рік. Під час канікул, студенти польських ВНЗ намагаються всіляко себе залучити в підробітках, практиках або цікавих навчальних курсах. Для вступу в польські університети не потрібно багато документів, але є деякі приховані нюанси, розібратися в яких допоможуть наші фахівці центру польської освіти UP-STUDY. Звертаючись за кваліфікованою допомогою, Ви можете бути впевнені, що інвестуєте саме з своє майбутнє.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини