Найняти квартиру в Польщі студенту. Варіанти та вартість

8258
Facebook Twitter
Найняти квартиру в Польщі студенту. Варіанти та вартість

Дана стаття буде корисна майбутнім студентам закладів вищої освіти Польської Республіки тому, що розглядає всі тонкощі оренди квартир, а також особливості, які стосуються договору наймання та комунальних платежів.

Коли Ви прийняли рішення про отримання вищої освіти за кордоном, вирішення житлового питання виникає само по собі. Часто, існують варіанти облаштуватися в гуртожитку, але студентів приїжджає багато, і місць на всіх не вистачає тому, потрібно шукати орендовані квартири, або кімнати. В Республіці Польща, як і в інших країнах, вартість залежить від обраного міста, а в ньому, від району, котрий Вам до вподоби. Крім того, можна здорово скоротити витрати на житло, наймаючи квартиру по кількох людей. Завдяки тому, що Польща є привабливою не тільки для туристів, але і для студентів, ринок оренди нерухомості швидко розвивається, та можна знайти гідний варіант, за доступною ціною.

Дана стаття буде корисна майбутнім студентам закладів вищої освіти Польської Республіки тому, що розглядає всі тонкощі оренди квартир, а також особливості, які стосуються договору наймання та комунальних платежів.

Типи найманого житла в РП

Ціна за квадратні метри буде залежати від того, який тип житла Ви оберете, в якому місті та районі, скільки людей будуть там жити. Розглянемо, якого типу житло можна зняти в Польщі:

1. Орендована кімната. Якщо метою Вашого перебування на польській території є лише навчання, або робота, то можна зняти кімнату, у будинку або у квартирі хазяїна. Вартість буде залежати від умов проживання, але, в середньому, не перевищує 120 доларів.

2. Однокімнатна квартира (кавалєрка). Це повноцінне житло для однієї дорослої людини. В наявності є все, що необхідно для проживання: пральна машина, технічні прилади, мікрохвильова піч та інші блага цивілізації. Плата знаходиться в діапазоні від 250 до 450 доларів за місяць.

3. Дво-трикімнактні квартири. Такий варіант найпоширеніший серед студентів, адже можна жити по декілька людей, а вартість практично не перевищує плати за однокімнатні житла.4. Оренда будинку. Також цікава варіація побудови свого побуту, ціна залежить від того, повністю Ви зніматимете будинок, або його частину, та які додаткові послуги будуть включені, але в середньому від 1400 до 2800 злотих.

Принципи найму квартири?

Ціна залежить від вищеперерахованих факторів, але принципи залишаються незмінними в усіх польських містах. Вказана плата — це сума, яку Вам щомісячно потрібно передавати орендодавцю. Проте, існують й інші витрати, які лягають на Вас, та вони записані в договорі тому, не лінуйтесь та, з допомогою інтернету, або знайомих поляків, перечитайте та розібратися з кожним пунктами. Часто, сума, на яку Ви розраховуєте в першу чергу, при оплаті вилітає в більшу, іноді в два рази. То в чому ж підступ? Плата за орендоване житло складається з таких платежів:

— вартість орендованих метрів (Koszt wynajmu) — сума, яку Ви оплачуєте щомісяця власнику житла. Також, врахуйте, що при укладанні договору, може бути стягнена сума, рівна місяцю-двом проживанням, типу страхового депозиту;— комунальні платежі. За електроенергію та газопостачання треба платити щомісячно, за водопостачання, або в кінці місяця, або після закінчення дії договору найму;— чинш. Це плата, не комунальних платежів, яка обов'язково сплачується, але хто повинен її оплатити, треба обговорити з орендодавцями, адже, іноді вона може перевищувати навіть вартість самої орендованої квартири. До нього включені: податок на нерухомість, технічне обслуговування ліфта, прибирання під'їзду та прилеглої території, домофон, плата до фонду ремонту жилого приміщення.

Тому, будьте дуже уважні, адже, якщо Ви підписали договір, в якому будуть включені ці відомості, то оскаржити їх Ви будете не в праві. Також, маючи договір на руках, навіть без погодження орендодавців, необхідно оформити мельдунек (реєстрацію за місцем проживання).

Отже, винайняти квартиру у Польщі, у будь-якому з її міст не складно, але, потрібно володіти державною мовою, щоб мати можливість вдатися до усіх деталей. Компанія UP-STUDY допомагає своїм студентам, та надає кілька варіантів на вибір. Також, не забувайте, що, обравши квартиру, та документально оформивши всі деталі, Вам необхідно замельдуватися, адже без цього Ви не зможете відкрити банківський рахунок, придбати авто, та просто, це заборонено державою (знаходження понад три місяці без прописки).

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2026 + Курс польської

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2026 та отримайте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла, курс польської в Україні та при ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини