Як знайти роботу в Польщі під час навчання?

7858
Facebook Twitter
Як знайти роботу в Польщі під час навчання?

Як знайти підробіток в Польщі? Це невіддільне питання в житті кожного іноземного студента. Звичайно, поєднання трудової діяльності та навчання — це не легка справа.

Як знайти підробіток в Польщі? Це невіддільне питання в житті кожного іноземного студента. Звичайно, поєднання трудової діяльності та навчання — це не легка справа. Щільний графік, який здатна витримати лише трудолюбива та організована людина.

На практиці ми бачимо, що багато студентів, приїжджаючи вчитися в польські ВНЗ, влаштовуються на роботу. Це прийнято в студентському середовищі. Підробляють з різних причин, але основні — це власні потреби, оплата свого навчання, проживання та допомога сім'ї. Першокурсникам не рекомендується підробляти, а зосередитися на навчанні. Це допоможе влитися в польське середовище, вивчити добре мову і зарекомендувати себе в університеті, як перспективного студента. Починають працювати учні 2-3 курсів. Система освіти у польських вищих навчальних закладах, на відміну від інших країн, дуже демократично ставиться до працевлаштування студентів. У навчальний семестр дозволено 20 робочих годин на тиждень, а в зимовий і літній період канікул — повний день.

Якій категорії студентів дозволено працювати в Польщі?

Категорія можливої роботи в Польщі, для студентів вищих навчальних закладів, визначає форма навчання. Якщо для місцевих студентів поняття “умови праці” — знайти компанію з відповідним графіком, і все, то для українських, існують підводні камені. Для студентів денної форми навчання у вищих навчальних закладах можливо працювати без спеціальних дозволів, довідок, запрошень, які потрібні для офіційного працевлаштування. Завдяки польському уряду в 2015 році був випущений закон, що дозволяє легально працювати іноземцям стаціонарного навчання. У разі заочної форми або короткострокових школах (мовних курсах) для працевлаштування знадобиться спеціальний дозвіл (Zezwolenia). При цьому виді навчання можна працювати по буднях, а у вихідні дні вчитися. У кого є Карта побиту — карта постійного проживання — проблем з робочим процесом не буде. Трудове влаштування відбувається на тих же умовах, що і місцевих жителів.

Яка робота популярна серед студентів?

Види підробітку для іноземних студентів:1. Найпростіший підробіток, за родом діяльності, можна знайти в студентському містечку. Це допомога в їдальні, бібліотеці та гуртожитку. Зарплата 2-4 євро за годину. Скромно, але цього вистачає на дрібні витрати: одяг, їжа, проїзд.2. Популярний вид діяльності — соціальне анкетування. Пошук потрібних респондентів, опитування та підсумки досліджень. Приємне заняття і хороший дохід — від 5 до 40 злотих за анкету.3. Сфера ресторанного бізнесу. Завжди потрібні працівники на кухню, офіціанти, баріста, бармени, касири. Плюс цих професій — безкоштовне харчування в робочий час. Так що заощадити на харчуванні у Вас вийде, ще й заробітна плата, і чайові присутні.4. Серед дівчат поширена професія хостеса. Зустріч клієнта на рецепції кафе, ресторану або організації. Низькі заробітки, на одному рівні з роздачею листівок — від 5 до 8 злотих за годину.

5. Для українських учнів актуально репетиторство. Серед поляків легко знайти охочих з вивчення іноземної мови: російської, української та англійської6. Для тих, хто добре володіє польською мовою та відмінно контактує з людьми, пропонують трудові місця в call-center. Служба у телефону. Ставка від 10 до 15 злотих на годину. Чим більше часу Ви проводите за телефоном, тим більше Ви отримуєте. У вечірній час ставка підвищується.7. Муніципальна діяльність. Сезонна праця: висадка весняних саджанців, волонтери на фестивальні дні та міські святкування. «Підміна» співробітників, які йдуть або у відпустку, або в декрет.Також, гарне навчання може принести Вам гроші на повсякденні витрати. За Болонською системою освіти існує ряд стипендій, знижок для відмінників, та грантів, які покривають всі або частину витрат на навчання. Існують ще іменні ректорські й спортивні винагороди.

Легальна робота в Польщі — це не міф. Вам просто потрібно написати резюме, віднести роботодавцю або відправити електронною поштою, чекати відповіді. У всіх країнах є спеціальні кадрові агентства, які із задоволенням виступлять посередником між претендентом і роботодавцем. На дошках оголошень в ВНЗ вивішуються пропозиції від фірм, готових працевлаштувати іноземців. Не соромтеся при звільненні, навіть з тимчасових підробіток, просити характеристику, рекомендаційний лист. Вони стануть у пригоді для Вашої кар'єри.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини